Το μουστάκι είχε τη δική του (όχι και μικρή) ιστορία
Ο Βασίλης Μοναστηρλής, ιδιοκτήτης του Mmiri Ozuzo, είναι ο άνθρωπος που έφερε τα barber shops στην Ελλάδα. Και απ' τους καλύτερους ιστορικούς της υπόθεσης 'μουστάκι'.
- 28 ΙΑΝ 2020
Οι επιλογές σου ως προς την εξωτερική εμφάνιση δεν είναι απλά ζήτημα του να φαίνεσαι όμορφος. Το ντύσιμο, το στιλ, το κούρεμα, το μουστάκι είναι τρόποι μιας επικοινωνίας που δεν γίνεται λεκτικά αλλά οπτικά. Το στιλ σου είναι η κάτι σαν η εισαγωγή της προσωπικότητάς σου, ένα μικρό description πριν αρχίσεις να μιλάς και να αφηγείσαι.
Τα τελευταία χρόνια, η ενασχόληση με το grooming και η ανδρική περιποίηση έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα του άντρα και κατά συνέπεια στην αγορά. Μέρος αυτού του νέου καθεστώτος ως προς την ανδρική περιποίηση είναι και το μουστάκι. Οι πρώτες μονάδες της λεκτικής επικοινωνίας, οι λέξεις, πολύ συχνά και με την πάροδο του χρόνου αλλάζουν περιεχόμενο. Κάπως έτσι συμβαίνει και με το στιλ. Το να αφήνεις μουστάκι τη δεκαετία του 1950 είναι κάτι τελείως διαφορετικό από το να αφήνεις μουστάκι σήμερα, όσο και αν κατά βάση μιλάμε για μια διαχρονικά τολμηρή επιλογή. Καμιά φορά πολύ τολμήρη. Έχουμε εξάλλου μιλήσει για μερικά κορυφαία μουστάκια.
Από αυτή την οπτική και με δεδομένο ότι η ιστορία δεν είναι μόνο το πώς παρατάσσονται οι στρατοί πριν από μια μεγάλη μάχη, μίλησα με έναν άνθρωπο που ασχολείται καθημερινά με την ανδρική περιποίηση και προσπαθεί να συνδυάσει τη θεωρητική γνώση με την πράξη. Σκοπός μας ήταν ο εξής απλός αλλά καθόλου εύκολος: Nα ανιχνεύσουμε την ιστορία του μουστακιού, να δούμε τι σημαίνει σήμερα το να αφήνει ένας άντρας μουστάκι και να απαντήσουμε στο αιώνιο δίλημμα ‘μούσι ή μουστάκι’.
Συναντήσα, λοιπόν, ένα πρωινό Τετάρτης τον Βασίλη Μοναστηρλή, τον άνθρωπο που έφερε πρώτος τα barber shops στην Ελλάδα. Τον συναντήσα στο κουρείο του, MMiri Ozuzo, επί της οδού Κολοκοτρώνη. Εκεί τον είδα να κουρεύει με μια εντυπωσιακή υπομονή σε έναν πραγματικά cozy χώρο. Ξεκινήσαμε να μιλάμε, αφού μου έδωσε ένα τεράστιο βιβλίο για την ιστορία του στιλ, το οποίο πραγματικά ζήλεψα, κι ας είναι η ικανότητα μου να κουρεύω λίγο καλύτερη από τα skills μου στη νευροχειρουργική.
Η ανδρική περιποίηση και τα barber shops
“Για να σου πω την αλήθεια, εγώ είμαι ο πρώτος που άνοιξε barber shop στην Ελλάδα. Όταν κυκλοφορούσα το 2011 με το στιλ που αργότερα έγινε hype, δεχόμουν bullying. Πήγαινα για καφέ και οι άντρες μου φώναζαν από ποιο τσίρκο είμαι, ενώ συχνά με ρωτούσαν και πιο καλόβουλα αν είμαι χορευτής”.
