Τα πιο κομψά κοστούμια της μεγάλης οθόνης
Από τα παστέλ του Robert Redford στο Great Gatsby μέχρι τα ριγέ του Michael Douglas στο Wall Street και τα μαύρα του Colin Firth στο A Single Man. Μία παρέλαση με τα 27 πιο στιλάτα κοστούμια στην ιστορία του σινεμά μόλις ξεκίνησε στην οθόνη σου.
- 3 ΜΑΙ 2021
Μπορεί τα ράσα να μην κάνουν τον παπά, στην μεγάλη οθόνη όμως το σωστό ένδυμα -για την ακρίβεια, το ιδανικό κοστούμι- είχε πάντα τη δύναμη να μετατρέψει τους κινηματογραφικούς ήρωες σε style icons. Να προσφέρει ανεξάντλητη έμπνευση στους ανθρώπους της μόδας, αλλά και σε όλους εμάς τους κοινούς θνητούς για να εξελίξουμε το στυλ μας.
Σήμερα, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πια τον James Bond χωρίς τα αψεγάδιαστα κοστούμια του ή τους γιάπηδες του Wall Street χωρίς τα pinstriped suits ή τον Great Gatsby Robert Redford να μην φορά τα παστέλ σταυρωτά σακάκια και τα λευκά σμόκιν. Κομμάτια που έπαιξαν τον δικό τους πρωταγωνιστικό ρόλο στο να περάσουν τόσο οι ήρωες που τα φορούσαν όσο και οι ίδιοι οι ηθοποιοί, αλλά και οι ταινίες τους στην αθανασία.
Τα καλύτερα κοστούμια στην ιστορία του κινηματογράφου μέσα από 27 φωτογραφίες
Sean Connery – Goldfinger (1965)
Αναμφίβολα, ο καλύτερος James Bond όλων των εποχών, αλλά και ο πιο γοητευτικός που κατέφερε να αναδείξει τον 007 σε έναν από τους πιο κομψούς κινηματογραφικούς ήρωες. Το λευκό σμόκιν με το μαύρο παπιγιόν και το κόκκινο λουλούδι στο πέτο έχει γράψει τη δική του ιστορία στο σελιλόιντ και στο αντρικό formalwear.
Daniel Craig – Spectre (2015)
Δεκαετίες αργότερα, ο Daniel Craig απέτισε φόρο τιμής στην εμβληματική αυτή εμφάνιση του Connery, φορώντας το ίδιο σμόκιν στη σύγχρονη εκδοχή του.
Cary Grant – North by Northwest (1959)
Εκτός από τα στρογγυλά κοκάλινα γυαλιά ηλίου, τα μπλε και ανθρακί κοστούμια έχουν ταυτιστεί με τη στιβαρή φιγούρα του Cary Grant.
Michael Cane – Get Carter (1971)
Κοστούμια των τριών κομματιών -σακάκι, παντελόνι, γιλέκο-, φαρδιές γραβάτες, μάλλινα υφάσματα, ογκώδη μανικετόκουμπα. Ο Michael Cane υπήρξε ο πιο καλοντυμένος εκτελεστής στην ιστορία της μεγάλης οθόνης.
Humphrey Bogart – Casablanca (1946)
Μπορεί η καμπαρντίνα να είναι ο απόλυτος σταρ του θρυλικού αυτού φιλμ, ωστόσο το λευκό σμόκιν του Bogart είναι επίσης αξέχαστο.
Michael Douglas & Charlie Sheen – Wall Street (1987)
Το στυλ των γιάπηδων στα 80s δεν θα μπορούσε να απεικονιστεί καλύτερα από ό,τι στην ταινία του Oliver Stone: ριγέ κοστούμια, μεταξωτές γραβάτες, γιλέκα, μεγάλα πέτα, φίνα υφάσματα.
Reservoir Dogs (1992)
Όταν ο Quentin Tarantino έντυνε τους Harvey Keitel, Tim Roth, Steve Buscemi, Lawrence Tierney και Michael Madsen με μαύρα κοστούμια συνδυασμένα με λευκά πουκάμισα και στενές, μαύρες γραβάτες ίσως δεν φανταζόταν την έμπνευση που θα προσέφερε σε δεκάδες σχεδιαστές με τη συγκεκριμένη εικόνα. Ο Tom Ford ήταν ένας από αυτούς.
John Travolta & Samuel Jackson – Pulp Fiction (1995)
Η επιτυχημένη συνταγή των μαύρων κοστουμιών του Reservoir Dogs επαναλήφθηκε τρία χρόνια μετά στο Pulp Fiction, με μοναδική διαφορά το πλάτος της γραβάτας.
Steve McQueen – The Thomas Crown Affair (1968)
Αν υπάρχει ένα ρούχο που να έχει ταυτιστεί όσο κανένα άλλο με την εικόνα του King of Cool, αυτό δεν είναι άλλο από το μάλλινο, καρό 3-piece suit (το κοστούμι των τριών κομματιών).
Ryan Gosling – Crazy, Stupid, Love. (2011)
Από κλασικά μαύρα, ανθρακί και μπλε μέχρι πράσινα και βουργουνδί, ο Ryan Gosling υπήρξε στο Crazy, Stupid, Love. η ζωντανή απόδειξη ότι το tailoring αγαπά το χρώμα, αλλά πάνω απ’ όλα τη σωστή εφαρμογή στο σώμα.
