Joel C Ryan/Invision/AP
ΜΟΔΑ

Οι 5 κανόνες του ανδρικού neckwear

Έφτασε η ώρα της απενοχοποίησης για τη γραβάτα και το παπιγιόν.

Στον αρχαίο κώδικα επικοινωνίας των ανδρών, υπάρχει μία βασική αρχή που περνάει από γενιά σε γενιά: Όταν βρισκόμαστε σε μία αντροπαρέα που για κάποιο λόγο δεν ξέρουμε τουλάχιστον τα μισά μέλη της, η πρώτη συζήτηση οφείλει να είναι γύρω από τη στρατιωτική μας θητεία. Έτσι, για να σπάσει ο πάγος βρε παιδί μου. Άλλοι θεωρούν τον στρατό χάσιμο χρόνου, άλλοι θα ξαναπήγαιναν ευχαρίστως και άλλοι, συνήθως λόγω κάποιου θείου, δεν την κατάλαβαν ποτέ (αλλά πάντα θα υποστηρίζουν πως πέρασαν πιο δύσκολα απ’ όλους). Όλοι όμως στο τέλος της συζήτησης θα παραδεχθούμε και θα συμφωνήσουμε σε ένα φαινόμενο γνωστό και ως ‘Το παράδοξο του στρατού’.


Βλέπεις, στον στρατό για κάποιο λόγο άλλα ακούς στη θεωρία κι άλλα θα δεις τελικά στην πράξη. Για παράδειγμα, όλοι θα επιμείνουν στη σημασία του φακέλου, ενώ γνωρίζουν πως κοιμάσαι σε υπνόσακο. Επίσης στο στρατό ανακαλύφθηκε και ο φούρνος μικροκυμάτων, θυμάσαι όμως να έφαγες ποτέ ζεστό φαγητό (τα σουβλάκια από το διπλανό χωριό δε μετράνε); Αυτό όμως που αποτελεί τον ορισμό του παράδοξου είναι πως μια περίοδος της ζωής σου που προσπαθεί να αποτινάξει από πάνω σου κάθε δείγμα διαφορετικότητας κατάφερε να γεννήσει τόσες διαφορετικές μόδες: buzzcut, παντελόνια cargo, μουστάκι, camo, crew cut, αρβύλες και, το σημαντικότερο, το ανδρικό neckwear.

Μπορεί οι πρώτες μορφές του neckwear να εντοπίζονται στην αρχαιότητα, και συγκεκριμένα σε Ρώμη και Περσία, αλλά η σύγχρονη εκδοχή του, με κύριους εκπροσώπους του τη γραβάτα και το παπιγιόν, οφείλει την ύπαρξη της στους Κροάτες μισθοφόρους του Τριακονταετή Πολέμου. Θέλοντας να εντυπωσιάσουν τον Γάλλο βασιλιά Λουδοβίκο, ενσωμάτωσαν στην στρατιωτική περιβολή τους ένα ύφασμα που τύλιγαν γύρω από το λαιμό τους. Οι Γάλλοι ευγενείς θεώρησαν το αξεσουάρ ως μία πολύ κομψή προσθήκη και πολύ γρήγορα το ενέταξαν στο ντύσιμο τους.


Η επιλογή αυτή γνώρισε τεράστια αποδοχή σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα και μέσα σε λίγα χρόνια καθιερώθηκε ως απαραίτητο αξεσουάρ τόσο στο ανδρικό, όσο και στο γυναικείο ντύσιμο. Αργότερα, διαφορετικές εκδοχές άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους, με τη γραβάτα και το παπιγιόν να αποτελούν τις δημοφιλέστερες.

Όπως στη δεκαετία του ’20 και του ’50, έτσι και στη σημερινή εποχή, το ντύσιμο που κινείται στα όρια του formal θεωρείται η απόλυτη επιλογή στο χώρο του men’s fashion. Ασφαλώς, μπορεί οι βασικές αρχές του neckwear να παραμένουν σταθερές, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως δεν υπάρχουν αλλαγές που πρέπει να γνωρίζεις αν δε θες να μοιάζεις με μέλος των Peaky Blinders (όχι πως αυτό είναι κακό). Και δεν υπάρχει κάποιος καλύτερος να σου δώσει τις σωστές συμβουλές από τους ειδικούς. Το εξαιρετικό Andrew’s Ties Athens, το κατάστημα που όλο το Κολωνάκι επισκέπτεται για να προμηθευτεί top ποιότητας neckwear ήρθε στο Oneman για να σου μάθει όλα όσα χρειάζεσαι για τα αγαπημένα σου αξεσουάρ.

Μάθε κόμπο κι άσ’ τονα


Σύμφωνα με έναν αστικό μύθο, αν φοράς clip on γραβάτα, έρχεται ο Harvey Specter στον ύπνο σου και σε χτυπάει στο κεφάλι με τον Ποινικό Κώδικα. Κι εμείς τον στηρίζουμε. Από τη στιγμή που ξέρεις να δένεις τα κορδόνια σου, μπορεί να δέσει μία γραβάτα ή ένα παπιγιόν. Είναι κυριολεκτικά 3 κινήσεις. Σταμάτα λοιπόν να βρίσκεις δικαιολογίες, σεβάσου την ιστορία ενός τόσο στυλάτου αξεσουάρ και μάθε τες.

