Βάσω Γκέτη
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Τι θα θυμόμαστε από τον κόσμο της μόδας το 2022

Από το γυμνό σώμα της Bella Hadid που μεταμορφώθηκε σε φόρεμα, και την εξώπλατη εμφάνιση του Timothée Chalamet στο Φεστιβάλ Βενετίας μέχρι το cancel στον Kanye West και το Balenciaga Gate.

Το 2022 ήταν για τον κόσμο της μόδας, όπως και για όλο τον υπόλοιπο δηλαδή, μία ακόμα πολύ περίεργη χρονιά. Μπορεί η κατάσταση με την πανδημία κάπως να εξομαλύνθηκε, ή τέλος πάντων να μάθαμε να ζούμε με την Covid-19, ήρθε όμως ο πόλεμος των Ρώσων στους Ουκρανούς να γκρεμίσει κάθε ελπίδα για ηρεμία, κανονικότητα, αισιοδοξία. 

Η βιομηχανία της μόδας, που είδε ούτως ή άλλως και φέτος την πολυτέλεια να πηγαίνει περίπατο, βαδίζοντας ξανά στα μονοπάτια της άνεσης και της απλότητας, δεν έμεινε αμέτοχη και έδειξε τα αντανακλαστικά της σε κάθε ευκαιρία μέσα από τις συλλογές, τις καμπάνιες, τις πασαρέλες και τα social media. 

Στο καθαρά μοδικό κομμάτι, οι κυρίαρχες τάσεις συνέχισαν να είναι η βιώσιμη, πιο ηθική προσέγγιση για τη σωτηρία του πλανήτη και της ανθρωπότητας, το genderless στοιχείο, που θολώνει τα όρια μεταξύ της αντρικής και της γυναικείας μόδας και το athleisure style με την αγορά των sneakers να βασιλεύει και τα Air Jordan να προκαλούν παγκόσμια φρενίτιδα, να γίνονται ανάρπαστα από τα φυσικά καταστήματα και να μεταπωλούνται σε αγορές όπως η StockX, ακόμα και για δεκάδες χιλιάδες δολάρια το ζευγάρι.

Από εκεί και πέρα, υπήρξαν κάποιες καλές, κακές και viral στιγμές, κάποια γεγονότα και πρόσωπα, που πρωταγωνίστησαν μέσα στη χρονιά και καθόρισαν τον κόσμο της μόδας: από το γυμνό σώμα της Bella Hadid που μεταμορφώθηκε σε φόρεμα, και την εξώπλατη εμφάνιση του Timothée Chalamet στο Φεστιβάλ Βενετίας μέχρι το cancel στον Kanye West και το Balenciaga Gate.

Ο επαναπροσδιορισμός του στυλ εγκυμοσύνης από τη Rihanna

Στα τέλη Ιανουαρίου, η Rihanna ανακοίνωσε στο Instagram ότι είναι έγκυος στο πρώτο της παιδί με τον A$AP Rocky και ποιος θα φανταζόταν ότι ο τρόπος της ανακοίνωσης θα ξεπερνούσε την ίδια την είδηση. Κι όμως, έτσι έγινε, με την Riri να βγάζει τις λουστραρισμένες φωτογραφίσεις εγκυμοσύνης των celebrities από τα στούντιο στον δρόμο και να πραγματοποιεί μία γήινη street style φωτογράφιση, κλείνοντας το μάτι όχι μόνο στον κόσμο της σόουμπιζ, αλλά κυρίως της μόδας.

Το ροζ μακρύ φουσκωτό μπουφάν που άφηνε ακάλυπτη τη φουσκωμένη κοιλιά της, διακοσμημένη με διαμαντένια κοσμήματα -και παρεμπιπτόντως έγινε sold out μέσα σε λίγες ώρες- ήταν μόνο η αρχή για τα τολμηρά, σέξι, iconic maternity looks που φόρεσε στη συνέχεια (ακόμα και με μαύρο κομπινεζόν και ψηλές, βινύλ μπότες την είδαμε)- απενοχοποιώντας το γυναικείο σώμα και τη σεξουαλικότητα κατά τη διάρκεια της κύησης. 

Η αντιπολεμική Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού

Κι ενώ οι άνθρωποι της βιομηχανίας ετοιμάζονταν να στήσουν στις αρχές Μαρτίου στο Παρίσι μία μεγάλη γιορτή, μετά από τα δύο χρόνια της πανδημίας και να επιστρέψουν την Εβδομάδα Μόδας της γαλλικής πρωτεύουσας σε συνθήκες κανονικότητας μακριά από virtual shows, ήρθε ο πόλεμος. Ο πλανήτης πάγωσε και ο κόσμος της μόδας δεν θα μπορούσε να ζει σε ένα ροζ σύννεφο. 

