Μουστάκι: 5 tips για να το περιποιηθείς σωστά τώρα που θα είσαι σπίτι
- 9 ΝΟΕ 2020
Για την ιστορία, ο Movember, είναι ο μήνας- εδώ και μια 20ετία- κατά τον οποίο χιλιάδες άνδρες επιλέγουν να αφήνουν/ «καλλιεργούν» τα μουστάκια τους, με σκοπό την ενημέρωση και κινητοποίηση για διάφορες μορφές ανδρικού καρκίνου, με κυριότερο τον καρκίνο του προστάτη.
Άπαξ και το έχεις πάρει απόφαση λοιπόν ή έχεις ξεκινήσει αφήνεις τις τρίχες ιδιαίτερα στο πάνω χείλος να αρχίσουν να πυκνώνουν, παρακάτω θα βρεις 5 tips για να το περιποιηθείς σωστά τώρα που θα είσαι σπίτι.
-Δεν υπάρχει ΜΟΝΟ ένα μουστάκι
Πριν λίγο καιρό, o Βασίλης Μοναστηρλής, ιδιοκτήτης του Mmiri Ozuzo και ο άνθρωπος που έφερε τα barber shops στην Ελλάδα, αναλύοντας την ιστορία του μουστακιού, μας έλεγε χαρακτηριστικά: «Προφανώς και δεν υπάρχει μόνο ένα είδος μουστακιών. Κάποια πράγματα που εμείς τα βλέπουμε σήμερα ως απλές εικόνες έχουν μεγαλύτερο βάθος από αυτό που φανταζόμαστε. Σκεφτόμαστε στρατηγούς των Παγκοσμίων Πολέμων και δεν εστιάζουμε στο κούρεμα ή στο στιλ τους. Σημείωσε επομένως, τα συγκεκριμένα στιλ:
Moυστάκι toothbrush: “Θα με πεις τρελό αν σου πω ότι ακόμα και ο Χίλτερ ακολουθεί με το μουστάκι του τη μόδα της εποχής του. Κι όμως το toothbrush το έβρισκες πολύ συχνά εκείνη την εποχή. Το είχε για παράδειγμα και ο Charlie Chaplin”.
Μουστάκι pencil: “Το μουστάκι pencil, μια ίσια γραμμή πάνω από το στόμα, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές τη δεκαετία του ‘40. Το βλέπαμε όμως και πολύ νωρίτερα. Για παράδειγμα, το βλέπουμε και στον Λόρδο Byron. Νέος και περιζήτητος γαμπρός της εποχής, το ακολουθεί στις περισσότερες από τις απεικονίσεις του”.
Moυστάκι Handlebar: “Ένα από τα πιο κλασικά μουστάκια. Η μορφή του φαίνεται από το όνομά του. Είναι το λεγόμενο στα ελληνικά και τσιγκελωτό μουστάκι. Πιο μακρύ αυτό και με καμπύλες στις άκρες του. Για αυτό δεν μπορώ να σου φέρω παράδειγμα, είναι τόσο χαρακτηριστικό που θα αδικήσω κάποιον.”.
Moυστάκι Chevron: “O αμερικανικός όρος του είναι chevron, στην Ευρώπη το λέμε stalin. Είναι το πιο παραδοσιακό, βαρύ όλων των μουστακιών. Είναι αυτό που ξεκινάει πάνω από το πάνω χείλος και τα άκρα του ακολουθούν τα άκρα του χείλους”.
-Εμπιστεύσου τα «σωστά» εργαλεία
Όπως τα μαλλιά, το μούσι, οι φαβορίτες σου, έτσι και το μουστάκι σου χρειαζεται τον «ειδικό»του, τα σωστά εργαλεία δηλαδή, προκειμένου να το περιποιείσαι σωστά. Είναι το τριμάρισμα κάθε τρεις και λίγο, το σωστό σχήμα που θέλεις να διατηρήσεις ή να αλλάξεις, οι λεπτομέρειες που θέλεις να έχει το μουστάκι σου και θα κάνουν τη διαφορά. Κάπως έτσι, ένα τρίμερ/ ξυριστική μηχανή ή ακόμη και ένα επαγγελματικό ψαλίδι για το μουστάκι σου είναι must.
-Μία χτένα για το μουστάκι σου
Δεν είναι όμως, μόνο το τρίμερ, η ξυριστική μηχανή ή ακόμη και το επαγγελματικό ψαλίδι τα μόνα που χρειάζεται το μουστάκι σου. Είτε έχεις λίγες, αραιές και απείθαρχες τρίχες, είτε πιο «πλούσιο» μουστάκι, μία χτένα είναι αυτή που θα σου δώσει τη σωστή κατεύθυνση για το σωστό σχήμα. Πόσο θα κόψεις, πώς θα το τιθασσεύσεις, πώς θα το «στρώσεις» τίμια και σωστά; Φυσικά, ορισμένοι τύποι μουστακιού απαιτούν περισσότερη προσοχή από άλλους, και έτσι μπορεί να χρειάζονται διαφορετικό τύπο χτένας. Σε αυτό το σημείο, για να μην ακουστώ υπερβολική, πρέπει να πω πως φυσικά, μπορείς να έχεις ωραίο μουστάκι και χωρίς να το χτενίζεις κάθε μέρα (κάτι που έκαναν οι παλιοί), ωστόσο, ένα grooming kit δεν θεωρείται πλήρες χωρίς τη χτένα του. Τώρα, το αν θα τη χρησιμοποιήσεις ή όχι, εξαρτάται πάλι από τον τύπο μουστακιού που θέλεις/ έχεις αλλά και τη διάθεσή σου.
-Ένα λαδάκι για το πιο απαλό μουστάκι ever
Όπως σου έχω ξαναπεί, οι τρίχες στο μούσι σου τείνουν να είναι πιο χοντρές και απείθαρχες σε σχέση με αυτές των μαλλιών σου. Ένα λαδάκι είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις τόσο στο μουστάκι σου, (μιας και θα το κάνει πιο απαλό, θα ενυδατώσει τις τρίχες, χωρίς να αφήνει καμία λιπαρότητα) όσο και στην κοπέλα σου (που όσο να ‘ναι έρχεται σε επαφή).
-Να μην ξεχνάς να το καθαρίζεις
Δεν θέλω να ξεχνάς σε καμία περίπτωση, πως η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά. Όπως και τα μούσια, έτσι και το μουστάκι θέλει πλύσιμο και καθάρισμα. Και δεν είναι μόνο ο ιδρώτας, η υγρασία αλλά και το γεγονός πως ανάμεσα στις τρίχες σου «εγκλωβίζονται» σκόνη, βρωμιά, δυσάρεστες μυρωδιές και υπολείμματα τροφών. Ένα σαμπουάν ειδικό για μούσια/ μουστάκι είναι αυτό που χρειάζεσαι.