Πώς το αλάτι στο φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση
- 1 ΜΑΡ 2022
Εξωγενείς παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, το έντονο στρες, τυχόν φαρμακευτική αγωγή, η κακή διατροφή, η υπερβολή χρήση προϊόντων styling και γενικότερα, ο σύγχρονος τρόπος ζωής που μας κάνει να κινούμαστε σε καταιγιστικούς ρυθμούς συμβάλλουν αρνητικά στην καλή υγεία των μαλλιών. Βάζουν ουσιαστικά το χεράκι τους για να χάσεις κάποια από αυτά.
Σύμφωνα με τον Kevin Moore, τριχολόγο/δερματολόγο σε βρετανική κλινική μεταμόσχευσης μαλλιών, υπάρχει ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να πυροδοτήσει πριν την ώρα της την τριχόπτωση, αφορά την καθημερινή σου διατροφή και ένα βασικό συστατικό νοστιμιάς που όλοι χρησιμοποιούμε στο φαγητό.
Κι αν το αλάτι ευθύνεται για την τριχόπτωση;
«Αν έχεις παρατηρήσει ότι τα μαλλιά σου αραιώνουν, ίσως είναι καιρός να αξιολογήσεις την καθημερινή σου πρόσληψη σε νάτριο», σημειώνει ο Moore μιλώντας στο βρετανικό GQ. Να μειώσεις δηλαδή το αλάτι που καταναλώνεις.
«Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού προκαλεί πολλά προβλήματα στον οργανισμό. Ανεβάζει την αρτηριακή πίεση ενώ ενοχοποιείται και για άλλες νόσους», αναφέρει και εξηγεί:
«Όταν το παρακάνεις με το αλάτι, συσσωρεύεται χλωριούχο νάτριο γύρω από τους θύλακες των τριχών, το οποίο επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος που ρέει σε αυτούς. Αυτό που κάνει ουσιαστικά είναι να τους φράσσει και να εμποδίζει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά να τους προσεγγίσουν και να εισχωρήσουν μέσα τους.
Το αποτέλεσμα είναι τα μαλλιά να ατονούν, να αποκτούν θαμπή όψη, ακόμα και να πέφτουν».
Συμπληρώνει επίσης ότι ο μέσος άνθρωπος τείνει να καταναλώνει περισσότερη από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε αλάτι (2,3 γραμμάρια) -μία συνήθεια που αποτελεί κυρίως αντρική υπόθεση- μέσα από τροφές που αποτελούν κρυφές πηγές νατρίου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι αλατισμένοι ξηροί καρποί, το μπέικον, τα αλλαντικά, τα καπνιστά ή παστά ψάρια και κρέατα, τα λουκάνικα.
Σύμφωνα με τον Moore, «το κάλιο που βρίσκεται σε αφθονία στο αβοκάντο και στις μπανάνες, αλλά και στα πράσινα φυλλώδη χόρτα, τα αποξηραμένα φρούτα και τα φασόλια, βοηθά στο να διατηρηθούν τα επίπεδα νατρίου υπό έλεγχο».
Και αν αντί για πολύ, καταναλώνεις τελικά ελάχιστο αλάτι; Τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση;
Τα αποτελέσματα είναι και πάλι τα ίδια. «Η κατανάλωση ελάχιστου αλατιού καθημερινά μειώνει τα επίπεδα του ιωδίου στον οργανισμό, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς. Αν η ισορροπία του θυρεοειδούς διαταραχθεί μπορεί να προκληθεί τριχόπτωση».
Η απώλεια μαλλιών είναι πολυπαραγοντική. Αυτό που μπορείς να κάνεις για να προλάβεις την εμφάνισή της είναι να ακολουθείς όσο είναι εφικτό έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής.
Στην περίπτωση πάντως που η τριχόπτωση έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα σου, θα σου προτείναμε κάποια προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής που μόνο καλό θα σου κάνουν.