Σε ποιες χώρες οι φαντάροι επιτρέπεται να αφήνουν γένια
Ποιοι εθνικοί στρατοί επιβάλλουν ποινές σε αξύριστους φαντάρους και ποιοι τους ενθαρρύνουν να αφήνουν γένια.
- 7 ΟΚΤ 2020
Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια μιας στρατιωτικής θητείας είναι και το grooming. Ο αξύριστος ή εκείνος που έχει αμελήσει το κούρεμα, φλερτάρει στην καλύτερη περίπτωση με στέρηση εξόδου. Σε πολλές χώρες, ένα ‘καθαρό’ πρόσωπο θεωρείται προέκταση της στρατιωτικής στολής. Τι γίνεται όμως εκεί που δεν υπάρχουν τόσο αυστηρές κυρώσεις στο ξύρισμα; Επιχειρούμε μια ‘παγκόσμια’ βόλτα στα πρωτόκολλα στρατιωτικού grooming παγκοσμίως.
Αμερική (ΗΠΑ)
Σε γενικές γραμμές, το αμερικάνικο πεζικό, η αεροπορία και το ναυτικό, επιβάλλουν αυστηρούς κανόνες ως προς την περιποίηση του προσώπου κάθε στρατιώτη. Η γενειάδα τιμωρείται με αυστηρές ποινές, ενώ το πρωτόκολλο για τους φαντάρους που αφήνουν μουστάκι, αναφέρει πως αυτό δεν πρέπει να καλύπτει το πάνω χείλος, απαγορεύεται να προσεγγίζει τη μύτη και η έκταση του δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 6,4 χιλιοστά. Στρατιώτες που πιστεύουν στο μουσουλμανικό δόγμα, έχουν τη δυνατότητα να αφήσουν γενειάδα (με την υποχρέωση να την περιποιούνται καθημερινά), επικαλούμενοι τη θρησκευτική τους πίστη.
Καναδάς – Μεξικό – Λατινική Αμερική
Αρκετές διαφορετικές περιπτώσεις και υποκατηγορίες υφίστανται στο πρωτόκολλο ξυρίσματος στρατιωτών και αξιωματικών.
Καναδάς: Υπάρχει ανοχή ως προς την εμφάνιση στρατιωτών με γένια, αλλά οι αξιωματικοί και τα στρατιωτικά στελέχη μπορούν να επιβάλλουν εκτάκτως αυστηρούς κανόνες ξυρίσματος, ανάλογα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα της εκάστοτε στρατιωτικής άσκησης
Μεξικό: Επιβάλλονται σοβαρές ποινές σε στρατιώτες αξύριστους, με φαβορίτες και μακριά μαλλιά.
Αργεντινή: Η γενειάδα επιφέρει κυρώσεις σε στρατιώτες πεζικού, αλλά στο ναυτικό υπάρχουν πιο ελαστικά πρωτόκολλα.
Βραζιλία: Επιτρέπεται στους στρατιώτες να αφήνουν μουστάκι, το οποίο όμως πρέπει να είναι άψογα τριμαρισμένο, με τις ίδιες γεωμετρικές διαστάσεις που υπάρχουν και στο στρατό των ΗΠΑ. Οι νεοσύλλεκτοι φαντάροι δεν προβλέπεται να παρουσιάζονται με μουστάκι.
Κολομβία: Αυστηρές συστάσεις και ποινές προβλέπονται για τους αξύριστους φαντάρους. Στο ναυτικό, από τον βαθμό του καπετάνιου και πάνω, επιτρέπεται το μουστάκι.
Ευρώπη
Βέλγιο – Αυστρία – Τσεχία – Κροατία: Επιτρέπεται το μουστάκι, πάντα με προσεκτικό τριμάρισμα. Στην περίπτωση της Κροατίας, συστήνεται στους στρατιώτες ειδικών δυνάμεων να αφήνουν γένια, ως ένα τρικ καμουφλαρίσματος κατά τη διάρκεια της μάχης.
Δανία – Πορτογαλία – Νορβηγία – Ολλανδία: Στη Δανία επιτρέπεται η τριμαρισμένη, διακριτή γενειάδα, όχι όμως τα γένια τύπου ‘σκιά στο πρόσωπο’. Ως προς το κούρεμα, αυτό αντιμετωπίζεται ως άγραφη υποχρέωση από τους περισσότερους στρατιώτες, καθώς δεν υπάρχει γραπτή εντολή από το Υπουργείο Άμυνας της χώρας. Στην Πορτογαλία επίσης υπάρχει μια σχετική ελαστικότητα ως προς τους φαντάρους που παρουσιάζονται με γένια, αν προηγουμένως έχουν ζητήσει μια προβλεπόμενη άδεια γι’ αυτό. Τα αντίστοιχα πρωτόκολλα για το στρατό της Νορβηγίας και της Ολλανδίας επίσης προβλέπουν άδεια από ανώτερο αξιωματικό για όσους στρατιώτες επιθυμούν να αφήσουν γενειάδα.
