STYLE

Τα ρολόγια που σταμάτησαν τον χρόνο

Αυτά τα 5 εμβληματικά μοντέλα δεν έγραψαν, απλώς, ένα κεφάλαιο στην ιστορία της ωρολογοποιίας, αλλά την άλλαξαν για πάντα.

Αν τα ρολόγια είναι το πάθος σου ξέρεις πως υπάρχουν πολλά σπουδαία μοντέλα, που έχουν αφήσει για πάντα το στίγμα τους στην ιστορία της ωρολογοποιίας και έχουν γίνει best sellers για τους οίκους που τα δημιούργησαν. Ρολόγια που κυκλοφορούν ξανά και ξανά σε επανεκδόσεις, ρολόγια που δέχονται βελτιώσεις αλλά παραμένουν πιστά στην τεχνολογία και το design που τα πρωτοέκανε διάσημα.

Εδώ όμως δεν θα μιλήσουμε για αυτά. Εδώ θα μιλήσουμε για τα ρολόγια εκείνα που δεν έγραψαν, απλώς, την ιστορία, αλλά την άλλαξαν για πάντα. Οι δείκτες τους δεν έδειξαν μόνο την ώρα, άλλα τον δρόμο για την επανάσταση, είτε την ορίζουμε με τεχνολογικούς είτε με κοινωνιολογικούς όρους. Κάνοντας καριέρα στα χέρια επώνυμων  και ανώνυμων, γράφοντας νέα ρεκόρ στα βάθη των ωκεανών  αλλά και σε άλλους πλανήτες, αυτά τα 5 μοναδικά ρολόγια είναι βαριά κληρονομία για τους ωρολογοποιούς του σήμερα και του μέλλοντος.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΛΥΣΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

Το 1904 ο παθιασμένος με τα αεροπλάνα Alberto Santos-Dumont ζήτησε από την εταιρία Cartier να δημιουργήσει ένα ρολόι που να μπορεί να φορεθεί στο χέρι, γιατί, πολύ απλά, όταν πιλοτάρεις ένα αεροσκάφος είναι κομματάκι δύσκολο να βάλεις το χέρι σου στην τσέπη και να πιάσεις το κομψό ρολόι σου.

Μέχρι τότε, όσες προσπάθειες είχαν γίνει για να δημιουργηθεί το ρολόι χειρός είχαν αποτύχει εμπορικά, διότι είχαν θεωρηθεί είτε υπερβολικά εκκεντρικά είτε έμοιαζαν με γυναικείο μπρασελέ που παρεμπιπτόντως αναγράφει και την ώρα (τέτοιο παράδειγμα είναι το Patek Philippe που παρήγγειλε η κόμισσα Koscowicz της Ουγγαρίας το 1868, και το οποίο θεωρείται το πρώτο ρολόι χειρός σύμφωνα με το βιβλίο Guinness).

Το Cartier Santos ήταν εκείνο που τα άλλαξε όλα, μοντέλο που σήμερα θεωρείται κλασικό, διαχρονικά κομψό και ο πατέρας όλων των ρολογιών χειρός.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΟΥΤΗΞΕ ΣΤΑ ΒΑΘΙΑ

Ίσως να έχει πάρει το μάτι σου το Rolex Submariner τον καρπό του πρώτου πράκτορα 007 της μεγάλης οθόνης, Sean Connery ή ακόμη και στο χέρι του Che Guevara.

Παρότι το συγκεκριμένο μοντέλο, που κυκλοφόρησε το 1953, δεν ήταν το πρώτο αδιάβροχο ρολόι (το Rolex Oyster ήταν), το Submariner θεωρείται το πρώτο καταδυτικό ρολόι, διατηρώντας την αδιάβροχη ιδιότητά του ακόμη και 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Αρκεί να πούμε πως το διάσημο μοντέλο ήταν και αυτό που πάντα προτιμούσε να έχει γύρω από τον καρπό του και ο σπουδαίος Jacques Cousteau.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΤΗΣΕ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ

Όσο κάποιοι γράφουν ιστορία στη Γη, κάποιοι άλλοι τη γράφουν σε άλλο πλανήτη. Όχι, ο Neil Armstrong δεν φορούσε ρολόι – αν αυτό βιάστηκες να σκεφτείς -, φορούσε, όμως, ο Buzz Aldrin, ο δεύτερος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι. Λίγο πριν αφήσει το διαστημόπλοιο για να περπατήσει, για πρώτη φορά στην επιφάνεια της σελήνης, έδεσε το Omega Speedmaster του πάνω από την ογκώδη στολή του.

