shutterstock
GROOMING

Μήπως η καραντίνα μας ασχημαίνει;

Επιστημονικές εξηγήσεις για την όχι και τόσο προφανή επίδραση του lockdown στην εικόνα μας.
Σε κάτι λιγότερο από ένα μήνα συμπληρώνουμε ένα χρόνο πανδημικής κρίσης. Ένα χρόνο από τη στιγμή που σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης κλείστηκε στο σπίτι, κατακλύστηκε από φοβικά και αγχωτικά συναισθήματα, φόρεσε μάσκες, λούστηκε με αντισηπτικό, έχασε κάθε ουσιαστική ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία και την αντικατέστησε με διαδικτυακές αγκαλιές, φιλιά και συζητήσεις.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτής της κατάστασης είναι ήδη παρούσες. Οκτώ στους δέκα Βρετανούς πάσχει από αγχωτικές διαταραχές λόγω της πανδημίας υποστηρίζει βάσει έρευνα το Mental Health Foundation της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ το 31% των Αμερικανών παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης, όπως αναφέρει το CDC, το εθνικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με την επιστήμη, όλη αυτή η συναισθηματική πίεση δεν μας επηρεάζει μόνο ψυχολογικά, αλλά και εμφανισιακά, αφήνοντας τα σημάδια της στο δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια, το βάρος μας.

«Όταν αγχωνόμαστε, αυξάνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης, γνωστής και ως ορμόνης του στρες, στο αίμα, γεγονός που επηρεάζει το πόσο υγιείς φαινόμαστε. Αυτό συμβαίνει γιατί η συγκεκριμένη ορμόνη ασκεί πίεση στο ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο είναι υπεύθυνο για την καλή υγεία του οργανισμού και την υγιή εμφάνιση που εκπέμπουμε», εξηγεί η Beth Anfilogoff, ψυχοθεραπεύτρια σε κλινική του Λονδίνου.

Παλαιότερες έρευνες έχουν αποδείξει ότι το αυξημένο στρες επιταχύνει επίσης τις διαδικασίες της γήρανσης, μπλοκάροντας την παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης, δύο πρωτεϊνών που συμβάλλουν σημαντικά στην ανανέωση των κυττάρων του δέρματος. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ξαφνική εμφάνιση έντονων γραμμών, ρυτίδων και χαλάρωσης στο πρόσωπο και κυρίως στην περιοχή γύρω από τα μάτια», σημειώνει η Βρετανή δερματολόγος Victoria Hiscock και συμπληρώνει το εξής: «Μελέτη του 2013 έδειξε ότι το ψυχολογικό στρες σε κάποιες περιπτώσεις πυροδοτεί την υπερπαραγωγή σμήγματος, που φράζει τους πόρους και προκαλεί ακμή, ενώ σε κάποιες άλλες προκαλεί ξηρότητα και ευαισθησία στο δέρμα με αποτέλεσμα την ατοπική δερματίτιδα και το έκζεμα».

Εκτός από την ποιότητα του δέρματος, τα υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης επιδρούν αρνητικά και σε εκείνη των μαλλιών και των νυχιών. «Ανησυχητικά συμπτώματα του έντονου άγχους είναι επίσης η λέπτυνση της τρίχας, η απώλεια μαλλιών και το σπάσιμο των νυχιών», αναφέρει η Hiscock.

Σύμφωνα με την Anfilogoff, «μπορούμε να σκεφτούμε το άγχος ως ένα συναγερμό φωτιάς, που αποδεικνύεται πολύ χρήσιμος όταν χτυπά σε περίπτωση φωτιάς, αλλά υπερβολικά ενοχλητικός όταν “φωνάζει” επειδή μαγειρεύεις». Πώς μπορούμε λοιπόν να περιορίσουμε τις στρεσογόνες σκέψεις που κάνουμε και μας καταστρέφουν ψυχολογικά και σωματικά; Η ίδια συμβουλεύει:

  • «Η χαλάρωση είναι σημαντική. Δοκιμάστε να κάνετε πράγματα που αγαπάτε.
  • Απομακρυνθείτε από τις οθόνες, κινητού, laptop, τηλεόρασης.
  • Βγείτε έστω και για λίγο έξω από το σπίτι.
  • Μιλήστε με εκείνο το άτομο από το οικογενειακό ή φιλικό σας περιβάλλον που έχετε καταλάβει ότι σας φτιάχνει τη διάθεση.
  • Καταναλώνετε άφθονο νερό.
  • Ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή, χωρίς όμως να στερείστε αγαπημένες σας λιχουδιές.
  • Γυμναστείτε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, με όποιον τρόπο απολαμβάνετε περισσότερο: από το περπάτημα μέχρι το τρέξιμο, το σχοινάκι και το πιλάτες.
  • Κοιμηθείτε επαρκώς.
  • Υιοθετείστε μία ρουτίνα περιποίησης του προσώπου, που να περιλαμβάνει καθαρισμό και ενυδάτωση πρωί και βράδυ με προϊόντα που απευθύνονται στην ηλικία και στον τύπο δέρματός σας».
Exit mobile version