2020, Andrew Medichini/AP Photo
GROOMING

Κανείς δεν ζήτησε την επιστροφή του man bun

Από τον Jude Law μέχρι τον Paul McCartney, ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα hairstyles κάνει comeback στα αντρικά κεφάλια ελέω πανδημίας.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που τα συνεχόμενα lockdowns έχουν γίνει πλέον από δύσκολα, ανυπόφορα. Εκτός από το σοβαρό ψυχολογικό και επαγγελματικό αποτύπωμα, έχουν επιδράσει αρνητικά και στη συνολική εικόνα όλων με το άνοιξε-κλείσε των κομμωτηρίων/κουρείων να μην βοηθάει καθόλου στο να νιώσεις έστω και λίγο καλύτερα, φροντίζοντας με τον πιο απλό –καθόλου δεδομένο τελικά- τρόπο τον εαυτό σου.

Κάπως έτσι, το μήκος στα αντρικά μαλλιά έχει αναδειχθεί στο απόλυτο trend παγκοσμίως ήδη από την περασμένη άνοιξη, επαναφέροντας στη μόδα ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα hairstyles της προηγούμενης δεκαετίας: το man bun.

Ο κότσος, είτε σχηματισμένος ψηλά στην κορυφή του κεφαλιού, είτε χαμηλά, φαίνεται να κάνει comeback στα αντρικά κεφάλια και δη εκείνα των διασήμων: Από τον fitness coach Joe Wicks, τον ράπερ Post Malone και τον Jude Law μέχρι τον Paul McCartney, που τα Χριστούγεννα απαθανατίστηκε από τον φακό στις διακοπές του στο St Barts λανσάροντας το νέο του hairlook.

«Πιστεύω ότι μέσα στο 2021 θα δούμε ακόμα περισσότερους άντρες να υιοθετούν τα μακριά μαλλιά, κάποιοι γιατί θα συνειδητοποιήσουν τελικά ότι τους ταιριάζουν, ενώ κάποιοι άλλοι για καθαρά πρακτικούς λόγους. Άλλωστε με την πανδημία δεν πρόκειται να τελειώσουμε ούτε φέτος», αναφέρει ο grooming editor του Men’s Health, Garrett Munce στην Guardian.

Η μόδα του man bun πάντως δεν είναι κάτι καινούργιο στον κόσμο της αντρικής περιποίησης.Οι Jared Leto, Cristiano Ronaldo, Orlando Bloom και David Beckham είναι μόνο μερικοί από τους σταρ που αποφάσισαν όχι μόνο να αφήσουν από λίγο έως πολύ μαλλί παραπάνω, αλλά και να το δέσουν σε έναν κότσο σαν αυτό που συνηθίζουμε να βλέπουμε στα γυναικεία κεφάλια. Το συγκεκριμένο στυλ ήταν από τα πιο viral στη δεκαετία του 2010 και ταυτίστηκε με το δεύτερο κύμα επέλασης του χιπστερισμού στον κόσμο της μόδας, αλλά και του lifestyle. «Σχετίστηκε με το workwear style, συγκεκριμένα το στυλ του ξυλοκόπου με τις πυκνές γενειάδες, τα φανελένια καρό πουκάμισα, τα σκούρα, loose τζην παντελόνια, τις ορειβατικές μπότες και γαλότσες και τα τατουάζ. Ένα στυλ ντυσίματος που αποτελούσε ουσιαστικά μία αντίδραση των νέων σε μία στιλιζαρισμένη, καθωσπρέπει εικόνα», εξηγεί ο συγγραφές Mark Greif στο NY Mag.

Στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, το man bun φορέθηκε κατά κόρον από τους εργαζομένους της Silicon Valley, «τους τύπους που από τη μία άτμιζαν και από την άλλη πήγαιναν με ηλεκτρικό σκούτερ στη δουλειά», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Charlie Teasdale, styling director του περιοδικού Esquire.

Στις μέρες μας, ο αντρικός κότσος δεν αφορά ούτε τον χιπστερισμό, ούτε τη στιλιστική επανάσταση στον καθωσπρεπισμό, ούτε καν τις τάσεις μόδας. Ο Teasdale είναι ξεκάθαρος: «Το man bun, χάρη στην πανδημία, επιστρέφει στις παραδοσιακές του ρίζες και στην πρακτικότητα που προσέφερε στους άντρες με μακριά μαλλιά. Επιπλέον, όμως, υποδηλώνει και τη ρευστότητα των δύο φύλων που επικρατεί σήμερα».

Αναμφίβολα, μιλάμε για ένα hairstyle με φανατικούς εχθρούς, αλλά και φανατικούς οπαδούς. Ίσως, αυτή να είναι η επιτυχία του.

Exit mobile version