ΑΡΩΜΑ

Μια κουβέντα με τον δημιουργό του νέου αρώματος του οίκου Issey Miyake

Ο Quentin Bisch, ο Γάλλος αρωματοποιός που βρίσκεται πίσω από το Le Sel d'Issey, μας μίλησε για το άρωμα, την οσφρητική ικανότητα που χρειάζεται το επάγγελμά του και την ομορφιά της φύσης.

Το δωμάτιο που με περιμένει ο Quentin Bisch, ο άνθρωπος πίσω από το Le Sel d’Issey, το νέο άρωμα τoυ οίκου Issey Miyake, είναι φωτεινό, γεμάτο γωνίες που αποκαλύπτουν τη λάμψη του φωτός που μπαίνει στον minimal χώρο. O Γάλλος αρωματοποιός φορά την κλασική πλισέ ζακέτα Issey Miyake, λευκά adidas Stan Smith και το βλέμμα του είναι πολύ ήρεμο.

«Το Le Sel d’Issey είναι αγνό, δονούμενο και αιώνιο» μου απαντά όταν τον ρωτάω πώς θα χαρακτήριζε τη νέα του δημιουργία, που είναι σημαδιακή αφού έρχεται 30 ολόκληρα χρόνια μετά το κλασικό, θρυλικό L’eau d’Issey, το άρωμα που με την εμβληματική και συμβολική του επίκληση στο νερό που έφερε την επανάσταση στον κόσμο της αρωματοποιίας.

Ο Quentin είναι πολύ χαρούμενος, το καταλαβαίνεις από τα πρώτα δευτερόλεπτα ότι το προηγούμενο βράδυ, κατά τη διάρκεια του event στη Villa La Coste στην Προβηγκία, όντως έζησε μία από «τις βραδιές της ζωής του» αφού η δημιουργία του (μιλάμε για τον άνθρωπο που -μαζί με την ομάδα του οίκου- δούλεψε ώρες ατελείωτες μέχρι το Le Sel d’Issey να ολοκληρωθεί) έχει παρουσιαστεί σε Media της Ευρωπαϊκής αγοράς.

Σε αυτό το άρωμα, όπως και ο πρόγονός του, η έμπνευση αντλείται από ένα ζωτικό στοιχείο της φύσης: αντί για νερό, αλάτι.

«Το αλάτι είναι η ανάμνηση ενός κύματος στη γη και στο δέρμα. Η πρόθεσή μου ήταν να μεταφράσω την ενέργεια του αλατιού, το οποίο ανταποκρίνεται φυσικά στο νερό και έχει ερμηνευτεί από τον Mr.Issey Miyake ως ένας διαρκής διάλογος ανάμεσα στη στεριά και τη θάλασσα, ως τέλεια ισορροπία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το Le Sel d’Issey είναι ένα άρωμα αιθέριο, γήινο, ένας φόρος τιμής στην αρρενωπότητα που επανασυνδέεται με τις αισθήσεις και φέρνει στο νου την εικόνα της ευεργετικής φύσης που δίνει στους ανθρώπους την ώθηση, την ορμή και την επιθυμία να ζήσουν έντονα την κάθε στιγμή.

Για όλα αυτά και για πολλά άλλα ο Quentin Bisch, ο ταλαντούχος αρωματοποιός από τη Γαλλία που έχει συνεργαστεί με διάφορους καταξιωμένους οίκους και μάρκες αρωμάτων, αφήνοντας το στίγμα του στον κόσμο της αρωματοποιίας, μίλησε στο OneMan.

Συγχαρητήρια Quentin. Πώς νιώθεις που το άρωμά σου είναι πλέον έτοιμο;
Ευχαριστώ πολύ. Υπάρχουν δύο όμορφες στιγμές στο ταξίδι της δημιουργίας ενός αρώματος. Είναι η αρχή που όλα είναι πιθανά και αρχίζεις να πειραματίζεσαι χωρίς να γνωρίζεις που θα φτάσεις – την αγαπώ αυτή τη στιγμή. Και υπάρχει και το φινάλε, που βλέπεις το τελικό προϊόν, συνειδητοποιείς όσα συνέβησαν για να φτάσεις σε αυτό το αποτέλεσμα. Κάτι επίσης φανταστικό.

