Καταρρίπτουμε μερικούς από τους πιο κοινούς μύθους για την πιτυρίδα
- 29 ΜΑΡ 2024
Εκτός όμως από ενοχλητική, η πιτυρίδα είναι και αντιαισθητική -η παρουσία της στα μαλλιά σου βγάζει μάτι, ειδικά όταν φοράς σκούρες μπλούζες-, επηρεάζοντας τη συνολική σου εμφάνιση.
Όπως το δέρμα του προσώπου ή του σώματος ανανεώνεται καθημερινά μέσω της διαδικασίας της απολέπισης με φυσικό τρόπο και απελευθερώνεται από τα νεκρά του κύτταρα, το ίδιο συμβαίνει και στο τριχωτό του κεφαλιού, χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι.
Όταν όμως η διαδικασία αυτή διενεργείται με γρηγορότερο, πιο έντονο ρυθμό, λόγω συνήθως κάποιας διαταραχής, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ομάδες κυττάρων που πέφτουν να είναι ορατές με γυμνό μάτι.
6 μύθοι για τις λευκές νιφάδες
Υπάρχουν αρκετές λανθασμένες αντιλήψεις για την πιτυρίδα, που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν στη λύση του προβλήματος. Οι πιο δημοφιλείς είναι οι ακόλουθες.
Μύθος: Η πιτυρίδα προκαλείται από την κακή υγιεινή
Αλήθεια: Η πιτυρίδα μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και στο πιο καθαρό τριχωτό της κεφαλής, στα πιο καθαρά μαλλιά. Άλλωστε μία από τις βασικές αιτίες εμφάνισής της είναι ο μύκητας Malassezia, που ζει στα κεφάλια των περισσότερων χωρίς να δημιουργεί προβλήματα. Όταν όμως αναπτύσσεται υπερβολικά και ανεξέλεγκτα, μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά προβλήματα, μεταξύ αυτών και η πιτυρίδα.
Μύθος: Αν λούζεσαι συχνά, θα εντείνεις το πρόβλημα
Αλήθεια: Εδώ έχουμε έναν από τους πιο δημοφιλείς μύθους που πράγματι αν τον πιστέψεις και τον εφαρμόσεις στη φροντίδα των μαλλιών σου, θα κάνεις χειρότερο κακό.
Εκτός από την ξηροδερμία, η εμφάνιση της πιτυρίδας σχετίζεται άμεσα και με τη λιπαρότητα της επιδερμίδας του κεφαλιού. Όταν λοιπόν δεν λούζεσαι επαρκώς μες στην εβδομάδα (όσες φορές δηλαδή έχουν ανάγκη τα μαλλιά σου για να είναι καθαρά), τότε οι πιθανότητες ανάπτυξης της πιτυρίδας αυξάνονται σημαντικά.
Και να θυμάσαι το εξής: Το καλό ξέβγαλμα είναι πολύ βασικό για να μην παραμένουν στις τρίχες και το δέρμα υπολείμματα σαμπουάν που ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα pityrosporum orbiculare, που παίζει τον δικό του ρόλο στην εμφάνιση των λευκών νιφάδων.
Μύθος: Το λάδι εξαφανίζει τις λευκές νιφάδες
Αλήθεια: Υπάρχει η άποψη ότι οι μάσκες με βάση το λάδι είναι θαυματουργές για την πιτυρίδα, καθώς εξαφανίζουν την ξηροδερμία. Αυξάνουν όμως τη λιπαρότητα, η έξαρση της οποίας είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες πρόκλησης της πιτυρίδας.
Αρκεί να αναφέρουμε το εξής για να καταλάβεις τι εννοούμε: αυτό που κάνουν ουσιαστικά τα προϊόντα κατά της πιτυρίδας είναι να απορροφούν τις λιπαρές ουσίες, να εξισορροπούν το pH της επιδερμίδας και να ελέγχουν την έκκριση λιπαρότητας.
Μύθος: Η πιτυρίδα οδηγεί στην τριχόπτωση
Αλήθεια: Το ότι έχεις πιτυρίδα δεν σημαίνει ότι θα πέσουν τα μαλλιά σου. Επίσης, αν έχεις αραίωση δεν σημαίνει ότι θα εμφανίσεις και λευκές νιφάδες. Το συγκεκριμένο ντόμινο δεν είναι αυτονόητο.
Σίγουρα αν ταλαιπωρείσαι από την πιτυρίδα τα μαλλιά σου δεν είναι απόλυτα υγιή, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται ο ρυθμός ανάπτυξής του, αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι ντε και καλά, αργά ή γρήγορα, θα τα χάσεις.
Μύθος: Για την πιτυρίδα σου, φταίνε τα γονίδια
Αλήθεια: Φταίνε και αυτά, όχι όμως μόνο αυτά. Η κακή διατροφή, που είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά, συνδέεται με την υπερέκκριση σμήγματος, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τις πιθανότητες για την εμφάνιση πιτυρίδας. Το ίδιο συμβαίνει και με το υπερβολικό στρες, αλλά με τον ιδρώτα, που δημιουργεί ένα υγρό περιβάλλον το οποίο λατρεύουν οι μύκητες.
Μύθος: Τα ειδικά σαμπουάν δεν κάνουν δουλειά
Αλήθεια: Φυσικά και κάνουν, αν είναι καλής ποιότητας, αν πρόκειται για ένα φαρμακευτικό προϊόν δερματολογικά ελεγμένο. Γενικότερα, η πλειοψηφία των περιπτώσεων πιτυρίδας δεν χρίζουν ιατρικής φροντίδας, καθώς μετά από μερικές εβδομάδες χρήσης αντιπιτυριδικού σαμπουάν, το πρόβλημα υποχωρεί.
Αν όμως, ο καιρός περνά και η πιτυρίδα δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης, αλλά επιδείνωσης, τότε το ραντεβού σε ένα δερματολόγο είναι η πιο φρόνιμη κίνηση.