Βέβαια, δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι είχε μαζί του το συγκεκριμένο ρολόι: έχοντας περάσει με επιτυχία μια σειρά από τεστ αντοχής σε θερμότητα, πίεση κλπ,  το Speedmaster είναι μέχρι και σήμερα το επίσημο ρολόι που χρησιμοποιεί η NASA στις αποστολές της και μάλιστα λέγεται πως το συγκεκριμένο μοντέλο της Omega βοήθησε και στη διάσωση του πληρώματος του Apollo 13.

Είναι ν’ απορείς, λοιπόν, πως του έχει κολλήσει το παρατσούκλι «Moonwatch»;

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Θυμάσαι την εποχή που τα «έξυπνα» ρολόγια είχαν θέση μόνο στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας; Θυμάσαι τότε που το ρολόι gadget θεωρούταν μια εκκεντρικότητα που φορούσαν μόνο πράκτορες και superheroes; Θυμάσαι τότε που δεν υπήρχε το Apple Watch ούτε σαν ιδέα στο μυαλό;

Τότε, λοιπόν, τη δίψα για ένα ρολόι που μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να λέει την ώρα, την έσβηνε ένα άλλο, ξεχασμένο πια, μοντέλο: στο όνειρο ενός sci-fi μέλλοντος, όπου όλοι φορούν λιλιπούτειους υπολογιστές στα χέρια τους, είχε πιστέψει η Hewlett-Packard με το HP-10. Αυτός ο παππούς των ψηφιακών ρολογιών, που βγήκε στην αγορά το 1977, έδειχνε την ώρα, έκανε σύνθετες μαθηματικές πράξεις, υπολόγιζε αποστάσεις, είχε ενσωματωμένο χρονόμετρο και ξυπνητήρι και εμφάνιζε αυτά και άλλα πολλά στην φουτουριστική για την εποχή LED οθόνη του.

Δυστυχώς, ο κόσμος μάλλον δεν ήταν έτοιμος για τόση επανάσταση και έτσι αποσύρθηκε από την κυκλοφορία μόλις δύο χρόνια μετά, το 1979. Ευτυχώς, το κενό ήρθε σύντομα, το 1983, να καλύψει το Casio G-Shock, που είμαι σίγουρη πως αν ψάξεις τις φωτογραφίες σου από το γυμνάσιο, κάπου θα το δεις να περιφέρεται.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΑ ΑΛΛΑΞΕ ΟΛΑ

Η λέξη «κρίση» για την κάθε χώρα σημαίνει κάτι διαφορετικό, αν ρωτήσεις έναν Ελβετό, όμως, δεν θα παραλείψει να σου αναφέρει την κρίση που πέρασε η οικονομία της χώρας μετά την ανακάλυψη του quartz μηχανισμού που έπληξε σοβαρά την παραδοσιακή ελβετική ωρολογοποιία και άνοιξε τον δρόμο για την εισαγωγή quartz ρολογιών από ασιατικές χώρες.

Ενδεικτικά, για να καταλάβεις το μέγεθος του προβλήματος, αξίζει να αναφέρουμε πως το 1970 υπήρχαν 1.600 Ελβετοί ωρολογοποιοί ενώ το 1983 μόλις 600. Και εκείνη ακριβώς τη στιγμή έγινε κάτι μαγικό: η Ελβετία παρουσίασε το “Swiss watch”, εν συντομία Swatch. Ήταν πλαστικό, ελαφρύ, ευκολοφόρετο και προπάντων οικονομικό και κυκλοφορούσε σε μια απίστευτη γκάμα χρωμάτων και σχεδίων για να διαλέξει ο κάθε fan αυτού του νεανικού, fun ελβετικού ρολογιού εκείνο που τον αντιπροσωπεύει. Το Swatch ήταν ένα ρολόι δημοκρατικό, ένα ρολόι για όλους και η απόδειξη πως ένα προσιτό, αυτοματοποιημένο ρολόι μπορεί να είναι cool.  Μέσα σε 2 χρόνια είχαν πουληθεί περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια Swatch.

Σήμερα, ο οίκος Swatch Group είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίων και φιλοξενεί κάτω από την ομπρέλα του μεγάλους οίκους, όπως Omega, Breguet, Longines, Harry Winston κ.α.

Exit mobile version