Το #StandwithUkraine έγινε το κεντρικό σύνθημα εντός και εκτός ντεφιλέ, οίκοι και brands -από το δυστοπικό “mud show” του Balenciaga με τα μοντέλα-πρόσφυγες να περπατούν στη λάσπη κρατώντας σακούλες σκουπιδιών από ακριβό δέρμα μέχρι το “love is the answer, always” που αναφώνησε ο Pierpaolo Piccioli, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Valentino πριν την έναρξη του fashion show- έστειλαν βροντερό μήνυμα για ειρήνη και η μόδα σύσσωμη έδειξε τα αντανακλαστικά της ότι μπορεί να αποτελεί μέσα από τα ρούχα, μέσο διαμαρτυρίας.

Οι θρύλοι που έφυγαν από τη ζωή

Ο Issey Miyake πέθανε στις 5 Αυγούστου του 2022 στα 84 του χρόνια (1993, AP Photo/Lionel Cirroneau, File)

Πέρυσι, ο κόσμος της μόδας συγκλονίστηκε από τον αιφνίδιο θάνατο ενός μεγάλου, πολλά υποσχόμενου ταλέντου του: του 41χρονου Virgil Abloh, ιδρυτή του streetwear brand Off White και καλλιτεχνικού διευθυντή των αντρικών συλλογών του οίκου Louis Vuitton, ο πρώτος μαύρος σχεδιαστής σε αυτή τη θέση.

Φέτος, η βιομηχανία έχασε τρεις θρύλους, που πέρασαν με χρυσά γράμματα στην παγκόσμια ιστορία της μόδας: τους δύο Γάλλους, τον Thierry Mugler, σχεδιαστή και ιδρυτή του ομώνυμου οίκου με την έντονη σχεδιαστικά ραπτική του ,ε σαφείς επιρροές από τα 40s και 50s και τον Patrick Demarchelier, από τους σημαντικότερους φωτογράφους -ο επίσημος φωτογράφος της Diana-, με τη χαρακτηριστική μινιμαλιστική ασπρόμαυρη αισθητική του, αλλά και τον Issey Miyake, τον Ιάπωνα σχεδιαστή που στα 80s πειραματίστηκε με τις πτυχώσεις των υφασμάτων, αντλώντας έμπνευση από την ιαπωνική τέχνη οριγκάμι και παράλληλα, άφησε βαριά κληρονομιά στον χώρο της αρωματοποιίας.

H “Marilyn Monroe” Kim Kardashian

Η Kim Kardashian με το αυθεντικό φόρεμα της Marilyn Monroe στο κόκκινο χαλί του Met Gala (2022, Evan Agostini/Invision/AP)

Η πιο πολυσυζητημένη εμφάνιση από το φετινό Met Gala ήταν με διαφορά εκείνη της Kim Kardashian με τον τότε σύντροφό της, Pete Davidson -νυν της Emrata- στο πλευρό της. Περπάτησε στο κόκκινο χαλί, φορώντας το αυθεντικό φόρεμα της Marilyn Monroe όταν είχε τραγουδήσει το “Happy Bithday Mr. President” στον JFK το 1962, το οποίο να σημειωθεί ήταν τόσο στενό που είχε ραφτεί κυριολεκτικά πάνω της.

Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, η τηλεπερσόνα προσπάθησε απελπισμένα να χωρέσει μέσα στην ολόχρυση τουαλέτα, χάνοντας πολλά κιλά με δίαιτα εξπρές και στέλνοντας όλα τα λάθος μηνύματα για το γυναικείο σώμα, ενώ κατηγορήθηκε ότι προκάλεσε φθορές στο iconic dress που αποτελεί εκθεσιακό κομμάτι μόδας.

O Timothée Chalamet στο Φεστιβάλ Βενετίας

O Timothée Chalamet με την ολόσωμη κόκκινη φόρμα δια χειρός του Haider Ackermann (2022, Photo by Joel C Ryan/Invision/AP)

Πέρυσι, ο Timothée Chalamet μαζί με το καστ του The French Dispatch χάρισαν στον κόσμο της μόδας μία αλησμόνητη στιγμή από το κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ των Καννών. Ήταν μακράν οι πιο καλοντυμένοι της χρονιάς από όλες τις red carpet εμφανίσεις που είδαμε τότε.

