LANDMARK MEDIA/ALAMY/VISUALHELLLAS
ΜΟΔΑ

8 φορές που το μαύρο κοστούμι πρωταγωνίστησε στο σινεμά

Από το 8 ½ του Federico Fellini και το Pulp Fiction του Quentin Tarantino μέχρι το A Single Man του Tom Ford.
Κάπου διάβασα την εξής ατάκα: «Εσύ λες ότι φοράω συνέχεια μαύρο κοστούμι και εγώ το μόνο που ακούω είναι ότι δείχνω πάντα στα καλύτερά μου». Πώς να διαφωνήσεις με αυτό, όταν ξέρεις ότι το μαύρο είναι η επιτομή της κομψότητας, το κοστούμι το πιο κλασικό, επίσημο αντρικό ένδυμα και ο συνδυασμός τους, ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς της αντρικής γκαρνταρόμπας. 

Χαρίζει φινέτσα, γοητεία και κύρος στην εμφάνιση όποιου το φοράει, ακόμα κι αν πρόκειται για έναν από τους μοχθηρούς τύπους του σύγχρονου σινεμά (Agent Smith, τα στιλιστικά μας σέβη).

Ακολουθεί μία λίστα με κάποιες από τις πιο εμβληματικές στιγμές του μαύρου κοστουμιού στη μεγάλη οθόνη: από το 8 ½ του Federico Fellini και το Pulp Fiction του Quentin Tarantino μέχρι το A Single Man του Tom Ford

8 ½ (1963)

Ό,τι ήταν για την Αμερική ο Cary Grant στα τέλη των 50s και 60s ήταν για την Ιταλία ο Marcello Mastroianni. Ένας άντρας, ένας ηθοποιός που μαγνήτιζε την κάμερα, την οθόνη, το βλέμμα. 


Στο αριστούργημα του Federico Fellini, το μαύρο κοστούμι που φορούσε δια χειρός του οίκου Brioni με το λευκό πουκάμισο, τη μαύρη γραβάτα και τα χαρακτηριστικά ορθογώνια, κοκάλινα γυαλιά ηλίου του οίκου Prada είναι ο ορισμός του διαχρονικά στιβαρού sartorial look.

Reservoir Dogs (1992)

Δεν έχει μείνει στην ιστορία μόνο ως η πρώτη ταινία του Quentin Tarantino, αυτή που αποτέλεσε την απαρχή της σπουδαίας φιλμογραφίας του, αλλά και εκείνη που του κέρδισε μία θέση στο πάνθεον των φιλμ που δίδαξαν μόδα, χάρη στη διαχρονική του προσέγγιση στο αντρικό στυλ.

Τα μαύρα κοστούμια σε slim γραμμή που φορούσαν οι Harvey Keitel, Tim Roth, Chris Penn, Steve Buscemi και Michael Madsen ενέπνευσαν μετά από χρόνια τις δημιουργίες οίκων μόδας, όπως οι Thom Browne, Dior Homme και Tom Ford. 


Pulp Fiction (1994)

Δύο χρόνια μετά, ο Quentin Tarantino το έκανε πάλι. Έντυσε τους John Travolta και Samuel L. Jackson με το πιο κλασικό, επίσημο αντρικό ένδυμα στο πιο κλασικό χρώμα και τους μεταμόρφωσε σε ένα κομψό, αλλά τρομερά απειλητικό δίδυμο. 

Gattaca (1997)

Μία πενταετία μετά τα Reservoir Dogs και Pulp Fiction, το μαύρο κοστούμι βίωσε μία ακόμα θρυλική κινηματογραφική στιγμή στο ρετρό-φουτουριστικό φιλμ του Andrew Niccol με τον Ethan Hawke στην ίσως πιο κομψή στιγμή του στο σινεμά (τα credits ανήκουν στη βραβευμένη με τέσσερα βραβεία Όσκαρ, διάσημη ενδυματολόγο Colleen Atwood). Αναμφίβολα, και σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες του.

Men in Black (1997)

Οι Tommy Lee Jones και Will Smith ήταν κυριολεκτικά οι Άντρες με τα Μαύρα στη sci-fi κωμωδία του Barry Sonnenfeld για έναν αστυνομικό και έναν κυβερνητικό πράκτορα που στήνουν μία άκρως απόρρητη ομάδα παρακολούθησης της δράσης των εξωγήινων στη Γη.

Το μαύρο κοστούμι στην πιο κουλ στιγμή του στη μεγάλη οθόνη.

The Matrix (1999)

Μπορεί ο Neo (Keanu Reeves) και η παρέα του να έκαναν μόδα το leather look και τα μακριά δερμάτινα μαύρα παλτό, ο Agent Smith (Hugo Weaving) και οι κλώνοι του όμως έδωσαν σάρκα και οστά σε αυτό που λέμε “sartorial perfection”, συστήνοντας έναν από τους πιο καλοντυμένους villains της μεγάλης οθόνης. 

A Single Man (2009)

Όταν ο Tom Ford (στο ντεμπούτο του στο σινεμά) σκηνοθέτησε τον Colin Firth, το αποτέλεσμα ήταν ο δεύτερος να λάμψει μέσα από μία ερμηνεία που του χάρισε υποψηφιότητα για Όσκαρ και μέσα από μία ταινία που ήταν αντικειμενικά άρτια σε αισθητικό επίπεδο – τα πάντα ήταν προσεγμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. O Ford άλλωστε είναι γνωστός για την τελειομανία του.


Το A Single Man είναι επίσης μία από τις πιο εμβληματικές στιγμές της μόδας στο σινεμά. Μία ωδή στο bespoke ντύσιμο, στη μίνιμαλ, κλασική αντρική κομψότητα και στον βασιλιά της: το μαύρο κοστούμι. Η προσθήκη των μαύρων κοκάλινων γυαλιών οράσεως ήταν η λεπτομέρεια που έκανε τη διαφορά. 

John Wick (2014)

Εκτός όλων των άλλων, ο Keanu Reeves έχει και την ικανότητα να κάνει τους ρόλους δικούς του με ένα τρόπο που δεν μπορείς να φανταστείς αφού τον δεις, κανέναν άλλο στη θέση του να παίζει τον συγκεκριμένο ήρωα. 

Αυτό συνέβη και με τον John Wick, τον ήρωα του ομώνυμου action thriller του Chad Stahelsk, του πρώτου φιλμ που ξεκίνησε ένα εξαιρετικά επιτυχημένο franchise, το οποίο θα ήταν ημιτελές χωρίς το κοστούμι του που χτίζει ακόμα περισσότερο την τέλεια εικόνα του μυστηριώδους, σκοτεινού, αλλά πάντα κομψού εκδικητή. 

Το fun fact είναι ότι στην πραγματικότητα το συγκεκριμένο κοστούμι δεν είναι μαύρο, αλλά σκούρο ανθρακί. Στο μάτι όλων μας όμως έχει καταγραφεί ως το απόλυτο black suit, για αυτό μπήκε στη λίστα. 

Exit mobile version