iStock
GROOMING

Πώς δεν θα ξοδεύεις χρήματα άσκοπα για την περιποίηση του προσώπου σου

Για να περιποιείσαι την επιδερμίδα σου σωστά και ολοκληρωμένα δεν χρειάζεται να τινάξεις το budget σου στον αέρα.

Έρευνα αγοράς υπολόγισε ότι παγκοσμίως οι άντρες ξόδεψαν 16 δις δολάρια σε αντρικά προϊόντα περιποίησης το 2023 («πρωταθλητές» αναδείχθηκαν οι ηλικίες 19 με 35) και ότι με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6,4% το ποσό θα αγγίξει τα 29,61 δις το 2033.

Αυτοί οι υπολογισμοί σίγουρα κάνουν τη βιομηχανία της ομορφιάς να τρίβει τα χέρια της από ικανοποίηση, αλλά αποτελεί γενικότερα μια θετική εξέλιξη. Η στάση των αντρών απέναντι στην περιποίησή τους έχει αλλάξει, το skincare δεν θεωρείται επιτέλους ταμπού.

Παράλληλα, ζούμε όμως σε μια εποχή -και σε μία χώρα-, όπου το κόστος ζωής είναι βαρύ και ίσως αποθαρρυντικό για όποιον ενδιαφέρεται να διατηρεί την επιδερμίδα του σε καλή κατάσταση. Η ανάγκη να δείχνεις περιποιημένος και να προλάβεις δυσάρεστες καταστάσεις όπως τα σημάδια γήρανσης κοστίζει.

Πόσα χρήματα όμως πρέπει να ξοδεύεις για τη φροντίδα του προσώπου σου, ώστε να σου μείνουν χρήματα για να κάνεις και όλα τα υπόλοιπα που θέλεις μέσα στον μήνα; Βλέπεις και διαβάζεις πολλά για προϊόντα που υποτίθεται ότι χρειάζεσαι, αλλά κανείς δεν σου λέει πού θα βρεις τα χρήματα.


Ακολουθούν μερικά tips για το πώς θα φτιάξεις μια έξυπνα οικονομική ρουτίνα περιποίησης.

Ακριβό προϊόν δεν σημαίνει απαραίτητα καλό (για σένα)

Η τιμή ενός προϊόντος περιποίησης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: από τη συσκευασία, το marketing, το status ενός brand, τη συγκέντρωση των ενεργών συστατικών και από τα κατοχυρωμένα συστατικά που μπορεί να περιέχει. Αν ένα προϊόν κυκλοφορεί σε μια fancy συσκευασία, αν παράγεται από ένα brand που έχει απλησίαστες μπουτίκ όπου ψωνίζουν μόνο μεγιστάνες, αν περιέχει υψηλή συγκέντρωση ρετινόλης (εφόσον σε ενδιαφέρει η αντιγήρανση σίγουρα τη γνωρίζεις) ή συστατικά πατενταρισμένα και τεχνολογίες διαστημικές που δεν χρησιμοποιούνται σε κανένα άλλο προϊόν, αυτό δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι είναι καλύτερο π.χ. από ένα προϊόν του φαρμακείου.

Τώρα πια, στα φαρμακεία, αλλά και στα σούπερ μάρκετ, βρίσκεις σε πολύ προσιτή τιμή εξαιρετικά brands που έχουν δημιουργηθεί σε συνεργασία με δερματολόγους ή προϊόντα που είναι «καθαρά» και σχεδιασμένα ειδικά για το ανδρικό δέρμα, με φυσικά συστατικά και απαλλαγμένα από ύποπτες και σκληρές ουσίες. Θα κάνουν πολύ καλή δουλειά στο δέρμα σου, αρκεί να τα χρησιμοποιείς συστηματικά, πρωί και βράδυ, και με την ενδεδειγμένη σειρά.

Επίσης, ποτέ δεν έχασε κανείς χρησιμοποιώντας προϊόντα με αποδεδειγμένα αποτελεσματικά συστατικά όπως η ρετινόλη, η νιασιναμίδη, τα ceramides και η γλυκερίνη.

