Τι πρέπει να γνωρίζεις για την ανδρική αποτρίχωση ενόψει καλοκαιριού
- 10 ΜΑΙ 2022
Κι αν για τους αθλητές, ειδικά για εκείνους που ασχολούνται με την κολύμβηση και εν γένει με το υγρό στοιχείο, η ανδρική αποτρίχωση είναι κάτι πολύ συνηθισμένο -με ένα περίεργο τρόπο το γυμνό από τρίχες σώμα βελτιώνει τις επιδόσεις τους-, τι συμβαίνει με όλους τους υπολοίπους άντρες;
Ανδρική αποτρίχωση: Όχι σε όλους, όχι σε όλο το σώμα
Το ευτύχημα είναι ότι στην εποχή μας η ανδρική αποτρίχωση δεν είναι και δεν πρέπει να είναι πια ταμπού. Ο καθένας μπορεί να τη δοκιμάσει, αν αυτό τον κάνει να νιώθει πιο όμορφα με την εμφάνισή του, αρκεί να μην πέσει στην παγίδα της υπερβολής.
Το μέτρο είναι χρυσός. Είναι άλλο πράγμα να σουλουπώσεις τις τρίχες σε κάποιο ή κάποια σημεία του σώματος, που η τριχοφυΐα είναι υπερβολική και άλλο να αποψιλώσεις ουσιαστικά όλο σου σώμα.
Με απλά λόγια, η αποτρίχωση δεν είναι αναγκαία για όλους. Αν έχεις μία φυσιολογική τριχοφυΐα σε στέρνο, χέρια, μασχάλες και πόδια δεν υπάρχει κανένας μα κανένας λόγος να πειράξεις τις τρίχες σου.
Οι 4 βασικοί τρόποι για να ξεφορτωθείς την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα
Ο πιο παραδοσιακός, εύκολος, γρήγορος και ανώδυνος τρόπος για να ξεφορτωθείς τις τρίχες που δε θέλεις είναι το ξύρισμα. Είναι όμως και εκείνος που προκαλεί τα περισσότερα προβλήματα: ερεθίζει την επιδερμίδα, προκαλεί κοκκινίλες και σπυράκια, ακόμα και μόλυνση, αυξάνοντας τον κίνδυνο για θυλακίτιδες (όταν η τρίχα εγκλωβίζεται στο δέρμα).
Ο αμέσως επόμενος, πιο δημοφιλής τρόπος ανδρικής αποτρίχωσης είναι το κερί/χαλάουα. Σίγουρα πιο αποτελεσματικός σε διάρκεια από το ξυράφι, καθώς οι τρίχες ενδέχεται να κάνουν ακόμα και 20 ημέρες για να ξαναβγούν, όχι όμως και ανώδυνος. Η αποτρίχωση με κερί πονάει όσο και αν αντέχεις τον πόνο.
Παράλληλα, προκαλεί τα ίδια προβλήματα με το ξύρισμα, ταλαιπωρώντας το δέρμα: από τις κοκκινίλες και τα σπυράκια μέχρι τις θυλακίτιδες.
Περνάμε τώρα στον πιο αποτελεσματικό και σύγχρονο τρόπο για ανδρική αποτρίχωση, που δεν είναι άλλος από το laser – θα στο επιβεβαιώσει και η σύντροφός σου. Το κόστος είναι σαφώς μεγαλύτερο από εκείνο του ξυρίσματος ή του κεριού.
Σέβεται ωστόσο το δέρμα και «σκοτώνει» την τρίχα από τη ρίζα της, προσφέροντας οριστική λύση στην ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στις περιοχές που δεν είναι ορμονοεξαρτώμενες, όπως για παράδειγμα οι γάμπες, τα χέρια, η πλάτη.
Αφού παρουσιάσαμε τους τρεις δημοφιλείς τρόπους ανδρικής αποτρίχωσης, πάμε να δούμε τον τέταρτο και τελευταίο, που δεν αποτριχώνει με την κυριολεκτική έννοια του όρου.
Το trimming, το τριμάρισμα κοινώς, δεν αφαιρεί την τρίχα από τη ρίζα της, ούτε την ξυρίζει ώστε να μην είναι ορατή. Απλά την κονταίνει τόσο όσο για να μη φαίνεται η τριχοφυΐα έντονη. Πετυχαίνεις δηλαδή ένα σουλούπωμα της περιοχής που επιθυμείς χωρίς να ερεθίσεις το δέρμα και να επηρεάσεις την ποιότητα της τρίχας.
Η απαραίτητη υγιεινή μετά την αποτρίχωση
Εκτός από το να ξεπλένεις το δέρμα με χλιαρό προς κρύο νερό -το ζεστό θα επιδεινώσει τον ερεθισμό- και στη συνέχεια, να το ενυδατώνεις με απαλές κινήσεις με κρέμες με καταπραϋντική δράση και φυσική σύνθεση, απαλλαγμένη από parabens και χημικά, κάθε φορά μετά το ξύρισμα ή την αποτρίχωση, ακόμα και μετά το τριμάρισμα, τι άλλο πρέπει να κάνεις συγκεκριμένα όταν ξυρίζεσαι;
Το σημαντικότερο: να διατηρείς τα εργαλεία με τα οποία δουλεύεις καθαρά για να αποφύγεις τους ερεθισμούς ακόμα και μία πιθανή μόλυνση. Για παράδειγμα, τα ξυραφάκια πρέπει να καθαρίζονται μετά από κάθε χρήση με καυτό νερό και σαπούνι και να αλλάζονται συχνά μόλις φθαρεί η επίστρωσή τους.