GROOMING

Μπιμπίκια, κάλοι, ενοχλητικές τρίχες: ένας οδηγός επιβίωσης

Πώς θα αντιμετωπίσεις ό,τι αηδιαστικό εμφανίζεται στο σώμα σου.

Έχεις καταφέρει να αποτριχώνεσαι σωστά και εκεί που πρέπει, συνήθισες την ενυδατική κρέμα, δεν ξεχνάς πια το αντηλιακό και τώρα ήρθε η ώρα να τα βάλεις με πράγματα που εμφανίζονται στο σώμα σου και είναι ενοχλητικά. Φυσικά δεν αναφέρομαι στις τριχούλες στη μύτη και τις γκρίζες τρίχες. Αυτά τα έχουμε λύσει ήδη. Τώρα θα μάθεις πώς να τα βάζεις με τα μπιμπίκια που εμφανίζονται από τις τρίχες που γυρνάνε ανάποδα, με τα νύχια που μπαίνουν στο δέρμα και πονάνε, με τους κάλους και τις φουσκάλες που έβγαλες από το λάθος παπούτσι και με τις μυρμηγκιές που τσουπ εμφανίζονται εκεί που δεν τις περιμένεις και δεν ξέρεις γιατί και πώς.

Τις περισσότερες φορές όλα τα παραπάνω αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά στο σπίτι με θεραπείες που μπορείς να κάνεις και μόνος σου καλά. Πάμε να δούμε τι πρέπει να κάνεις σε κάθε περίπτωση και μετά εσύ δες να μπορείς, διαφορετικά ζήτα βοήθεια από τον δερματολόγο σου.

Τρίχες που χάνουν το δρόμο τους

Ένα φαινόμενο που δεν κάνει διακρίσεις. Το παθαίνουν όλοι, ανεξαρτήτως φύλου, και εννοείται ότι μπορεί να συμβεί και σε σένα. Οι τρίχες που γυρνάνε προς τα μέσα είναι ένα ενοχλητικό πράγμα, το οποίο συμβαίνει συχνά, ειδικά να χρησιμοποιείς ξυραφάκι. Προφανώς και όταν ξυρίζεσαι καλό είναι να κάνεις αυτό το που πρέπει (αφρός ή κρέμα ξυρίσματος, σωστή λεπίδα και ξύρισμα με τη φορά της τρίχας) για να αποφύγεις αυτά τα ενοχλητικά σπυράκια, αλλά κάποια στιγμή θα σου συμβεί.

Τι δεν πρέπει να κάνεις; Ξεχνά την κλασσική μέθοδο και αντιστέκεσαι στη αυθόρμητη κίνηση που είναι να το σπάσεις. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να ερεθίσεις την περιοχή χωρίς να έχεις βγάλει τη τρίχα.

Τι πρέπει να κάνεις; Όταν εντοπίσεις σπυράκι που έχει μέσα του μία εγκλωβισμένη τρίχα τότε κράτα τα χέρια σου μακριά. Το επόμενο βήμα είναι η απολέπιση. Αν έχεις στο μπάνιο σου ένα scrub με σαλικυλικό οξύ τότε χρησιμοποίησε αυτό. Αλλιώς,  φτιάξε γρήγορα μόνος σου ένα μείγμα από ελαιόλαδο και ζάχαρη (μαύρη κατά προτίμηση) και ξεκίνα να κάνεις απαλές κυκλικές κινήσεις. Μην προσπαθήσεις να σπάσεις το σπυράκι. Αυτό που θέλεις σε αυτή τη φάση είναι να διώξεις τα νεκρά κύτταρα που έχεις στο δέρμα σου και παγιδεύουν τις τρίχες. Στη συνέχεια, αφού έχεις ξεπλύνει την επιδερμίδα σου, άπλωσε στην περιοχή μία ζεστή κομπρέσα (μία πετσέτα εμποτισμένη με ζεστό νερό) που θα βοηθήσει να ανοίξουν οι πόροι και να απελευθερωθούν οι τρίχες κι άφησέ την εκεί για περίπου 10′. Αυτό πρέπει να γίνεται 2 φορές την ημέρα και σταδιακά θα δεις την τρίχα που έχει γυρίσει να βγαίνει προς τα έξω. Τώρα, ήρθε η ώρα να πιάσεις το τσιμπιδάκι φρυδιών που θα έχεις ζητήσει από την κοπέλα, γυναίκα, μαμά, αδερφή ή φίλη σου. Απολύμανε τις άκρες με λίγο καθαρό οινόπνευμα ή απλά πέρασέ το με έναν αναπτήρα και προσεκτικά τράβα τη φυλακισμένη τρίχα. Τέλος, καλό είναι να καθαρίσεις τον ανοιχτό πόρο με ένα λίγο οινόπνευμα και να το στεγνώσεις καλά για να αποφύγεις τυχόν μολύνσεις.

Φυσικά αν οι τρίχες που γυρνάνε είναι συχνό φαινόμενο, τότε η παραπάνω δεν είναι λύση. Πρέπει να κάνεις μία επίσκεψη στο δερματολόγο σου.