Φέτος, ο Chalamet δεν χρειάστηκε κανέναν άλλον στο πλευρό του για να στεφθεί ο απόλυτος βασιλιάς των κινηματογραφικών κόκκινων χαλιών. Εμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο στο Φεστιβάλ Βενετίας στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τον σκηνοθέτη Luca Guadagnino, στο Bones and All με μία κόκκινη ολόσωμη φόρμα που άφηνε ακάλυπτη την πλάτη και αποθεώθηκε για την genderless ματιά του στη μόδα. Λίγους μήνες μετά, έγραψε ιστορία ως ο πρώτος άντρας που φωτογραφίζεται μόνος σε εξώφυλλο της βρετανικής Vogue.

Το spray-on-dress της Bella Hadid

Τον Οκτώβριο, η ημίγυμνη Bella Hadid ανέβηκε στην πασαρέλα του οίκου Coperni στο Μουσείο Τεχνών και Επιτηδευμάτων, στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού και οι σχεδιαστές Sebastien Meyer και Arnaud Vaillant ξεκίνησαν να ψεκάζουν το σώμα της με ένα ειδικό λευκό σπρέι μέχρι αυτό να μεταμορφωθεί σε ένα λευκό, εφαρμοστό midi φόρεμα με βαθύ σκίσιμο στα πόδια, με το οποίο το supermodel περπάτησε για να κλείσει το fashion show καταχειροκροτούμενη.

Όλοι μιλούσαν για την πιο μεγαλειώδη στιγμή των φετινών ντεφιλέ, για μία κορυφαία στιγμή στη σύγχρονη ιστορία της μόδας, εμπνευσμένη από το fashion show του Alexander McQueen το 2010 με πρωταγωνίστρια τη Shalom Harlow.

Η αποχώρηση του Alessandro Michele από τον Gucci

Ο Alessandro Michele κράτησε τα ηνία της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Gucci για επτά συναπτά χρόνια (2020, AP Photo/Luca Bruno, File)

«Υπάρχουν φορές που οι δρόμοι χωρίζουν λόγω διαφορετικών προοπτικών που μπορεί να έχει ο καθένας μας. Σήμερα τελειώνει για μένα ένα εξαιρετικό ταξίδι, που διήρκεσε περισσότερα από 20 χρόνια, μέσα σε μια εταιρεία στην οποία αφιέρωσα ακούραστα όλη μου την αγάπη και το δημιουργικό μου πάθος», έγραψε μεταξύ άλλων ο Alessandro Michele σε μακροσκελή ανάρτηση στο Instagram και υποκλίθηκε βαθιά για το σπουδαίο κεφάλαιο της καριέρας του που έκλεισε.

Ο 50χρονος Ιταλός σχεδιαστής αποχώρησε από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Gucci, μετά από επτά χρόνια με τον οίκο μόδας να αποτίει μεν φόρο τιμής στην «πρωτοποριακή δημιουργικότητά» του, αλλά να κατακεραυνώνεται από τα μίντια για την επιλογή του να τερματίσει τη συνεργασία με τον Michele, καθώς η συμβολή του στις τύχες τόσο του Gucci, όσο και της μητρικής εταιρείας, Kering, ήταν ρηξικέλευθη, εκτοξεύοντας κάθε χρόνο τις μετοχές και τα έσοδά της. 

Ωστόσο, λέγεται ότι ο πρόεδρος της τελευταίας, François-Henri Pinault, που ανακοίνωσε πέρυσι σχέδιο ανάκαμψης προκειμένου να αναζωογονήσει τις ισχνές επιδόσεις του οίκου των δύο τελευταίων ετών, ήταν εκείνος που δεν πίστεψε ότι ο Michele θα μπορούσε να αναζωογονήσει με την ίδια αποτελεσματικότητα τον Gucci για δεύτερη φορά.

