2017, Richard Shotwell/Invision/AP
GROOMING

Πώς θα δείχνεις νεότερος σύμφωνα με την επιστήμη

7 επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι για να επιβραδύνεις τα σημάδια της γήρανσης και να κόψεις χρόνια από το πρόσωπό σου. 
«Η ηλικία είναι αυτό που πιστεύεις για τον εαυτό σου. Είσαι τόσο μεγάλος, όσο θέλεις να νομίζεις ότι είσαι», είχε πει κάποτε ο θρύλος της πυγμαχίας Muhammad Ali. Και αυτή είναι μία πολύ ωραία -βολική επίσης- φιλοσοφία ζωής. Βασικά, είναι ακριβώς αυτό το σκεπτικό, που σε συνδυασμό με κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητά σου μπορούν να αποδείξουν ότι πράγματι, η ηλικία είναι ένας αριθμός και τίποτα παραπάνω. 

Σε καμία περίπτωση δεν αναφερόμαστε σε θαύματα, αλλά σε κινήσεις που δεν θα εξαφανίσουν, αλλά θα επιβραδύνουν την ένταση του προβλήματος, θα απαλύνουν τις ρυτίδες και τις γραμμές εκφράσεις και θα σε βοηθήσουν να δείχνεις νεότερος απ’ ότι είσαι στην πραγματικότητα. 

Το να κουρεύεις τα μαλλιά σου κοντά, να ξυρίζεσαι, να προσέχεις το βάρος και τη στάση του σώματός σου είναι ορισμένα βασικά σημεία που καλό είναι να τα βάλεις στο πρόγραμμα. Όπως επίσης και τα ακόλουθα βήματα που έχουν μάλιστα την υπογραφή της επιστήμης. 

7 επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι για να φαίνεσαι νεότερος

Φόρα αντηλιακό

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine έδειξε ότι η καθημερινή χρήση αντηλιακής προστασίας -ενυδατικής κρέμας με SPF 30 και άνω- προλαμβάνει τη φωτογήρανση που προκαλεί η έκθεση στις επιβλαβείς ακτίνες του ηλιού. Λειτουργεί δηλαδή σαν ασπίδα προστασίας κατά της υπερμελάχρωσης, της καταστροφής του κολλαγόνου και του σχηματισμού των ρυτίδων. 

Κοιμήσου καλά

Ερευνητές του University Hospitals Case Medical Center διαπίστωσαν σε μελέτη που διεξήγαγαν ότι οι συμμετέχονταες που κοιμόντουσαν λιγότερες από 7 ώρες την ημέρα παρουσίαζαν πρόωρα σημάδια γήρανσης, από γραμμές έκφρασης και ρυτίδες μέχρι χαλάρωση του δέρματος. Αυτό συμβαίνει γιατί ενώ εσύ κοιμάσαι, η επιδερμίδα σου εργάζεται σκληρά για να ανανεωθεί και να αυξήσει την παραγωγή κολλαγόνου (ο βασικός υπεύθυνος για τη σφριγηλότητα και τη νεανική όψη), να καταπραύνει την επιδερμίδα από ερεθισμούς και να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό που μπλοκάρουν το κολλαγόνο. 

Τάισε το δέρμα σου υαλουρονικό οξύ

Σύμφωνα με το έντυπο δερματολογίας The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, οι κρέμες ματιών και προσώπου που είναι πλούσιες σε υαλουρονικό οξύ απαλύνουν τις βαθιές ρυτίδες μέχρι και 40% περισσότερο από τις κοινές κρέμες. 

Αλλά και ρετινοειδή 

Εκτός από το υαλουρονικό, αποδεδειγμένη αντιγηραντική δράση έχουν και τα ρετινοειδή. Πρόκειται για παράγωγα της βιταμίνης Α, που διεγείρουν την παραγωγή του κολλαγόνου και ελαχιστοποιούν την εμφάνιση των ρυτίδων. Μεταξύ αυτών συναντάμε και τη ρετινόλη, η χρήση της οποίας είναι ευρέως διαδεδομένη στη βιομηχανίας της ομορφιάς.

Ξεφορτώσου τις κακές συνήθειες

Τσιγάρα, αλκοόλ, junk food. Επιβαρύνουν την υγεία σου, τα κιλά σου, αλλά και την ποιότητα της επιδερμίδας σου. Συγκεκριμένα για το κάπνισα, έρευνα του Department of Geriatric and Environmental Dermatology του Nagoya City University, έδειξε ότι προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος, καταστρέφοντας ουσιαστικά τη σφριγηλότητά του και μειώνοντας τα επίπεδα του κολλαγόνου. 

Σήκωνε βάρη

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Age and Ageing υπογράμμισε τη σημασία της γυμναστικής στην καλή φυσική κατάσταση και υγεία του οργανισμού, αλλά κυρίως τη συμβολή της στη διατήρηση νεανικής όψης. Για την ακρίβεια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άντρες που έκαναν ασκήσεις με βάρη τρεις φορές την εβδομάδα, παρουσιάζουν σημαντικότερα μικρότερη χαλάρωση του δέρματος στον λαιμό και γενικότερα στο σώμα, συγκριτικά με εκείνους που δεν ακολουθούσαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκγύμνασης. 

Πες όχι στην επεξεργασμένη ζάχαρη

Η επεξεργασμένη ζάχαρη συναντάται κυρίως σε αναψυκτικά, έτοιμες σάλτσες, μπισκότα, στο junk food, στα επεξεργασμένα τρόφιμα δηλαδή και σύμφωνα με το Department of Medicine του Dartmouth Medical School συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση των ρυτίδων. Αυτή προκαλείται λόγω της γλυκοζυλίωσης που προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης. Πρόκειται για μία διαδικασία κατά την οποία το ζάχαρο του αίματος –η γλυκόζη– ξεπερνά τα φυσιολογικά όρια και ενώνεται με τις πρωτεΐνες στο σώμα, κυρίως με την αιμοσφαιρίνη και το κολλαγόνο, σχηματίζοντας ενώσεις που προκαλούν φλεγμονές στους ιστούς, φράζοντας τη μεταφορά του οξυγόνου στα όργανα. 

Exit mobile version