Πώς τα ’40s μας δίδαξαν τι σημαίνει στιλ
Σχεδόν κάθε ρούχο που έντυσε τις επόμενες γενιές, δημιουργήθηκε μέσα στον πόλεμο.
- 19 ΜΑΙ 2020
Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που από τη στιγμή που αρχίζουμε να μιλάμε, θεωρούμε αυτομάτως οτιδήποτε σχετικό με το παρελθόν ως ρομαντικό, αγνό και σωστό; Έχει υπάρξει κάποια σχετική έρευνα πάνω στο DNA μας που να εξηγεί αυτή την ακαταμάχητη ανάγκη να λέμε “Αυτές ήταν εποχές” κάθε φορά που βλέπουμε μία ταινία που η υπόθεση της εκτυλίσσεται πριν το 2000;
Για να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν κάποια πράγματα (λίγο άγριο ακούστηκε αυτό, αλλά έτσι θα μιλούσαν σε παλαιότερες εποχές), μπορεί εμείς να επιλέγουμε να ωραιοποιούμε το παρελθόν και να του προσδίδουμε μία κινηματογραφική χροιά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα γεγονότα ταυτίζονται με τις ιδέες μας. Κι αυτό το αποδεικνύει περίτρανα η σειρά Hollywood.
Το πρόσφατο διαμαντάκι του Netflix καταφέρνει σε 7 επεισόδια να αποδείξει όσα εγώ πρόχειρα προσπάθησα να πω σε μία παράγραφο: ο κόσμος ποτέ δεν ήταν ρομαντικός και δίκαιος. Και μπορεί αυτή τη στιγμή να χαλάω άθελα μου πολλά όμορφα φανταστικά σκηνικά, αλλά έτσι είναι. Παρ’ όλ’ αυτά, η συγκεκριμένη σειρά, κατάφερε να μου μάθει δύο βασικά πράγματα. Πρώτον, o Jim Parsons είναι πολύ καλύτερος ηθοποιός απ’ ότι έχουμε τολμήσει να φανταστούμε και, δεύτερον, πράγματι υπάρχουν πράγματα τα οποία ήταν εξαιρετικά στα τέλη της δεκαετίας του ’40. Όπως, για παράδειγμα, το ανδρικό ντύσιμο.
Θα αφήσω ένα λεπτό σε περίπτωση που θέλεις να θαυμάσεις ακόμα μία φορά την crossover που έκανα. Συνεχίζουμε; Ωραία! Υπάρχουν αμέτρητες δεκαετίες που, με διάφορα trends, διαμόρφωσαν σε έναν τεράστιο βαθμό αυτό που αποκαλούμε σήμερα menswear. Έχουμε τα ’90s, με όλη τη γκράντε, urban φιλοσοφία τους, τα ’70s, που απενοχοποίησαν τους πειραματισμούς, τα ’20s, που ήθελαν τον άνδρα λιτό και κομψό κάθε λεπτό της μέρας του. Όσες περιόδους όμως κι αν αναφέρω, καμία δε θα έχει τη συμβολή που είχαν τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του ’40 στη μόδα.
Ο πόλεμος μόλις είχε τελειώσει και ο καθένας πάσχιζε να αφήσει πίσω του οτιδήποτε θύμιζε τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς αυτό να είναι πάντα εύκολο. Όσοι πολέμησαν, με πρώτους τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς, αντιλήφθηκαν γρήγορα πως η πρακτικότητα των στρατιωτικών τους ρούχων ξεπερνούσε κατά πολύ αυτή των παλαιότερων, τεράστιων κοστουμιών τους. Έτσι, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, όλες οι αγορές είχαν πλημμυρίσει με ρούχα που μπορεί η αρχική τους χρήση να ζωντάνευε τις λάθος μνήμες, αλλά τα νέα τους σχέδια και χρώματα, τα έφερναν πολύ πιο κοντά στην καθημερινή ζωή.
Bomber jackets, chinos, γυαλιά Aviator, oversized παλτά και γενικότερα σχεδόν κάθε ρούχο που έντυσε τις επόμενες γενιές, δημιουργήθηκε μέσα στον πόλεμο, αλλά έγινε διάσημο σε μία εποχή που ήξερε να εκτιμήσει το ξεχωριστό style. Πάνω στην ίδια λογική, άρχισαν να εκλείπουν ρούχα που για πολλούς δεν είχαν κάποια πρακτική χρησιμότητα, ενώ οι smart casual επιλογές αρχίζουν να συστήνονται, με τα αμάνικα πλεκτά να βρίσκονται σε κάθε γκαρνταρόμπα.