Τσέκαρε ποιες είναι οι δικές σου ανάγκες

Άλλη περιποίηση χρειάζεται το κανονικό δέρμα και άλλη το μεικτό, το ξηρό, το λιπαρό ή το ευαίσθητο. Μην αγοράζεις, λοιπόν, προϊόντα απλώς επειδή σε ξεσήκωσε ένα βίντεο στο TikTok, σου γυάλισε η συσκευασία ή το ζήλεψες από τη φίλη σου που το χρησιμοποιεί. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα σου φανεί καθόλου χρήσιμο και θα μείνει στο ράφι να μαζεύει σκόνη.

Ξεκίνα από μια επίσκεψη σε δερματολόγο για να διαγνώσει ποιον τύπο δέρματος έχεις, να εκτιμήσει τις ανάγκες σου ανάλογα με την ηλικία ή την εποχή του χρόνου, και να σε καθοδηγήσει τι να κάνεις και τι να αγοράσεις. Συχνά, επειδή βλέπεις και διαβάζεις πολλά και διάφορα, αλλά χάνεσαι στα ψιλά γράμματα, δίνεις λεφτά σε προϊόντα που αποδεικνύονται άχρηστα για σένα. Οι δερματολόγοι έχουν τις απαντήσεις που χρειάζεσαι.

Όσες εκπτώσεις κι αν κάνεις, μην «κόψεις» το αντηλιακό

Ακόμα κι αν αποφασίσεις να μη χρησιμοποιείς κανένα προϊόν περιποίησης ή μόνο τα βασικά, το αντηλιακό δεν πρέπει να λείπει ποτέ από την καθημερινότητά σου. Τα περισσότερα (μελλοντικά) προβλήματα της επιδερμίδας σου οφείλονται στον ήλιο, γι’ αυτό δεν πρέπει να κάνεις βήμα στον έξω κόσμο (αλλά και μέσα στο σπίτι ή το γραφείο, μιας και οι ακτίνες διαπερνούν τα τζάμια) χωρίς αντηλιακό.


Αφού το αντηλιακό είναι αδιαπραγμάτευτο, ίσως αναρωτιέσαι αν πρέπει να αγοράσεις το ακριβότερο. Η διαφορά ανάμεσα σε ένα αντηλιακό των 10 και ένα των 100 ευρώ συνήθως είναι ότι πέρα από τα φίλτρα προστασίας το δεύτερο μπορεί να περιέχει έξτρα περιποιητικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά ή αντιγηραντικά πεπτίδια. Η τιμή ενός αντηλιακού ανεβαίνει επίσης αν προσφέρει προστασία από τις υπέρυθρες ακτίνες, οι οποίες συνδέονται με τα προβλήματα μελάγχρωσης, ή αν η συσκευασία είναι σχεδιασμένη για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του προϊόντος.

Σε γενικές γραμμές, αν χρησιμοποιείς αντηλιακό με SPF 30 και άνω, αν αυτό προσφέρει προστασία ευρέος φάσματος (δηλαδή από την ακτινοβολία UVA και UVB) και αν δεν κάνεις ζαβολιές στην εφαρμογή που θέλει επανάληψη ανά δυο με τρεις ώρες, είσαι καλυμμένος και με ένα οικονομικό αντηλιακό.

Η ομορφιά δεν είναι μόνο θέμα καλλυντικών προϊόντων

Αν προσέχεις τη διατροφή σου για να διατηρείς την υγεία και τη σωματική σου κατάσταση καλή, τότε θα την προσέξεις ακόμα περισσότερο μαθαίνοντας ότι ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο από το οποίο απουσιάζει η ζάχαρη, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και το αλκοόλ ωφελεί αφάνταστα την επιδερμίδα σου.

Ίσως, τελικά τα προϊόντα που χρησιμοποιείς, ανεξάρτητα από το κόστος, να μην έχουν καμιά αξία αν δεν ενισχύεις τον οργανισμό σου με ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα από σολομό και ξηρούς καρπούς, βιταμίνες από μπρόκολο, αβοκάντο και πιπεριές, αντιοξειδωτικά από μαύρη σοκολάτα και πράσινο τσάι. Και με άφθονο νερό, φυσικά.

Exit mobile version