Τι πάει να πει “αυτό το ρούχο είναι πολύ gay”;
- 11 ΟΚΤ 2016
Τα σχόλια που αφήνονται κάτω από τα άρθρα του Dress Code είναι πάντα πολύτιμα, αλλά γενικά δεν χαρακτηρίζονται από φοβερή πρωτοτυπία. Με κοινό παρονομαστή τη γκρίνια, καταπιάνονται με ζητήματα που συνήθως αφορούν το κόστος των προτεινόμενων ρούχων και την αισθητική τους (a.k.a. διαλέγουμε ρούχα για κακόγουστους πλούσιους). Το προσωπικό μου αγαπημένο, όμως, παραμένει ο σεξουαλικός προσανατολισμός. Όχι των αντρών, των ρούχων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να περιγράψουν ένα πουλόβερ όχι σχολιάζοντας πως είναι χρωματιστό/ πλουμιστό/ ζωηρό/ χαρούμενο/ μαξιμαλιστικό αλλά χαρακτηρίζοντάς το πολύ ‘gay’. Υπάρχουν και άλλοι που δεν καταφέρονται εναντίον ενός συγκεκριμένου ρούχου, αλλά τα βάζουν με ολόκληρες συνομοταξίες: Τα χρωματιστά παντελόνια είναι gay. Οι εσπαντρίγιες είναι gay. Τα μαντίλια είναι gay.
Μήπως έχει έρθει η ώρα να το συζητήσουμε; Ποιος ορίζει την ‘αντρίλα’ των ρούχων που προσφέρονται εκεί έξω; Ποιος μετράει τα Τ-shirt με το στρειτόμετρο; Και, τελικά, με βάση ποιανού τα κριτήρια κάνουμε αυτή την κουβέντα; Είναι ΟΚ το να παίρνεις τις προσλαμβάνουσές σου, τις προσωπικές σου πεποιθήσεις και τη δική σου υποκειμενική αισθητική και να βγάζεις, με βάση αυτά, κανόνες για τον γενικό πληθυσμό;
Ροζ για τα κοριτσάκια, μπλε για τα αγοράκια
Την προηγούμενη εβδομάδα ίσως να έτυχε να πέσεις επάνω σε ετούτο εδώ το viral βιντεάκι.
Αυτή εδώ η μικρή, με ένα κακής ποιότητας βίντεο που τράβηξε με το κινητό η μαμά της, έκανε περισσότερη δουλειά ενάντια στο σεξισμό και τα στερεότυπα απ’ ό,τι έχουν κάνει δεκάδες καλογυρισμένες καμπάνιες. Και έχει κάτι πολύ σοβαρό να σου πει: οι άνθρωποι κάνουν τα ρούχα – όχι τα ρούχα τους ανθρώπους. Κι όμως, παρότι μπορεί στη θεωρία να το πιστεύεις, στην πράξη η πλειοψηφία των ανθρώπων μεγαλώνει με τις παλαιολιθικές πεποιθήσεις των γονιών και των παππούδων τους, αυτές που θέλουν τα αγόρια να μην κλαίνε, τα κορίτσια να μην παίζουν ποδόσφαιρο και όλοι να ντύνονται με συγκεκριμένα ρούχα που υποδεικνύονται για το φύλο τους. Οτιδήποτε πέρα από αυτά, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους συνανθρώπους μας σχετικά με την σεξουαλική μας ταυτότητα. Δείξε μου, για παράδειγμα, ένα ροζ πουκάμισο και θα σου δείξω μια ντουζίνα ανθρώπους που θα το χαρακτήριζαν ‘πολύ gay’.
“Είναι κάτι που θα φόραγε ένας gay”
Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη ερμηνεία που λαμβάνω κάθε φορά που ζητάω από κάποιον να μου διευκρινίσει τι εννοεί λέγοντας “αυτό το παντελόνι είναι πολύ gay”. Και εγώ κάθε φορά ρωτάω, “ποιος gay”; Είναι όλοι οι gay ίδιοι; Φοράνε στολές εργασίας για να ξεχωρίζουν από το πλήθος; Άλλοι gay είναι θηλυπρεπείς, άλλοι υπερβολικά macho. Κάποιοι έχουν μακριά μαλλιά, κάποιοι άλλοι μουστάκι. Μερικοί θέλουν να φοράνε πολύ φαρδιά ρούχα, μερικοί άλλοι γουστάρουν τα πιο στενά Τ-shirt. Κάποιοι gay δεν διαφέρουν σε απολύτως τίποτα εμφανισιακά από εσένα που λες πως είσαι straight. Οπότε για ποιον gay ακριβώς μιλάμε;
Πριν από ένα περίπου χρόνο, ο Giorgio Armani έβαλε επικοινωνιακό αυτογκόλ δηλώνοντας πως “ένας ομοφυλόφιλος άντρας είναι 100% άντρας. Δεν χρειάζεται να ντύνεται σαν ομοφυλόφιλος”. Καταλαβαίνει κανείς το παράδοξο του να βγαίνουν αυτά τα λόγια από το στόμα ενός -ανοιχτά gay- 80χρονου σχεδιαστή μόδας; Νιώθει κάνεις πόσο πίσω μας πάει ως ανθρωπότητα το να υποδεικνύει τι πρέπει να φοράς ανάλογα με τη σεξουαλικότητά σου κάποιος που υπηρετεί ένα από τα επαγγέλματα που προάγουν την ελευθερία της έκφρασης;
Καλόγουστος σαν gay
Αλλά τι συζητάμε; Σε μια καταπιεστική κοινωνία, η ενασχόληση και μόνο με τη μόδα κάνει πολλά ομοφοβικά φρύδια να σηκώνονται. Για κάποιους -δυστυχώς αρκετούς ώστε να πρέπει να το συζητάμε- η μόδα, το στιλ, τα ρούχα συγκαταλέγονται στα “γυναικεία ενδιαφέροντα” και το να είσαι άσχημα – ή, τελοσπάντων, αδιάφορα – ντυμένος είναι κι αυτός ένας τρόπος να αποδείξεις την straight φύση σου.