Ποια ήταν λοιπόν η πρόκληση; Ειδικά όταν μιλάμε για το επόμενο άρωμα, 30 χρόνια μετά το κλασικό, μυθικό L’ Εau d’Issey.
Το L’ Εau d’Issey έχει αφήσει, όπως είπες, το αποτύπωμά του στην ιστορία της αρωματοποιίας και των αρωμάτων. Οπότε, ναι, τριάντα χρόνια μετά έπρεπε να μείνω πιστός στο dna του Issey Miyake αλλά ταυτόχρονα να εφεύρω κάτι νέο. Ήταν λοιπόν μια πραγματική πρόκληση. Και υπήρχε μεγάλη πίεση σε αυτό το έργο.

Ποια ήταν η διαδικασία για να φτιάξεις το άρωμα;
Αρχικά η ομάδα του οίκου έδωσε σε διάφορους αρωματοποιούς ένα brief. Είναι σαν διαγωνισμός. Ο καθένας προσπαθεί να βρει την τέλεια νότα για να εκφράσει το project. Διάλεξαν το δικό μου. Έτσι για μήνες και μήνες κάθεσαι και κάνεις δοκιμές για να εντοπίσεις και να βρεις τη σωστή ισορροπία του αρώματος. Μαζί με τον οίκο συζητήσαμε, μυρίσαμε και δοκιμάσαμε διάφορες κατευθύνσεις μέχρι να καταλήξουμε στο ιδανικό αποτέλεσμα, στο άρωμα που κρατάς στα χέρια σου.

Πόσος καιρός χρειάστηκε από την ώρα που πήρες το brief μέχρι να το τελειώσεις;
Τουλάχιστον ενάμισης χρόνος. Με αρκετά μπρος πίσω – που πολλές φορές τα χρειάζεσαι γιατί αν είσαι για καιρό χωμένος σε κάτι μπορεί να νιώσεις χαμένος, έτσι είναι ένας τρόπος να ανακαλύψεις νέες ιδέες.

Τι σε ενέπνευσε;
Τα αρώματα Issey Miyake ήταν πάντα ισχυρά αρώματα. Πρώτα, όφειλα να σεβαστώ το brand και έπειτα να ανταποκριθώ. Δούλεψα με τις αντιθέσεις ώστε να καταφέρω να αναδείξω την ένταση, την ορμή και τη δύναμη του αλατιού.

Μπορείς να μου περιγράψεις το Le Sel d’Issey με τρεις λέξεις;
Αρρενωπό. Όχι, δεν θα πω αρρενωπό. Αγνό, δονούμενο και αιώνιο.

Πώς φαντάζεσαι το άτομο που φορά το Le Sel d’Issey;
Χμ, θεωρώ ότι απευθύνεται σε όποιον αναζητά ένα άρωμα τέλεια ισορροπημένο μεταξύ φρεσκάδας και ενθουσιασμού.

Έχεις αγαπημένα συστατικά;
Αρκετά αλλά είναι σαν να ρωτάς έναν μουσικό αν έχει κάποια αγαπημένη νότα για να παίζει μουσική. Δεν γίνεται να έχουν γιατί χρησιμοποιούν όλες τις νότες για να φτιάξουν ένα κομμάτι. Πάντως, για να απαντήσω στην ερώτηση σου θα σου πω ότι μου αρέσει να χρησιμοποιώ βέτιβερ, όσμανθο και βανίλια φυσικά.

Πόσο δύσκολο είναι να μεταγράψεις λέξεις και έμπνευση ή μια ανάμνηση σε ένα άρωμα;
Δεν ξέρω αν είναι δύσκολο. Είναι απλώς θέμα έμπνευσης και μετά απλά έκφρασης. Ύστερα έχεις μια καλή ιδέα για να την εκφράσεις με όμορφο τρόπο. Έχει να κάνει με τι τελικά σου λειτουργεί ή όχι.

Είχες πει χαρακτηριστικά ότι «η φύση είναι το καλύτερο άρωμα και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αντλήσουμε έμπνευση από αυτή».
Εξακολουθώ να το πιστεύω απόλυτα. Η φύση είναι ο καλύτερος αρωματοποιός του κόσμου και κανένας αρωματοποιός δεν μπορεί να είναι τόσο καλός όσο η φύση. Είναι αδύνατο. Προσπάθησα αρκετές φορές. Είναι τόσο δύσκολο. Περπατούσα και πέρασα από ένα μάτσο λουλούδια που μύριζαν τόσο όμορφα. Προσπάθησα να αιχμαλωτίσω τη μυρωδιά. Αλλά ήταν αδύνατο. Γιατί ακόμα κι αν καταφέρεις να πάρεις όλα τα μόρια, δεν θα έχεις τον τρόπο να τα αφήσεις στον αέρα. Ε, λοιπόν, η φύση είναι τέλεια – μπορούμε να την προσεγγίσουμε στο λίγο, αλλά ποτέ δε θα μπορέσουμε να μιμηθούμε απόλυτα αυτή την ομορφιά της.