Νύχια που εισβάλλουν μέσα στα πετσάκια

 

Αυτό συμβαίνει κυρίως στα νύχια των ποδιών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα το δεις ποτέ σε αυτά των χεριών. Και το πιθανότερο είναι να το έχεις προκαλέσει εσύ με το λάθος κόψιμο νυχιών ή με τη λάθος επιλογή παπουτσιού. Ωστόσο, αν συμβεί αυτό που μπορείς να κάνεις σε πρώτη φάση είναι ένα ποδόλουτρο με ζεστό νερό. Ρίξε μερικές σταγόνες μηλόξυδο που λειτουργεί ως αντιβακτηριδιακό και άσε λίγο τα πόδια σου στο νερό, μέχρι να μαλακώσουν τα πετσάκια στα νύχια. Έπειτα να θεωρείς ότι μπορείς να τα καταφέρεις χωρίς να τρέμει το χέρι σου, πάρε ένα οδοντικό νήμα και προσπάθησε να τραβήξεις το νύχι που έχει εγκλωβιστεί στο δέρμα προς τα έξω. Εναλλακτικά μπορείς να το κάνεις με μία μπατονέτα που θα έχεις βουτήξει σε βάμμα ιωδίου. Στέγνωσε πολύ καλά τις πατούσες σου με μία πετσέτα και φρόντισε να φοράς άνετα παπούτσια μέχρινα μεγαλώσει το νύχι σωστά και να μην πονάς. Πρόσεχε όμως μην κάνει το γενναίο. Αν το σημείο είναι πρησμένο και πονάει τότε κατ’ ευθείαν στο γιατρό. Από εδώ και πέρα λίγο περισσότερο προσεκτικός να είσαι όταν κόβεις τα νύχια σου. Πρέπει να φροντίζεις να είναι στρογγυλεμένες οι άκρες και μην το παρακάνεις με το μήκος. Δεν χρειάζεται να φανεί το δερματάκι για να πεις ότι έκοψες τα νύχια σου.

Οι ενοχλητικές μυρμηγκιές

Αυτά τα ενοχλητικά μικρά εξογκώματα που εμφανίζονται συνήθως στα χέρια και στα πόδια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείς να τα δεις και σε άλλα σημεία του σώματος μπορούν χρειάζονται υπομονή. Δεν είναι βλαβερές αλλά κολλητικές γι’ αυτό η αντιμετώπισή τους πρέπει να είναι άμεση. Αν είσαι έτοιμος να τα βάλεις μαζί τους ή τουλάχιστον να κάνεις την προσπάθειά σου πριν καταφύγεις στον ειδικό η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις είναι η εξής: Δένεις με μία μικρή γάζα το σημείο για μία εβδομάδα (άλλαζέ την κάθε μέρα) και μετά βυθίζει το σημεία σε ζεστό νερό για να μαλακώσει περισσότερο. Τέλος, τρίβεις το σημείο με μία χάρτινη λίμα που έχεις πριν απολυμάνει με λίγο οινόπνευμα ή απλά είναι αχρησιμοποίητη. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μία φορά για να απαλλαγείς εντελώς από την μυρμηγκιά. Πρέπει να επαναλάβεις ξανά και ξανά μέχρι να την εξοντώσεις.

Βέβαια υπάρχει πιο δραστική λύση για σένα που δεν θες να ασχοληθείς και θα τη βρεις στο φαρμακείο. Ζήτα τη συμβουλή του ειδικού κι αν δεν δεις αποτέλεσμα, τότε ο δερματολόγος ξέρει καλά τι ακριβώς πρέπει να κάνει.

Κάλοι και φουσκάλες

Εδώ μιλάμε για ένα πρόβλημα συχνό που δεν κάνει διακρίσεις σε φύλο και ηλικία. Οι κάλοι και οι φουσκάλες εμφανίζονται στις πατούσες και έχουν να κάνουν με τα παπούτσια αλλά και με την ορθοστασία, το περπάτημα, την εφίδρωση στην περιοχή ή την έντονη δραστηριότητα. Συχνά μπορεί να σου προκαλέσουν πόνο και προφανώς πρέπει να αρχίσεις να κάνεις κάτι όταν εμφανιστούν. Εξάλλου αν προλάβεις να δράσεις γρήγορα τότε η θεραπεία θα είναι πιο εύκολη και γρήγορη.

Οι τρόποι αντιμετώπισης που μπορείς να ακολουθήσεις στο σπίτι είναι δύο και δεν έχουν ανάγκη από καμία ιδιαίτερη δεξιότητα. Ο πρώτος τρόπος είναι να τρίψεις την περιοχή αφού την έχεις μουλιάσει σε χλιαρό νερό με μία ελαφρόπετρα. Θέλει προσοχή για να μην προκαλέσεις ερεθισμό καθώς το δέρμα στις περιοχές που εμφανίζονται οι κάλοι και οι φουσκάλες είναι πιο ευαίσθητη. Στεγνώνεις πολύ καλά με μία πετσέτα και φοράς άνετα και μαλακά παπούτσια από εδώ και πέρα. Η άλλη λύση έχει να κάνει με μία τοπική θεραπεία που θα βρεις στο φαρμακείο. Φρόντισε το προϊόν που θα βάλεις πάνω στην προβληματική περιοχή να έχει σαλικυλικό οξύ, το οποίο βοηθά στη διάσπαση και απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων. Αυτό θα πάρει 2-3 εβδομάδες γι’ αυτό να είσαι προσεκτικός όχι μόνο στα παπούτσια αλλά και στο τρέξιμο, τη γυμναστική ακόμα και στο πολύ περπάτημα για να ελαχιστοποιήσεις την πίεση που δέχεται η περιοχή.

Προφανώς όταν κάτι νιώθεις ή βλέπεις ότι δεν πάει καλά ή απλά το πρόβλημα εμφανίζεται ξανά και ξανά, τρέχεις στον δερματολόγο.

Exit mobile version