Robert Redford – The Great Gatsby (1974)
Θα βάζαμε το χέρι μας στη φωτιά ότι τα παστέλ ροζ και γαλάζια, εκρού και λευκά, αλλά και σκούρα ριγέ κοστούμια -πάντα συνδυασμένα με το αντίστοιχο γιλέκο τους- ήταν τα μοναδικά ρούχα που κρέμονταν στη γκαρνταρόμπα ενός από τους πιο στιλάτους κινηματογραφικούς ήρωες.
Leonardo DiCaprio – The Great Gatsby (2013)
Δεκαετίες αργότερα, ο DiCaprio αναβίωσε τον ήρωα του Scott Fitzgerald και μαζί το απαράμιλλα σοφιστικέ στυλ του.
Richard Gere – American Gigolo (1980)
Η ταινία του Paul Schrader αναπαριστά ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης αντρικής μόδας. Κι αυτό γιατί πίσω από τις ενδυματολογικές επιλογές του πρωταγωνιστικού ήρωα βρισκόταν ο Giorgio Armani. Ο Ιταλός θρύλος της μόδας σχεδίασε το γκρι σταυρωτό κοστούμι του Julian και έστειλε το συγκεκριμένο κομμάτι στο πάνθεον του αντρικού στυλ.
Christian Bale – American Psycho (2000)
Κανείς δεν θα ήθελε να βρεθεί στον δρόμο του ένας τύπος σαν τον Patrick Bateman. Όλοι όμως θα θέλαμε να φορέσουμε τα γιάπικα κοστούμια του.
Matthew Goode & Ben Whishaw – Brideshead Revisited (2008)
Το καλοκαιρινό tailoring στα καλύτερά του. Αυτή η πρόταση αρκεί για να περιγράψει τα κοστούμια που φόρεσαν οι δύο ηθοποιοί για να αναπαραστήσουν ενδυματολογικά το αντρικό στυλ του Μεσοπολέμου με φόντο την αριστοκρατική Αγγλία.
Leonardo DiCaprio – The Wolf of Wall Street (2014)
Η Wall Street λατρεύει τα ριγέ κοστούμια, τα οποία δεν θα μπορούσαν να λείπουν ούτε από την ταινία του Martin Scorsese που σύστησε στο κοινό την θεά Margot Robbie.
John David Washington & Robert Pattinson – Tenet (2020)
Στο τελευταίο σκηνοθετικό εγχείρημα του Christopher Nolan, οι John David Washington και Robert Pattinson έδειξαν πώς φοριούνται κλασικά κοστούμια λίγο διαφορετικά: με polo μπλουζάκια αντί για πουκάμισα και με φουλάρια αντί για γραβάτες.
Al Pacino – Scarface (1984)
Ο Tony Montana δεν είναι μόνο ένας από τους πιο δημοφιλείς μαφιόζους του σινεμά. Είναι και ένας από τους πιο καλοντυμένους -σίγουρα εκκεντρικός- ήρωες. Φαρδιά κοστούμια, ανοιχτά πουκάμισα με μεγάλα πέτα και attitude που «σκοτώνει».
Taron Egerton – Kingsman: The Secret Service (2014)
Στον δρόμο που χάραξε o James Bond πάτησε στιλιστικά ο Gary ‘Eggsy’ Unwin, το παιδί του δρόμου που μεταμορφώθηκε σε σούπερ κατάσκοπό στα χέρια του Taron Egerton, που τον υποδύθηκε.
Jack Nicholson – Chinatown (1974)
Από τουίντ μέχρι ριγέ και λινά λευκά. Τα κοστούμια των τριών κομματιών που φόρεσε ο Nicholson στο Chinatown είναι η πεμπτουσία του καλού αντρικού ντυσίματος.
Henry Cavill & Armie Hammer – The Man from U.N.C.L.E (2015)
Ο Guy Ritchie αναβίωσε με τον πιο κομψό -και αλήτικο συγχρόνως- τρόπο το tailoring της δεκαετίας του 1960.
Matthew McConaughey – The Gentlemen (2019)
Τζέντλεμεν χωρίς κοστούμι δεν γίνεται. Μία ακόμα ταινία του Ritchie, στην οποία τα φίνα κοστούμια έκλεψαν την παράσταση.
Michael Caine – The Italian Job (1969)
Προφητική στιλιστικά, η ταινία του Peter Collinson έδειξε στα τέλη των 60s το tailoring look των 70s με τα καφέ και τα εκρού κοστούμια συνδυασμένα με εμπριμέ πουκάμισα και γραβάτες.
John Travolta – Saturday Night Fever (1978)
Το λευκό στενό κοστούμι με το παντελόνι καμπάνα του Travolta θα είναι πάντα μία από τις πιο καλτ και σίγουρα η πιο 80s στιλιστική στιγμή της μεγάλης οθόνης.
Colin Firth – A Single Man (2010)
Όταν ο σχεδιαστής μόδας Tom Ford σκηνοθετεί την πρώτη του ταινία και ντύνει τον Colin Firth με τα μαύρα κοστούμια που ο ίδιος έραψε, τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι αφόρητα στιλάτο και προσεγμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.
Robert De Niro – Casino (1996)
Εμπριμέ κοστούμια με πολύχρωμα πουκάμισα και αξεσουάρ αναπαράστησαν στιλιστικά το look του μπλεγμένου με τη ρουλέτα και τη μαφία υποκόσμου του Λας Βέγκας στην ταινία του Scorsese.
Will Smith & Tommy Lee Jones – Men in Black (1997)
Οι Άντρες με τα Μαύρα δεν θα μπορούσαν να μην φορούν μαύρα κοστούμια με λευκά πουκάμισα και στενές γραβάτες. Η μίνιμαλ, κομψή εικόνα τους είναι ό,τι πιο κοντά στο black tie look, μετά το σμόκιν.