1945, AP Photo
ΜΟΔΑ

5 τάσεις της μόδας εμπνευσμένες από την παγκόσμια ιστορία

Φοριούνται ακόμα και σήμερα και όλες ανεξαιρέτως έχουν διαχρονική αξία. Ποια ήταν όμως τα ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα που αποτέλεσαν την αφορμή για τη δημιουργία τους;
Μπορεί η μόδα να είναι ένα δυναμικό, διαρκώς μεταβαλλόμενο πολιτιστικό φαινόμενο, που συχνά εκφράζει το zeitgeist της στιγμής, ωστόσο αν το καλοσκεφτείς οι τάσεις της, εκείνες που έχουν διαχρονικό πρόσημο, είναι εμπνευσμένες πάντα από το παρελθόν – και όχι, όποιο κι όποιο παρελθόν.  

Σημαντικές στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας έχουν επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε την έκφραση του εαυτού μας και τα στυλ ρούχων που επιλέγουμε να φορέσουμε. Από τους πιλότους μαχητικών αεροσκαφών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τους Ιρλανδούς ψαράδες, τα ιστορικά γεγονότα και τα πρόσωπα που έχουν διαμορφώσει την κοινωνία έχουν επίσης διαμορφώσει τη μόδα μέσα στα χρόνια, τις δεκαετίες, τους αιώνες.

Εδώ παρουσιάζουμε μόλις πέντε σύγχρονες τάσεις της μόδας που συνδέουν το παρελθόν με το παρόν, επιβεβαιώνουν την κυκλική φύση της μόδας -το γνωστό κλισέ «η μόδα κύκλους κάνει»- και υπενθυμίζουν, αυτό που κάποτε είχε πει ο William Faulkner: «Το παρελθόν δεν είναι ποτέ νεκρό. Δεν είναι καν παρελθόν».

Η καμπαρντίνα

Ήταν το 1942, όταν ο σκηνοθέτης Michael Curtiz παρέδωσε το Καζαμπλάνκα. Ένα αξέχαστο ρομαντικό δράμα με τον Humphrey Bogart και την Ingrid Bergmanκαι, μία από τις πιο θρυλικές ταινίες όλων των εποχών. Το νουάρ στυλ της έχει μείνει στην ιστορία του σινεμά ως ένα από τα πιο εμβληματικά. Η μπεζ καμπαρντίνα που φορούσε ο ήρωας του Bogart, επίσης. Ουσιαστικά μέσα από το Καζαμπλάνκα το συγκεκριμένο πανωφόρι συστήθηκε στο ευρύ κοινό και έγινε αυτομάτως σύμβολο φινέτσας και στιλιστικής στιβαρότητας, αν αναλογιστούμε ότι μέχρι τότε η χρήση του περιοριζόταν αποκλειστικά στο να εξυπηρετεί τις στρατιωτικές ανάγκες.


Γνωστή και ως gabardine ή trench coat στα αγγλικά (όπου trench σημαίνει χαράκωμα στα ελληνικά), η καμπαρντίνα κατασκευάστηκε αρχικά για να ντύσει τα βρετανικά στρατεύματα στον Κριμαϊκό πόλεμο (1853-1856) με την πατρότητά της να τη διεκδικούν δύο εταιρείες: από τη μία η σκοτσέζικη εταιρεία Mackintosh και από την άλλη, η Aquascutum.

Ωστόσο, μία άλλη εταιρεία ή καλύτερα, οίκος μόδας κατάφερε να συνδέσει το όνομά του με εκείνο της καμπαρντίνας. Ο Burberry έχτισε σχεδόν ολόκληρη την αυτοκρατορία του πάνω στο συγκεκριμένο πανωφόρι όταν το 1888, ο ιδρυτής του, Thomas Burberry κατοχύρωσε την πατέντα ευρεσιτεχνίας και μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι της παραγωγής καμπαρντίνας για την ένδυση των Βρετανών στρατιωτών.

Το αρχαιοελληνικό φόρεμα

Αυτό το ντραπέ λευκό φόρεμα, που μοιάζει με χλαμύδα, έχει γεννήσει μία διαχρονική τάση μόδας: το ancient grecian style. Κι ενώ η προβλέψιμη απάντηση είναι ότι η γέννησή του χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα και η σημερινή έμπνευση πηγάζει από τα αρχαιοελληνικά αγάλματα και τη μυθολογία, θα σε ταξιδέψουμε ακόμα πιο πίσω, στους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσοποταμίας και της Αιγύπτου. 

Παρ’ όλα αυτά, οι σύγχρονες εκδοχές του συγκεκριμένου γυναικείου φορέματος εξακολουθούν να αντανακλούν τη διαχρονική ομορφιά που σχετίζεται με τις Ελληνίδες Θεές του Ολύμπου.

Το bomber jacket

Επιστρέφουμε στα πανωφόρια και σε εκείνο το τζάκετ, που όπως και η καμπαρντίνα, έχει γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του σινεμά: από το κόκκινο που φορούσε ο James Dean στο Επαναστάτης χωρίς αιτία (1955), μέχρι το καφέ δερμάτινο του Tom Cruise στο Top Gun (1986) και το σατέν του Ryan Gosling στο Drive (2011).


Το bomber jacket έλκει την καταγωγή του από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς σχεδιάστηκε από το Στρατιωτικό Συμβούλιο Ένδυσης Αεροπορίας των ΗΠΑ το 1917 για να προστατεύσει τους πιλότους από τις καιρικές συνθήκες. Μετεξέλιξη του bomber ήταν το G-1 flight jcket με τον γούνινο γιακά, τις μεγάλες τσέπες δεξιά και αριστερά και το λάστιχο στο τελείωμα, που δημιουργήθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το bucket hat

Αλλιώς fisherman’s bucket ή «το καπέλο του ψαρά». Το bucket χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα και ήταν ουσιαστικά το καπέλο που φορούσαν οι Ιρλανδοί ψαράδες και αγρότες. Τότε, ήταν κατασκευασμένο από μαλλί ή ύφασμα τουίντ, το οποίο περνούσαν με λανολίνη και το αδιαβροχοποιούσαν ώστε να είναι ανθεκτικό στο νερό. 

Πολύ γρήγορα έγινε αναπόσπαστο αξεσουάρ της στρατιωτικής ενδυμασίας του πεζικού και του ναυτικού και με το πέρασμα των δεκαετιών εισέβαλλε στη βιομηχανία της μόδας και στο καθημερινό ντύσιμο. 

Η κάπα

Χρονολογείται από τη μεσαιωνική Ευρώπη, ήταν δημοφιλές αμάνικο εξωτερικό ένδυμα για άντρες και γυναίκες για αιώνες και βρήκε τον δρόμο της στη μόδα στην Αγγλία της βικτωριανής εποχής. 

Η κάπα τις δεκαετίες του 1920 και του 1930, οι σχεδιαστές συνδύασαν κάπες από πολυτελή υφάσματα με βραδινά φορέματα υψηλής ραπτικής και κάπως έτσι, οι οίκοι μόδας -Dior, Balenciaga, Givenchy- την ανέδειξαν στο πιο κομψό πανωφόρι εκείνης και κάθε εποχής.

Exit mobile version