Κανένα αντρικό κούρεμα δεν θα νικήσει το buzz cut
Υπάρχει σίγουρα ένα τίμιο, κοντό κούρεμα που ταιριάζει και στο δικό σου πρόσωπο. Και τώρα είναι η ώρα να το δοκιμάσεις.
- 20 ΜΑΡ 2019
Το ημερολόγιο δείχνει Αύγουστο του 2005 (14 χρόνια πριν, feel old yet?) κι ενώ ο ανδρικός πληθυσμός των Ελλήνων πανηγυρίζει ακόμα το Euro του 2004, ο γυναικείος πληθυσμός πανηγυρίζει για ένα μελαγχολικό αγόρι που αποφασίζει να μπει στη φυλακή για να δραπετεύσει τελικά με τον αδερφό του.
Όσο, όμως, εμείς συζητούσαμε για το passing game Δέλλα – Καψή και για το πόσο καλός Joker θα μπορούσε να είναι ο T-bag, αγνοήσαμε επιδεικτικά πώς ο συμπαθέστατος Michael Scofield κατάφερε μέσα σε ένα καλοκαίρι να μετατρέψει σε παγκόσμιο trend δύο πράγματα που έως τότε δεν είχαν κάποια φοβερή απήχηση: τα τεράστια τατουάζ και το buzz cut! Κι αν για το πρώτο οι γνώμες πλέον διίστανται, για το δεύτερο του χρωστάμε τεράστια ευγνωμοσύνη. Αν μη τη άλλο, έκανε ένα θλιβερό κομμάτι της στρατιωτικής μας θητείας να φαντάζει λίγο πιο κουλ.
Το συγκεκριμένο στυλ δημιουργήθηκε κυρίως για λόγους υγιεινής κι ομοιογένειας των στρατιωτών. Στην εξάπλωση του εκτός στρατώνων συνέβαλε πολύ η εφεύρεση της πρώτης χειροκίνητης μηχανής κουρέματος από τον Σέρβο Nikola Bizumic. Κι αν κάποιοι κακοπροαίρετοι υποστηρίζουν πως μετατράπηκε από ένα υποχρεωτικό κούρεμα σε μόδα από τους Άγγλους κωπηλάτες ή τους Αμερικάνους φοιτητές, εμείς στηρίζουμε με πάθος τον άνθρωπο που το έφερε πρώτος στην Ελλάδα: τον Γιώργο Βουλγαρίδη στο ‘Νόμος 4000’ (το φέραμε πρώτοι, ακούς προδότη).
Όλη αυτή η μιλιταριστική και καταπιεστική προϋπηρεσία του buzz cut, εξηγούν σε κάποιο βαθμό το πόσο ελάχιστα δημοφιλής επιλογή υπήρξε τις τελευταίες δεκαετίες, με εξαίρεση, ίσως, τα παιδιά σε κάποιες γειτονιές του Λονδίνου ή του Χάρλεμ.
Η ουσία, όμως, είναι ότι επέστρεψε. Και από τότε που συνέβη αυτό, δεν βγήκε ποτέ από την επικαιρότητα ως μία εκ των βασικών επιλογών για ένα τίμιο, λειτουργικό και στυλάτο ανδρικό κούρεμα. Με άλλα λόγια, οι μόδες όπως το έντονο σβήσιμο ή το Rock God Rings (Rami Malek διδάσκεις style βρε άτιμε) έρχονται και παρέρχονται, αλλά το buzz cut μένει. Και ξέρεις για ποιο λόγο; Γιατί συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν το στυλ ενός άντρα: Μινιμαλισμός, αποφασιστικότητα και πυγμή. Και για να προλάβω τους δισταγμούς σου, άφησε με να αναφερθώ στα δύο μεγαλύτερα ατού του buzz cut.
Πλεονέκτημα #1: Μπορείς να το βρεις σε αμέτρητες παραλλαγές. Και είναι σίγουρο ότι κάποια απ’ αυτέςθα ταιριάζει τόσο με το στυλ σου, όσο και με το σχήμα του προσώπου σου. Η στοιχειώδης εκδοχή του buzz cut είναι το induction και χαρακτηρίζεται από το ελάχιστο και ομοιόμορφο μήκος. Από εκεί και πέρα, επιλέγεις εσύ αν θες ομοιόμορφο μήκος, όπως στο burr cut (παρόμοιο με το induction, αλλά με μεγαλύτερο μήκος) ή προτιμάς μεγαλύτερο μήκος στο πάνω μέρος, όπως δηλαδή στο crew cut ή στο high and tight που έχει αναδείξει ο πιο cool άνθρωπος της σύγχρονης ιστορίας, ο Ryan Reynolds.
Επίσης, δύσκολα θα βρεις κούρεμα που να ταιριάζει σε τέτοιο βαθμό τόσο με κοστούμι όσο και με hoodie.
Πλεονέκτημα #2: Το κοντό κούρεμα δημιουργεί την εικόνα που θες να περνάς προς τα έξω: περιποιημένος, αλλά χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Αυτό, φυσικά δεν σημαίνει πως άπαξ και κουρευτείς, αφήνεις τα μαλλιά σου στο έλεος των θεών της κομμωτικής. Φρόντισε να διατηρείς το μήκος που έχεις επιλέξει και χρησιμοποίησε μια light πομάδα ή ένα λάδι για μαλλιά για να δημιουργείς μόνιμα ένα fresh cut εφέ.
Μπορεί να έχεις πολλούς λόγους για να μην τολμήσεις το buzz cut. Σε προειδοποιώ όμως: θα έχω πάντα έναν παραπάνω για να το κάνεις. Δε με πιστεύεις; Ryan Gosling, David Beckham, Tom Hardy, Brad Pitt, Eminem, Justin Timberlake. Ξέρεις τι κοινό είχαν όλοι αυτοί; Δοκίμασαν κάποια στιγμή το κούρεμα που κατάφερε να κάνει ακόμα και τον Daniel Day Lewis να μοιάζει πιο badass και τη γλυκύτατη Natalie Portman να φαντάζει εξαιρετικά επικίνδυνη.
Κατόπιν εορτής disclaimer: Ναι, ο αρθρογράφος έχει υιοθετήσει το buzz cut εδώ και χρόνια, αλλά έχω δύο πολύ δυνατά επιχειρήματα προς υπεράσπισή μου: Πρώτον, με ένα μαλλί πιο σγουρό κι από του Φελαϊνί, το κοντό μαλλί με έσωσε από αστεία τύπου “Εε φίλε εσύ δεν είσαι που ζωγραφίσεις κάτι χαρούμενα δεντράκια στην ΕΡΤ3;” και, δεύτερον, αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει.
(Κεντρική φωτογραφία: Jordan Strauss / Invision / AP)