Οπότε θα ήθελα να απευθύνω και το εξής ανοιχτό ερώτημα προς όλοι όσοι αρέσκονται να αναπαράγουν στερεότυπα: τελικά, έχουν οι gay μια φυσική κλίση προς την καλαισθησία, ναι ή όχι; Γιατί από τη μια έχω βαρεθεί να ακούω straight άντρες (αλλά και πολλές γυναίκες) να γκρινιάζουν ότι οι gay μονοπωλούν τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την ομορφιά (κομμωτές, σχεδιαστές μόδας, διακοσμητές, ζωγράφους κλπ), από την άλλη το να είναι κάτι ‘πολύ gay’ δεν σημαίνει αυτομάτως πως είναι και καλόγουστο. Γιατί;
Προσωπικά, διαφωνώ και με το παραπάνω τσουβάλιασμα. Δεν είναι σε καμία περίπτωση όλοι οι gay καλόγουστοι, ούτε το να είσαι gay σου εξασφαλίζει υπέροχο στιλ. Υπέροχο στιλ σου εξασφαλίζει η προσωπικότητά σου – όχι το ποιον επιλέγεις να βάλεις στο κρεβάτι σου.
Gay over
Ίσως το παίρνω πολύ ζεστά το θέμα, παραπάνω απ’ όσο θα έπρεπε. Θες επειδή έχω ευαισθησίες επάνω στο θέμα στιλ (και την έλλειψή του), θες επειδή έχω αλλεργία στα στερεότυπα, δεν ξέρω τι φταίει, κάτι γίνεται και η φράση αυτή, όσο αθώα και αν την εννοεί κάποιος, εμένα με θυμώνει. Ίσως γιατί με κάνει να αισθάνομαι πως εκείνη την ώρα η λέξη «gay» χρησιμοποιείται με αρνητικό πρόσημο, κάπως σαν βρισιά. Με κάνει να θυμάμαι το τεράστιο πρόβλημα που ούτως ή άλλως έχω με τους πολύ «άντρακλες»: νομίζουν πως το τυχαίο γεγονός ότι προτιμούν να κοιμούνται με γυναίκες αντί με άντρες τους προσδίδει κάποια φυσική ανωτερότητα.
Αλλά τελοσπάντων ας μην σταθούμε στους ακραία ομοφοβικούς. Άλλωστε το άρθρο αυτό δεν απευθύνεται σε εκείνους που αρέσκονται να χρησιμοποιούν χαρακτηρισμούς όπως «λουλού» και τέτοια – έχω πάρει απόφαση πως με αυτούς τους ανθρώπους είμαστε από άλλους κόσμους, μιλάμε άλλη γλώσσα, οπότε ας το πάρουμε απόφαση πως δεν θα συναντηθούμε ποτέ και ας συνεχίσουμε τις ζωές μας. Απευθύνομαι σε εκείνους που χωρίς υποτιμητική διάθεση για τον σεξουαλικό προσανατολισμό κανενός, εκφράζουν δισταγμό απέναντι σε συγκεκριμένα ρούχα, διότι πιστεύουν πως αν τα φορέσουν θα στείλουν λάθος μήνυμα για την σεξουαλικότητά τους. Σε εκείνους που θεωρούν πως ένα εμπριμέ πουκάμισο μπορεί να μπερδέψει τα κορίτσια στο μπαρ για την σεξουαλική τους ταυτότητα.
Σας έχω νέα: το μόνο αξιόπιστο σημάδι για να βγάλουμε συμπέρασμα πως είστε ομοφυλόφιλοι είναι να σας δούμε να την πέφτετε στον Τάσο και όχι στην Τασία. Ελάτε να μας μιλήσετε ευγενικά, δείξτε αυτοπεποίθηση, ανοίξτε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, κάντε μας να γελάσουμε. Και θα σας πω μετά πόσο αντρικό θα δείχνει επάνω σας το floral πουκάμισο.