Πώς η οθόνη γερνά την επιδερμίδα
Το μπλε φως δεν είναι εχθρός μόνο των ματιών.
- 12 ΦΕΒ 2021
Όχι ότι δεν συνέβαινε και πριν, αλλά με τη νέα καθημερινότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία, ο χρόνος που περνάμε μπροστά από μία οθόνη –smartphone, tablet, laptop- έχει αυξηθεί σημαντικά. Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι από την πρώτη καραντίνα εξαιτίας της Covid-19 μέχρι σήμερα, περίπου οι μισοί από τους 2.000 συμμετέχοντες είχαν περισσότερο screen time. Άρα μεγαλύτερη έκθεση στο μπλε φως. Αυτό συνεπάγεται από ενόχληση στα μάτια και διαταραχές στον ύπνο μέχρι μυοσκελετικά προβλήματα, ακόμα και ένα θαμπό, κουρασμένο πρόσωπο.
Τι είναι το μπλε φως και πώς επιδρά στην επιδερμίδα
Γνωστό και ως HEV (High-energy Visible Light), το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες των κινητών και των υπολογιστών είναι σχεδόν εξίσου επιζήμιο με το φως του ήλιου, τις επικίνδυνες ακτινοβολίες UVA και UVB. Συνεπώς, η υπερβολική έκθεση σε αυτό επιταχύνει τις διαδικασίες της γήρανσης του δέρματος, φθείρει τα κύτταρα και τους προκαλεί οξείδωση. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα δεν μπορεί να συγκρατήσει την υγρασία, άρα αφυδατώνεται πιο εύκολα και να είναι πιο ευάλωτο στις περιβαλλοντικές επιθέσεις. Ουσιαστικά, πέφτουν οι άμυνες της επιδερμίδας, η όψη της γίνεται θαμπή, οι λεπτές γραμμές έκφρασης πιο έντονες και τα σημάδια της γήρανσης πιο ορατά.
Παράλληλα, το μπλε φως επηρεάζει αρνητικά και τη φυσική παραγωγή της μελατονίνης, γνωστή και ως «ορμόνη» του ύπνου. Όταν αυτή διαταραχθεί, οι αϋπνίες είναι μονόδρομος. Οι ρυτίδες, επίσης.
Τι μπορείς να κάνεις για να «θωρακίσεις» το δέρμα ενάντια στο μπλε φως
Ακριβώς ό,τι κάνεις και κατά τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο: Να χρησιμοποιείς μία ενυδατική κρέμα με αντηλιακή προστασία –το SPF 30 είναι ιδανικό-, που πρώτον θα προστατεύσει το δέρμα από την υπέρμετρη έκθεση στο μπλε φως και ταυτόχρονα θα το βοηθήσει να διατηρείται ενυδατωμένο.