Τελικά, τα μαλλιά που χάνεις ξαναβγαίνουν;
- 3 ΑΠΡ 2024
Σε αυτό το σημείο προκύπτουν δύο βασικά ερωτήματα:
- Γιατί στο καλό χάνεις μαλλιά;
- Οι τρίχες που πέφτουν άραγε, ξαναβγαίνουν;
Προτού επιχειρήσουμε να δώσουμε απαντήσεις και να καταρρίψουμε κάποιους μύθους γύρω από την τριχόπτωση, ας μιλήσουμε για τον κύκλο ζωής των μαλλιών.
Σύμφωνα με δεδομένα από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, που δημοσιεύει το ιταλικό GQ, υπάρχουν περίπου 5 εκατομμύρια τριχοθυλάκια στο σώμα, από τα οποία περίπου τα 100.000 βρίσκονται στο τριχωτό της κεφαλής. Εκεί, όπου κάθε τρίχα μεγαλώνει κυκλικά ακολουθώντας τέσσερις φάσεις, διάρκειας περίπου 2 με 6 ετών. Να σημειωθεί ότι οι τρίχες μεγαλώνουν πιο γρήγορα στους άντρες και πιο αργά στις γυναίκες.
Η πρώτη είναι η αναγενής φάση ή αλλιώς η φάση της ανάπτυξης, κατά την οποία η τρίχα αναπτύσσεται από το τριχοθυλάκιο, τη ρίζα δηλαδή κάτω από το δέρμα, κατά περίπου 1 εκατοστό κάθε 28 ημέρες και διαρκεί συνήθως 2-4 χρόνια στους άντρες και 3-6 χρόνια στις γυναίκες.
Η δεύτερη είναι η καταγενής ή μεταβατική φάση, η οποία διαρκεί 2-3 εβδομάδες και αφορά περίπου στο 1-2% του συνόλου των μαλλιών μας. Εδώ, η τρίχα σταματά να αναπτύσσεται και παύει να τροφοδοτείται με αίμα.
Ακολουθεί η τελογενής φάση ή φάση αδράνειας, που διαρκεί περίπου 3 μήνες και αφορά περίπου το 10-15% του συνόλου των μαλλιών μας, με τις ώριμες τρίχες να μπαίνουν σε αδράνεια και τις νέες να αρχίζουν τη φάση ανάπτυξης. Καθώς η νέα τρίχα αρχίζει να αναπτύσσεται κάτω από το δέρμα, σπρώχνει σταδιακά το τελογενές τριχοθυλάκιο προς την επιφάνεια όπου αυτό τελικά απορρίπτεται, πέφτει.
Τέλος, τέταρτη και τελευταία φάση είναι η εξωγενής ή φάση απόρριψης, κατά την οποία η ώριμη τρίχα πέφτει από το τριχωτό και αντικαθίσταται από τη νέα τρίχα.
Όλο αυτό που μόλις περιγράψαμε είναι μία φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει σε όλους μας. Δηλαδή τα μαλλιά ανανεώνονται συνεχώς, μέσα από φάσεις ανάπτυξης, αδράνειας, πτώσης και εκ νέου ανάπτυξης. Κατά μέσο όρο εκτιμάται ότι χάνουμε περίπου 50 με 100 τρίχες την ημέρα, γεγονός που δεν οδηγεί σε τριχόπτωση.
Αυτό που οδηγεί όμως είναι όταν υπάρξουν διαταραχές στον κύκλο ζωής των μαλλιών, οι αιτίες των οποίων είναι ποικίλες. Μπορεί να φταίει, μεταξύ άλλων, ένα δερματικό πρόβλημα ή μία φλεγμονώδης πάθηση ή επειδή βίωσες μία μεγάλη περίοδο έντονου στρες και στεναχώριας ή εξαιτίας έλλειψης βιταμινών ή λήψης φαρμακευτικής αγωγής ή επειδή υπάρχει στην οικογένεια κληρονομική προδιάθεση.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες και πολλοί ακόμα που συνδέονται με την αραίωση καθορίζουν το κατά πόσο οι τρίχες που πέφτουν, θα ξαναφυτρώσουν. Πιο απλά, τα μαλλιά που πέφτουν μπορεί να ξαναβγούν, αλλά αυτό εξαρτάται από τα αίτια της απώλειας τους.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Healthline, οι τρίχες στο κεφάλι μεγαλώνουν περίπου 1,27 εκατοστό το μήνα ή 15,25 εκατοστά το χρόνο, αλλά το πόσο γρήγορα μεγαλώνουν εξαρτάται από το τι τους προκάλεσε αρχικά την πτώση. Όταν πρόκειται για παράδειγμα για κληρονομική αντρική φαλάκρα, οι θύλακες κλείνουν και σταματούν να παράγουν τρίχες.
Σε αυτή την περίπτωση βρίσκεσαι αντιμέτωπος με ένα μόνιμο φαινόμενο από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή στο πώς ήταν τα μαλλιά σου κάποτε. Αν ωστόσο, η τριχόπτωση έχει προκληθεί από φάρμακα ή κακή διατροφή, τότε μιλάμε για μία αναστρέψιμη κατάσταση.
Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσεις τι συμβαίνει στη δική σου περίπτωση είναι να επισκεφθείς έναν δερματολόγο που θα εκτιμήσει το πρόβλημα και την έκτασή του, την αιτία που κρύβεται από πίσω και το αν μπορεί να γίνουν τα μαλλιά όπως πριν με την κατάλληλη θεραπεία.