Η αρωματοποιία για εσένα είναι ένα επάγγελμα ή μια κλίση που είσαι χαρούμενος που βρήκες;
Είναι κάτι παραπάνω από ένα επάγγελμα, οπότε θα πω κλίση. Στα δέκα μου αποφάσισα ότι θέλω να γίνω αρωματοποιός. Ήμουν στην τάξη, η δασκάλα των γαλλικών φορούσε ένα φανταστικό άρωμα και εκεί κατάλαβα τη δύναμη των αρωμάτων.

Αυτή θα ήταν η επόμενή μου ερώτηση. Πότε κατάλαβες ότι είσαι πραγματικά καλός στις μυρωδιές; Ότι η μύτη σου αντιλαμβάνεται καλύτερα τα πράγματα από τον μέσο άνθρωπο.
Δεν γνώριζα ότι έχω πολύ καλή μύτη και δεν πιστεύω ότι έχω τόσο καλή μύτη. Νομίζω ότι έχω καλή αίσθηση προσοχής στα αρώματα και τις μυρωδιές, έχω εκπαιδεύσει τον εγκέφαλό μου ώστε να διακρίνει τα πράγματα με τη μύτη μου. Καταλαβαίνεις τι εννοώ;

Ναι, νομίζω ότι λες ότι έχει να κάνει περισσότερο με το πως συνδυάζεις τα στοιχεία στο μυαλό σου γνωρίζοντας ήδη το αποτέλεσμα.
Ας παίξουμε ένα παιχνίδι και θα καταλάβεις πώς λειτουργεί. Κλείσε τα μάτια σου και φαντάσου την πιο νόστιμη μυρωδιά της σοκολάτας που λιώνει. Βάλ‘ την τώρα στην αριστερή πλευρά του μυαλού σου.Πάμε στη δεξιά, χωρίς να ξεχνάς τη σοκολάτα που είναι αριστερά. Τώρα σκέψου τη μυρωδιά από ένα πορτοκάλι ή από ένα λεμόνι και βάλ’ τη δεξιά.

Πορτοκάλι με σοκολάτα. Το κατάλαβα. Λειτουργεί.
Και τα συνδέεις και μυρίζεις μια νέα μυρωδιά. Το μυρίζεις στο μυαλό σου; Δεν μπορείς.

Δεν ξέρω αν το μυρίζω, αλλά ξέρω το αποτέλεσμα που έχω ήδη δοκιμάσει. Αλλά αυτό είναι.
Το ίδιο έκανα για τρία χρόνια. Έφτιαξα το μείγμα ώστε να μην ήταν σοκολάτα και λεμόνι ή πορτοκάλι. Ήταν τριαντάφυλλο και γιασεμί – και το μύρισα και λέω «εντάξει, μυρίζει έτσι». Έπειτα το έκανα για πολλούς, πολλούς, πολλούς συνδυασμούς. Και τώρα γνωρίζει το μυαλό μου πώς μυρίζουν αυτά τα αποτελέσματα.

Πώς λες ότι έχει εξελιχθεί το στυλ σου ως αρωματοποιός;
Ειλικρινά, μου είναι πολύ δύσκολο να το απαντήσω γιατί δεν έχω ιδέα. Το μόνο που μπορώ να πω έχει να κάνει με τη φόρμουλα, με τον τρόπο που δημιουργώ, πώς μπορεί να επηρεάσει τη μυρωδιά, είναι ότι στρέφομαι προς όλο και λιγότερα συστατικά. Έτσι έχω την αίσθηση ότι πηγαίνω σε μια συγκεκριμένη και πιο περιορισμένη περιοχή πρώτων υλών. Έτσι ίσως δημιουργείται ένα οικείο αποτέλεσμα ανάμεσα στα αρώματά μου. Αυτό ελπίζω να κατάφερα και στο Le Sel d’ Issey.