ΜΟΔΑ

Ρούχα με σύμβολα από την αρχαία Ελλάδα: Καλή μόδα ή καλή μπούρδα;

Θα φορούσες έναν κίονα ή έναν αμφορέα; Σκέψου πριν απαντήσεις.

Αν είσαι πάνω από 30 – 35, ίσως θυμάσαι ότι στη δεκαετία του ’80 ήταν πάρα πολύ αποδεκτό να διαμορφώνεις τα ρούχα σου όπως εσύ ήθελες. Μπορούσες, πχ, να πάρεις ένα σιδερότυπο και να μετατρέψεις ένα λευκό T-Shirt σε σοφτ τσοντούλα της Σαμάνθα Φοξ, να γεμίσεις το τζην μπουφάν σου με κονκάρδες των Deaf Leppard ή να ράψεις στο τζην πουκάμισό σου το σύμβολο της ειρήνης ή το σήμα της Mercedes. Γενικά, στα ’80s ήταν αποδεκτά διάφορα περίεργα πράγματα, όπως το να καπνίζεις στα ΚΤΕΛ ή το να ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ, αλλά ειδικά στα ρούχα υπήρχαν φοβερές ανοχές.

Ένα μικρό ρυάκι που έχει τις πηγές του σε εκείνον τον Αμαζόνιο στυλιστικής ελευθεριότητας (που ενίοτε οδήγησε και σε επικά αισθητικά τερατουργήματα) έχει αρχίσει να εκβάλει στις κοιλάδες της σημερινής μόδας. Το βλέπεις στις μπανάνες που ξαναφύτρωσαν γύρω από τις μέσες των ανθρώπων, στις φόρμες που δραπέτευσαν από τα γυμναστήρια, στα άσχημα sneakers που ξαναβγήκαν στους δρόμους.

Αυτές τις μέρες θα το δεις και στην πρόταση της Rowing Blazers και ίσως σε βάλει σε σκέψεις. Το πολύ ανερχόμενο νεοϋορκέζικο fashion brand κυκλοφόρησε μια σειρά από υφασμάτινα patches με θέματα από την κλασική αρχαιότητα, που μπορούν να κοσμήσουν μπλουζάκια, γραβάτες, καπελάκια ή οτιδήποτε είναι κατασκευασμένο από ύφασμα που επιτρέπει σε ένα άλλο ύφασμα να ραφτεί πάνω του.


Τα εικονιζόμενα θέματα είναι ένας ανδριάντας, ένας αμφορέας, ένας γυμνός δισκοβόλος, τρεις κίονες Ιωνικού ρυθμού και μια Αιγυπτιακή νεκρική μάσκα. Το κάθε σηματάκι μπορείς να το αγοράσεις μόνο του και να το τοποθετήσεις όπου εσύ θέλεις (κοστίζει 25 δολάρια) ή να το προμηθευτείς έτοιμο, ραμμένο πάνω σε όποιο ρούχο ή αξεσουάρ της εταιρείας σου αρέσει.


Εν πρώτοις, η ιδέα μοιάζει κάπως σαχλή (όπως και τα ρούχα), αλλά η ιστορία που κρύβει πίσω της είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Η Rowing Blazers ανήκει στον Jack Carlson, πρώην πρωταθλητή της κωπηλασίας (έτσι εξηγείται το ‘rowing’) και αρχαιολόγο (ίσως έτσι να εξηγούνται τα αρχαιοπρεπή patches). Η συγκεκριμένη σειρά ρούχων και αξεσουάρ δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Άγγλο καλλιτέχνη Luke Edward Hall, η δουλειά του οποίου είναι βαθύτατα επηρεασμένη από την κλασική αρχαιότητα (αυτό σίγουρα εξηγεί τα patches). Ο Carslon εδώ και καιρό ήθελε να συνδέσει τα ρούχα του με τον αρχαίο κόσμο τον οποίο μελετά και λατρεύει, αλλά δεν είχε βρει τον τρόπο. Όπως εξήγησε, “Η ιδέα της συνεργασίας με τον Luke Edward Hall προέκυψε σαν οργανική ανάγκη. Όλη του η ζωή και η καριέρα είναι αφιερωμένη στους αρχαιοελληνικούς μύθους, στην ελληνορωμαϊκή αρχιτεκτονική, την κλασική γλυπτική και τα αιγυπτιακά μοτίβα. Ήταν ο ιδανικός σύνδεσμός μας με τον αρχαίο κόσμο”.


Μπορεί ακόμα και μετά απ’ όλα αυτά η ιδέα ενός μικρού αμφορέα στο πέτο ή στη γραβάτα σου να συνεχίζει να σου φαίνεται γελοία (μάλλον είναι), αλλά τουλάχιστον αναγνωρίζουμε ότι προέκυψε από πολύ καλές προθέσεις.

Επί τη ευκαιρία: Τα μπλέιζερ όντως επινοήθηκαν για την κωπηλασία. Συγκεκριμένα, για τους κωπηλάτες των καλών ιδιωτικών κολεγίων της Βρετανίας. Ήταν φαρδύτερα από κανονικά σακάκια, για να μπορούν οι αθλητές να κινούνται πιο ελεύθερα και κατασκευασμένα από φανελένιο ύφασμα, για να τους προστατεύουν από την υγρασία. Τα χρώματά τους ήταν έντονα (‘blazing’) για να ξεχωρίζουν από μακριά τα πληρώματα / ομάδες. Από ένα σημείο κι έπειτα, οι φοιτητές του Κέμπριτζ και των λοιπών καλών σχολείων τα φορούσαν κι εκτός αγώνων ή προπονήσεων, μετατρέποντάς τα σε κάτι σαν στολή και σύμβολο της ακαδημαϊκής, κοινωνικής και οικονομικής ελίτ της Μ. Βρετανίας στα τέλη του 19ου αιώνα. Τα υπόλοιπα είναι (πολυφορεμένη) ιστορία.

Exit mobile version