“Εγώ, λοιπόν, είχα δει μετά από όλο αυτό το glam της δεκαετίας του 2000 και την έναρξη της οικονομικής κρίσης, ότι γεννιόταν κάτι πιο αυθεντικό, πιο old-school που κοίταγε πια σε άλλες δεκαετίες. Έτσι, μου μπήκε η ιδέα να ανοίξω το πρώτο barber στην Ελλάδα. Επειδή κάναμε πραγματική δουλεία, το εγχείρημα πέτυχε. Αν μας δίνουν 5, τους δίνουμε 10. Aυτό το ακολουθώ μέχρι και σήμερα”.
“Η φάση με τα barber shops ξεκίνησε το 2011 αλλά το hype χρειάστηκε 2-3 χρόνια, για να χτιστεί. Οπότε μπορούμε να οριοθετήσουμε την αρχή τους γύρω στο 2013-2014. Τουλάχιστον η μεγάλη άνθηση. Φαντάσου ότι το 2011 δεν υπήρχαν καν καρέκλες με vintage look. Χρειάστηκε να φέρω τις δικές μου από τη Νέα Υόρκη”.
H επιστροφή του μουστακιού
“Στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 και για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, το μουστάκι έφυγε τελείως από την αντρική μόδα. Το 2011 ξεκινήσαμε με τα γένια και μετά από 1-2 χρόνια επέλεξαν κάποιοι να επιχειρήσουν κάτι πιο τολμηρό. Γιατί η αλήθεια είναι ότι το μουστάκι είναι κατά βάση μια πιο τολμηρή επιλογή”.
“Στην ιστορία πάντως τα γένια προηγήθηκαν. Στις περισσότερες ιστορικές περιόδους γένια είχαν οι επιφανείς πολίτες είτε ήταν στρατιωτικοί είτε ήταν φιλόσοφοι είτε ιερείς είτε εξουσιαστές. Μουστάκια δεν είχαμε καθόλου συχνά. Το δίλημμα ήταν clean cut ή γένια”.
“Το μουστάκι ξεκίνησε πολύ αργότερα, τον 17ο αιώνα, από ένα κίνημα νέων Γάλλων, των Incroyables, που θέλησαν να τολμήσουν κάτι ενάντια στις προηγούμενες γενιές, τις οποίες έβλεπαν ως καθεστώς. Το μουστάκι λειτούργησε, λοιπόν, ως ένα ριζοσπαστικό στιλ από την αρχή του”.
Τα διαφορετικά μουστάκια
“Προφανώς και δεν υπάρχει μόνο ένα είδος μουστακιών. Κάποια πράγματα που εμείς τα βλέπουμε σήμερα ως απλές εικόνες έχουν μεγαλύτερο βάθος από αυτό που φανταζόμαστε. Σκεφτόμαστε στρατηγούς των Παγκοσμίων Πολέμων και δεν εστιάζουμε στο κούρεμα ή στο στιλ τους”.
> Moυστάκι toothbrush: “Θα με πεις τρελό αν σου πω ότι ακόμα και ο Χίλτερ ακολουθεί με το μουστάκι του τη μόδα της εποχής του. Κι όμως το toothbrush το έβρισκες πολύ συχνά εκείνη την εποχή. Το είχε για παράδειγμα και ο Charlie Chaplin”.
Μουστάκι pencil: “Το μουστάκι pencil, μια ίσια γραμμή πάνω από το στόμα, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές τη δεκαετία του ‘40. Το βλέπαμε όμως και πολύ νωρίτερα. Για παράδειγμα, το βλέπουμε και στον Λόρδο Byron. Νέος και περιζήτητος γαμπρός της εποχής, το ακολουθεί στις περισσότερες από τις απεικονίσεις του”.
> Moυστάκι Handlebar: “Ένα από τα πιο κλασικά μουστάκια. Η μορφή του φαίνεται από το όνομά του. Είναι το λεγόμενο στα ελληνικά και τσιγκελωτό μουστάκι. Πιο μακρύ αυτό και με καμπύλες στις άκρες του. Για αυτό δεν μπορώ να σου φέρω παράδειγμα, είναι τόσο χαρακτηριστικό που θα αδικήσω κάποιον.”.