Γαλλία: Οι ‘sapeurs’, το σώμα μηχανικών του γαλλικού πεζικού, ανέκαθεν μπορούσαν να αφήσουν γενειάδα χωρίς αυστηρό έλεγχο από τους αξιωματικούς, To αυστηρά επίλεκτο σώμα της Légion étrangère (Λεγεώνα των Ξένων) επίσης, έχει κάποιους ελαστικούς κανόνες ως προς τα γένια, αν και επιβάλλεται αυστηρός έλεγχος ως προς την καθημερινή περιποίηση του προσώπου των στρατιωτών – μισθοφόρων. Στο σύγχρονο γαλλικό στρατό, προβλέπεται το καθημερινό ξύρισμα για κάθε φαντάρο.
Γερμανία: Υπάρχουν σχετικά ελαστικοί κανόνες ως προς το μουστάκι, με αυστηρά γεωμετρικά όρια και πάχος, αν και συστήνεται στους νέους στρατιώτες να αφήνουν γένια μόνο κατά τη διάρκεια της άδειας τους.
Σουηδία: Οι στρατιώτες πρέπει να είναι άψογα ξυρισμένοι (‘välrakad’) και το σχετικό πρωτόκολλο τηρείται αυστηρά. Οι μοναδικές εξαιρέσεις αναφέρονται μόνο σε στρατιώτες που λαμβάνουν μέρος σε εξωτερικές αποστολές, σε χώρες όπως το Αφγανιστάν.
Ελλάδα – Ιταλία – Ιρλανδία – Σερβία – Ισπανία: Επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις και σε συγκεκριμένα σώματα στρατού, το μουστάκι (Ελλάδα – Ναυτικό) και τα γένια (Ιρλανδία – Σώμα Καταδρομών).
Ηνωμένο Βασίλειο
Το βρετανικό ναυτικό από τον 19ο αιώνα διατηρεί μια παράδοση χαλαρών κανόνων ως προς το ξύρισμα των ναυτών, επιτρέποντας τη γενειάδα όταν αυτή είναι πλήρης και διακριτή (με τα γένια να καλύπτουν ολόκληρο το σαγόνι) και συνοδεύεται από μουστάκι. Η βρετανική αεροπορία σε μεγάλο βαθμό έχει βασίσει το πρωτόκολλο της σε αυτό του ναυτικού, με αυξημένη αυστηρότητα ως προς το καθημερινό τριμάρισμα.
Τουρκία
Δεν προβλέπονται γένια, μούσια, φαβορίτες για κανέναν φαντάρο και κανένα αξιωματικό του τουρκικού στρατού.Οι παραβάτες τιμωρούνται με ποινές.
Ιράν
Υπάρχουν διαφοροποιήσεις στους νόμους περί εμφάνισης, ανά τα σώματα στρατού: οι Sepah, ο ισλαμικός επαναστατικός στρατός του Αγιατολλάχ Χαμενεΐ επιβάλλει στα μέλη του να παρουσιάζονται ως γενειοφόροι, ως μια ένδειξη ενιαίας πίστης προς το πρόσωπο του, ενώ οι στρατιώτες της ισλαμικής δημοκρατίας (Artesh) καλούνται να παρουσιάζονται καθημερινά ξυρισμένοι.
Ιράκ: Απαγορεύεται αυστηρά το μουστάκι και κάθε παρουσία γενιών στο πρόσωπο κάθε μέλους του στρατού.
Ισραήλ – Λίβανος: Επιτρέπεται το μουστάκι, υπό αυστηρούς κανόνες καθημερινής περιποίησης.
Ινδία: Οι στρατιώτες που επικαλούνται την πίστη τους στο σιχισμό, μπορούν να διατηρούν μακριά γενειάδα. Όσοι δεν είναι σιχιστές, επίσης μπορούν να διατηρούν μουστάκι ή γένια, υπό αυστηρές προϋποθέσεις ως προς την καθημερινή τους περιποίηση.
Πακιστάν: Δίνεται η δυνατότητα σε στρατιώτες να αφήσουν γενειάδα, για λόγους θρησκευτικούς ή υγειονομικούς. Όμως, από τη στιγμή που θα εγκριθεί ένα τέτοιο αίτημα, ο στρατιώτης δεν έχει το δικαίωμα να ξυριστεί.
Νότια Κορέα: Απαγορεύεται αυστηρά το μη ξυρισμένο πρόσωπο και επιβάλλονται ποινές στους φαντάρους που δεν τηρούν το πρωτόκολλο.