Φυσικά, με το τέλος του πολέμου, ήρθε και το τέλος των ενδυματικών περιορισμών που είχε ανακοινώσει πληθώρα χωρών. Οι άνδρες θέλησαν να απαλλαχθούν από τα μουντά και σκοτεινά χρώματα κι άρχιζαν να δοκιμάζουν νέα patterns και φωτεινότερους τόνους. Τα πρώτα χαβανέζικα πουκάμισα έκαναν την εμφάνισή τους κι έγιναν αμέσως η πιο must επιλογή για όσους προτιμούσαν έναν πιο casual τρόπο ζωής.
Μπορεί αυτή η ριζική αλλαγή να έμοιαζε υπερβολικά γρήγορη, υπήρξαν όμως κάποιοι που προτίμησαν να επιστρέψουν στις προπολεμικές τους συνήθειες από το να αποδεχθούν κάτι τόσο διαφορετικό. Το formal ντύσιμο υιοθέτησε κάποια από τα νέα patterns, αλλά το βασικό του στοιχείο συνέχισε να είναι τα zoot suites, τα κοστούμια με τα πολύ μακριά σακάκια και τα φαρδιά ψηλόμεσα παντελόνια δηλαδή που κυριάρχησαν στη δεκαετία του ’30. Οι γραμμές και η εφαρμογή φυσικά άλλαξαν, δημιουργώντας ένα πιο διαχρονικό style, αλλά η κεντρική ιδέα παρέμεινε ίδια.
Πρόσεξες κάτι όση ώρα διάβαζες; Όλες οι επιλογές που ανέφερα επέστρεφαν αποσπασματικά κατά καιρούς, ποτέ όμως όλα μαζί. Ποτέ, εκτός από τώρα. Tο style των ’40s επέστρεψε και η σειρά Hollywood δεν είναι η αφορμή, αλλά ακόμα μία επιβεβαίωση. Τα μοτίβα, το clean look, τα ανοιχτά χρώματα έχουν κάνει και πάλι την εμφάνιση τους και είναι η κατάλληλη περίοδος για να το τεστάρεις. Αν δεν ξέρεις πώς, μην αγχώνεσαι, έχουμε ήδη εντοπίσει όλα όσα θα χρειαστείς.
Πλεκτό
Τα είπαμε και πριν. Ένα απλό, αμάνικο πλεκτό μπορεί να παίξει το ρόλο της ζακέτας στη βραδινή σου έξοδο και μπορεί να μετατρέψει σε δευτερόλεπτα το πιο αδιάφορο outfit σε ένα ντύσιμο με χαρακτήρα.
Τιράντες
Τιράντες Fjall Raven Singi Clip Suspenders Dark Olive (633)
Όλοι οι λάτρεις των αξεσουάρ θεωρούν τη ζώνη ως μία βαρετή επιλογή. Οι τιράντες δείχνουν έναν άνθρωπο που δε φοβάται να δοκιμάσει νέα στοιχεία και να τα φέρει στα μέτρά του. Plus, τονίζουν τέλεια οποιοδήποτε neckwear.
Χαβανέζικο πουκάμισο
Πέρσι το καλοκαίρι, όταν το hype ήταν ακόμα στις αρχές του, κυκλοφορούσα σαν τον Tom Selleck και δεν σκοπεύω να το αλλάξω αυτό φέτος.
Γυαλιά Aviator
Δε θα πούμε ότι είναι μία κλασική επιλογή και ποτέ δε θα σε απογοητεύσει. Απλά θα σου αναφέρουμε ότι φέτος επιστρέφει το Top Gun. Αν δεν είναι αυτό σημάδι, τότε τι είναι;
Brogues
VERSACE 19V69 ABBIGLIAMENTO SPORTIVO SRL
Αν υπάρχει ένα αντικείμενο που μου προκαλεί όλα τα συναισθήματα που ανέφερα στην πρώτη παράγραφο, αυτό είναι ένα ζευγάρι καλογυαλισμένα brogues. Με κοστούμι σε γάμο ή με chinos σε βόλτα, ποτέ δε θα σε απογοητεύσουν. Λογικά, ο όρος versatility ξεκίνησε τη δεκαετία του ’40.