Επένδυσε στο ύφασμα


Μάλλινο σακάκι, βαμβακερό πουκάμισο, βαμβακερές κάλτσες, μεταξωτό neckwear. Τίποτα λιγότερο. Μην ενδώσεις στον πειρασμό να αγοράσεις μια συνθετική γραβάτα για να γλιτώσεις ένα ελάχιστο χρηματικό ποσό. Στον κόσμο της μόδας, ο κανόνας ‘Ό,τι πληρώνεις παίρνεις’ δεν γνωρίζει εξαιρέσεις. Όταν ο θρύλος της μόδας Όσκαρ ντε λα Ρέντα ανέφερε πως το μετάξι λειτουργεί για το σώμα, όπως τα διαμάντια για το χέρι, λογικά κάτι παραπάνω θα γνώριζε. Και στο Andrew’s Ties θα βρεις ακριβώς την ποιότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει το ανδρικό outfit.

Ο καλύτερος φίλος του neckwear


Κάνε μία επίσκεψη στο πατρικό σου και ξεκίνα ανασκαφές στην ντουλάπα του πατέρα σου. Αντικείμενο της αναζήτησής μας είναι ένα από το πιο στυλάτα και ταυτόχρονα underrated αξεσουάρ EVER: οι τιράντες. Οι τιράντες μοιάζουν λίγο με τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ στα καλά του: δε σου γεμίζουν το μάτι, αλλά έχουν την ιδιότητα να μετατρέψουν αθόρυβα ένα μέτριο σύνολο σε κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Μία ιδιαίτερα αρρενωπή και all time επιλογή που δε θα σε απογοητεύσει ποτέ.

Βάλε τη γραβάτα στην καθημερινότητα σου


Προσωπικά θεωρώ πως οι άντρες στην Ελλάδα γνωρίζουν από μόδα. Ξέρουν τα trends, τα υιοθετούν με τον σωστό τρόπο, ενημερώνονται και κάνουν έξυπνες επιλογές. Παρ’ όλ’ αυτά, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, κάποια στιγμή στην ιστορία όλοι οι Έλληνες μυστικά συμφώνησαν πως το neckwear σε οποιαδήποτε μορφή του είναι κατάλληλο μόνο σε επίσημες περιστάσεις. Υπάρχει όμως outfit που να χαρακτηρίζεται από versatility περισσότερο από ένα πουκάμισο συνδυασμένο με γραβάτα και πουλόβερ; Γραφείο, βραδινή έξοδος, πρώτο ραντεβού, after work drinks. Αμέτρητες περιπτώσεις, αμέτρητοι συνδυασμοί. Βρες αυτόν που σου ταιριάζει, βάλε τη γραβάτα στο καθημερινό σου ντύσιμο και δε θα χάσεις.

Ποια είναι πρώτα στα trends


Σε ένα επίσημο event, κάθε άντρας κινείται σε παρόμοιες στυλιστικές επιλογές. Στόχος σου λοιπόν είναι να βρεις το πως θα δημιουργήσεις ένα ξεχωριστό σύνολο που θα αποτελέσει από μόνο του ένα statement. Ο μόνος τρόπος να το πετύχεις αυτό είναι οι μικρές λεπτομέρειες που θα αποδείξουν πως πραγματικά γνωρίζεις τους κανόνες και τις τάσεις στο neckwear. Το 2019 είναι η χρονιά που ανέδειξε τα έντονα prints τόσο σε γραβάτες όσο και σε παπιγιόν, με το floral όπως έχουμε αναφέρει αμέτρητες επιλογές να έχει την τιμητική του. Το βασικό που οφείλεις να θυμάσαι είναι πως το pattern του neckwear δεν πρέπει να είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό του κοστουμιού, του πουκαμίσου ή του pochette. Αν για παράδειγμα επιλέξεις μονόχρωμο κοστούμι και πουκάμισο, τότε μία γραβάτα με ένα ιδιαίτερο μοτίβο όχι μόνο θα αναδειχθεί, αλλά θα αναδείξει και το υπόλοιπο σύνολο. Αν πάλι ρούχα με μεγάλο μοτίβο, καλό θα ήταν η γραβάτα να παραμείνει μονόχρωμη (ή με ένα διαφορετικό μοτίβο) και να συνδυάζεται χρωματικά με ένα άλλο χρώμα του outfit.

Αν μετά από αυτό το άρθρο νιώθεις πως ακόμα δεν έχεις καταλήξει στους συνδυασμούς που σε κολακεύουν περισσότερο, οι άνθρωποι του Andrew’s Ties σε περιμένουν Αμερικής 21 στην Αθήνα για να βρεις αυτό που πραγματικά σου ταιριάζει.

Κεντρική φωτογραφία: Joel C Ryan/Invision/AP

Exit mobile version