Καταρρίπτουμε τους πιο δημοφιλείς μύθους για την ακμή
«Σπυράκια βγάζουν μόνο οι έφηβοι» και τρεις ακόμα λανθασμένες πεποιθήσεις για την ακμή σε πρόσωπο και σώμα.
- 22 ΙΟΥΛ 2022
Είναι αντιαισθητικά, ενοχλητικά, ενώ πολλές φορές προκαλούν πόνο και φαγούρα. Τα σπυράκια είναι μία δυσάρεστη κατάσταση από την οποία δεν μπορείς να ξεφύγεις εύκολα, πόσω μάλλον όταν αποτελούν απόρροια της ακμής. Δε μιλάμε δηλαδή για ένα σπυράκι που έτυχε να βγάλεις ξαφνικά στο μάγουλο.
Η ακμή θέλει χρόνο και την κατάλληλη θεραπεία για να αντιμετωπιστεί και να επανέλθει το δέρμα στα φυσιολογικά του: να είναι καθαρό και λείο. Οι βασικές αιτίες της είναι η υπερπαραγωγή σμήγματος, τα βακτήρια της επιδερμίδας και η φλεγμονή.
Όπως συμβαίνει με κάθε πρόβλημα, έτσι και με αυτήν, υπάρχουν κάποιοι μύθοι που διαστρεβλώνουν την αλήθεια. Σε κάνουν να αναρωτιέσαι μα πώς γίνεται να έχεις γεμίσει με σπυράκια στα 35 σου ή ακόμα χειρότερα, σε οδηγούν σε δρόμους που επιδεινώνουν την κατάσταση αντί να συμβάλλουν στην αποσυμφόρησή της.
Μύθος: Ακμή έχουν μόνο οι έφηβοι
Αλήθεια: Ξεκινάμε με τον πιο δημοφιλή μύθο. Η ακνεϊκή επιδερμίδα δεν εμφανίζεται μόνο στους έφηβους. Είναι μία δυσάρεστη κατάσταση που ταλαιπωρεί πολλούς ενήλικες. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος και σε οποιαδήποτε ηλικία.
Μύθος: Η κακή υγιεινή προκαλεί ακμή
Αλήθεια: Όχι ακριβώς. Δεν προκαλείται δηλαδή επειδή δε συνηθίζεις να πλένεις το πρόσωπό σου πρωί και βράδυ. Σίγουρα, το να αφαιρείς ίχνη ρύπων από την επιδερμίδα συμβάλλει με τον τρόπο του στο να έχεις ένα υγιές και όμορφο δέρμα. Από εκεί και πέρα, η ακμή σχετίζεται με διάφορες και διαφορετικές αιτίες, που έχουν να κάνουν με την κληρονομικότητα, με γενετικούς παράγοντες, με την τυχόν λήψη ισχυρών φαρμάκων, τις ορμονικές διαταραχές.
Μύθος: Ο ήλιος θεραπεύει την ακμή
Αλήθεια: Όταν πάσχεις από ακμή, συνιστάται η αποφυγή του ήλιου. Μπορεί ο ήλιος να αποξηράνει τα σπυράκια, να μαυρίσει την επιδερμίδα και να καμουφλάρει το πρόβλημα, ωστόσο σε δεύτερη φάση η ακμή επιδεινώνεται. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν πάντα τους χειμερινούς μήνες το πρόβλημα επανέρχεται σε μεγαλύτερη ένταση.
Επίσης, υπάρχουν φαρμακευτικές αγωγές κατά της ακμής που ούτως ή άλλως απαγορεύουν την έκθεση στον ήλιο.
Μύθος: Η διατροφή προκαλεί την ακμή
Αλήθεια: Εδώ δεν έχουμε ούτε ένα μύθο, ούτε μία απόλυτη αλήθεια, αλλά μία γκρίζα ζώνη. Σίγουρα, δε θα πάθεις ακμή επειδή τρως σοκολάτα ή πίνεις αλκοόλ ή καταναλώνεις πολύ junk food. Αν όμως η ακμή σου βρίσκεται σε έξαρση, τότε αναμφίβολα ένας υγιεινός τρόπος διατροφής με κατανάλωση άφθονων φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και ψαριών που βοηθάει γενικά την καλή υγεία του οργανισμού, θα ωφελήσει και εκείνη του δέρματος.
Και κάτι ακόμα: Οι άντρες συνήθως εμφανίζουν βαρύτερη ακμή από τις γυναίκες, λόγω των αυξημένων επιπέδων της τεστοστερόνης στο αίμα. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει ένα ένζυμο, η 5α αναγωγάση, το οποίο μετατρέπει την τεστοστερόνη στο πιο δυνατό ανδρογόνο προκαλώντας έτσι ακμή.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, μην ξεχνάς ότι ο πιο σωστός και ασφαλής τρόπος για να ξεκινήσεις να αντιμετωπίζεις την ακμή είναι να απευθυνθείς σε ένα δερματολόγο, που θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα σε συμβουλεύσει σχετικά με τη θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσεις.
3 προϊόντα που δρουν κατά της ακμής σε πρόσωπο και σώμα
Από το αντηλιακό που πρέπει να φοράς κάθε φορά που βγαίνεις από το σπίτι -όχι μόνο στην παραλία- μέχρι το αφρόλουτρο και την κρέμα προσώπου.