> Moυστάκι Chevron: “O αμερικανικός όρος του είναι chevron, στην Ευρώπη το λέμε stalin. Είναι το πιο παραδοσιακό, βαρύ όλων των μουστακιών. Είναι αυτό που ξεκινάει πάνω από το πάνω χείλος και τα άκρα του ακολουθούν τα άκρα του χείλους”.
Tι δηλώνει σήμερα το μουστάκι
“Άλλες φορές έδειχνες αρρενωπότητα και λαϊκή καταγωγή, άλλες ότι είσαι ευγενικής και αριστοκρατικής καταγωγής, άλλες ότι είσαι στρατιωτικός”.
“Σήμερα νομίζω ότι αυτός που αφήνει μουστάκι το αφήνει θέλοντας να δείξει ότι είναι μέρος ενός στιλ, ενός hype. Αυτός που θα έρθει να ζητήσει μουστάκι ντύνεται εντός όλου αυτού του streetware, του sneakerware είτε σε ένα πιο κομψό look συνδυάζοντάς το με ένα πιο αθλητικό παπούτσι ή με ένα σκούφο ή ένα γυαλί παράξενο. Είναι πιο stylish το μουστάκι πια“.
Τι μουστάκι θα διάλεγε γι’αυτούς
“Αυτό που σκέφτομαι, όταν διαλέγω για έναν άνθρωπο ένα μουστάκι είναι περισσότερο από όλα να ταιριάζει με το ύφος του. Το σχήμα του μουστακιού θα το ταιριάξω αργότερα στο σχήμα του προσώπου του και στις γωνίες του. Δεν νομίζω πάντως πως υπάρχει ένα είδος προσώπου που να μην του ταιριάζει μουστάκι. Αν είσαι καλός κουρέας μπορείς πάντα να βρεις το κατάλληλο”.
Μητσοτάκης: “Στον Μητσοτάκη θα ταίριαζε νομίζω μουστάκι. Θα του έβαζα ένα παλιο ρεμπέτικο. Οι ρεμπέτες είχαν και αυτοί ένα δικό τους μουστάκι”.
Τσίπρας: “Ο Τσίπρας είναι λίγο πιο hype. Ίσως να του έβαζα ένα μεγάλο handlebar”.
Κουτσούμπας: “Ένας συνδυασμό από μουστάκι και από κάτω δύο αγκυλωτές γραμμές σαν του Tοny Stark από το ‘Ironman’”.
Bruce Dickinson: “Δύσκολο. Θα με κυνηγούσαν όλοι οι metalheads της δεκαετίας του ‘80. Θα του έβαζα νομίζω. Τότε που είχε μακρύ μαλλί θα του έβαζα ένα σκληρό stalin μουστάκι. Ταιριάζει νομίζω πολύ με τη μουσική του”.
Di Caprio: “Θα του έβαζα κάτι πολύ πιο κομψό. Μάλλον ένα pencil αλλά όχι ευθύγραμμο αλλά περισσότερο πυραμοειδές”.
Τι να σκεφτεί κάποιος που σκέφτεται να αφήσει μουστάκι
“Σίγουρα αν θέλει να αφήσει μακρύ μουστάκι ίσως να είναι κάτι πιο απαιτητικό σε περίπτωση που χρειάζεται χτένα και πιστολάκι. Πρέπει δηλαδή να ρολάρεις τη χτένα κατάλληλα, να χτυπάει ο θερμός αέρας προς τα πάνω, ίσως και ένα προϊόν για να το κρατήσει”.
“Δεν χρειάζονται πολλά πράγματα πάντως. Απλά να το τολμήσει. Μπορεί να φαίνεται για κάποιους δύσκολο ή υπερβολικό. Ποτέ όμως δεν μπορείς να ξέρεις πώς θα του κάτσει, πώς θα φανεί στους γύρω του, στους συναδέλφους του, στους φίλους του ή στη γυναίκα του. Να το τολμήσουν λοιπόν”.