Τα T-shirts μαρινιέρα φέρνουν το καλοκαίρι πρόωρα στο στυλ σου
- 29 ΑΠΡ 2021
Οι οριζόντιες ρίγες σε λευκό και σκούρο μπλε χρώμα είναι το σήμα κατατεθέν τους, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς χρωματικούς συνδυασμούς στη μόδα, που παραπέμπει απευθείας στην αρμυρά της θάλασσας. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα T-shirts συναντώνται και σε διαφορετικούς συνδυασμούς αποχρώσεων, όπως λευκό με μαύρο ή λευκό με ροδακινί ή ακόμα και με πράσινο ή γαλάζιο. Το κλασικό σχέδιο πάντως του λευκού με το μπλε θα είναι πάντα αξεπέραστο.
Η σύντομη ιστορία της μαρινιέρας
Η μαρινιέρα ή αλλιώς marinière (στα γαλλικά), Breton shirt (στα αγγλικά), telnyashka (στα ρώσικα) πρωτοφορέθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας και το 1858 επισημοποιήθηκε ως η κύρια ενδυμασία τους/στολή. Ήταν μία βαμβακερή μακρυμάνικη μπλούζα με 21 λευκές, οριζόντιες ρίγες που ήταν πολύ πιο φαρδιές από τις αντίστοιχες 21 μπλε. Για ποιο λόγο επελέγη όμως το συγκεκριμένο σχέδιο; Λέγεται ότι διευκόλυνε τον εντοπισμό των ναυτών σε περίπτωση πτώσης τους στη θάλασσα.
Το πέρασμα της μαρινιέρας από το Πολεμικό Ναυτικό στη βιομηχανία της μόδας οφείλεται σε μία γυναίκα θρύλο. Η Coco Chanel ήταν η πρώτη σχεδιάστρια που κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρουσίασε μία γυναικεία κοντομάνικη μαρινιέρα. Ακολούθησαν λίγα χρόνια αργότερα οι αντρικές εκδοχές της, με αποτέλεσμα στα 40s και τα 50s η δημοφιλία της να εκτοξευθεί. Φορέθηκε στην κοντομάνικη ή μακρυμάνικη εκδοχή της από τον John Wayne μέχρι τον Pablo Picasso, τον James Dean, τον Andy Warhol και τον Mick Jagger, μεταξύ πολλών ακόμα.
Αν υπάρχουν πάντως δύο σχεδιαστές, εκτός από την Chanel που πίστεψαν στη δυναμική της μαρινιέρας, αυτοί δεν είναι άλλοι από τον αείμνηστο Karl Lagerfeld και τον Jean Paul Gaultier. Ο τελευταίος μάλιστα λάνσαρε ακόμα και άρωμα, το εμβληματικό του, Jean Paul Gaultier Le Male με το σχέδιο του συγκεκριμένου T-shirt.