Οι viral εμφανίσεις της Julia Fox

Έγινε γνωστή μέσα από την εμφάνισή της στο Uncut Gems (2020) του Netflix δίπλα στον Adam Sandler και εξελίχθηκε με ταχύτατους ρυθμούς στο επόμενο sex symbol της εποχής μας – μία πενταετία πριν την κυκλοφορία της ταινίας, είχε φωτογραφηθεί στο εξώφυλλο του Playboy. Πέρασαν δύο χρόνια μέχρι που φέτος η Julia Fox έγινε η απόλυτη εμμονή των παπαράτσι παγκοσμίως. Αρχικά, λόγω της επισημοποίησης της σχέσης της (;) με τον Kanye West (κάποιοι έκαναν λόγο για διαφημιστικό τρικ και τίποτα παραπάνω) και στη συνέχεια, χάρη στη μεταμόρφωσή της στην πιο “weird but sexy” περσόνα των κόκκινων χαλιών και των fashion shows. Τι να πρωτοθυμηθούμε, από το μαύρο δερμάτινο φόρεμα που της έπνιγε τον λαιμό στο πάρτι του Vanity Fair για τα Oscars και την ημέρα που βγήκε με τα εσώρουχα στους δρόμους για να κάνει τα ψώνια της μέχρι τις δύο ημίγυμνες εμφανίσεις στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης.

Αμφιλεγόμενη στα όρια του κιτς, η 32χρονη έχει τον τρόπο της να δείχνει σέξι μέσα από εκκεντρικές ενδυματολογικές επιλογές, τις οποίες υποστηρίζει με περίσσιο coolness και αυτοπεποίθηση, χωρίς να νοιάζεται τι θα πουν και πώς θα τη σχολιάσουν. Πουλάει τρέλα και sexyness και αυτό βγαίνει προς τα έξω κάθε φορά. Αυτό της το αναγνωρίζουμε.

Η ελεύθερη πτώση του Kanye West

Στις περσινές ανασκοπήσεις που αφορούσαν τη βιομηχανία της μόδας, το όνομα του Kanye West ή Ye, πες τον όπως θέλεις, πρωταγωνιστούσε χάρη στην ανακοίνωση της δεκαετούς συνεργασίας του με την GAP. Στις φετινές, καταγράφεται ως persona non grata, μετά από μία σειρά αμφιλεγόμενων δηλώσεων, κινήσεων και ξεσπασμάτων (αντισημιτικά παραληρήματα, ο θαυμασμός για τον Χίτλερ, bullying σε δημοσιογράφο, δηλώσεις ότι «ο George Floyd δεν δολοφονήθηκε από τις αστυνομικές αρχές, αλλά πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών»), που οδήγησαν τους ανθρώπους του χώρου, από την GAP και την adidas μέχρι την Vogue, να του γυρίσουν την πλάτη, προμηνύοντας το τέλος της καριέρας του ως σχεδιαστής και ιδρυτής του Yeezy brand. 

Ο 45χρονος ήταν ανέκαθεν μία αμφιλεγόμενη περσόνα, εκτός από ένας ευφυέστατος επιχειρηματίας και ένα σπουδαίο ταλέντο. Τον τελευταίο καιρό όμως, ο εκτροχιασμός του δεν έχει προηγούμενο. Έχει όμως -μάλλον- εξήγηση. «Γίνεσαι παρανοϊκός για τα πάντα. Όλοι μοιάζουν σαν να είναι ηθοποιοί και όλα είναι κομμάτι μίας συνωμοσίας. Νιώθεις ότι η κυβέρνηση σου έχει τοποθετήσει ηλεκτρονικά chips στον εγκέφαλο για να σε παρακολουθεί. Βιώνεις αυτή τη στιγμή που πιστεύεις ότι όλοι είναι εναντίον σου. Όλοι θέλουν να σε σκοτώσουν», είχε δηλώσει το 2019 στον David Letterman, αναφερόμενος στη διάγνωση του με διπολική διαταραχή, αλλά και στη θεραπεία/φαρμακευτική αγωγή, που ποτέ δεν έχει λάβει.

Το Balenciaga Gate

Κι ενώ στην περίπτωση του Kanye West, η καταδίκη από τη βιομηχανία της μόδας για την παρανοϊκή συμπεριφορά του ήταν σύσσωμη (όλοι ανεξαιρέτως έκοψαν δεσμούς μαζί του, τον πέταξαν έξω από τον χώρο) κάτι τέτοιο δεν είδαμε να συμβαίνει σε εκείνη του Balenciaga και του καλλιτεχνικού διευθυντή του, Demna Gvasalia (παρεμπιπτόντως, ο οίκος ήταν μεταξύ αυτών που ανακοίνωσαν ότι σταματάνε τη συνεργασία μαζί του). Τη στιγμή μάλιστα που οι κατηγορίες ήταν βαριές, κάνοντας λόγο για σεξουαλικοποίηση ανήλικων παιδιών. Τι ακριβώς συνέβη; 

Στα μέσα Νοεμβρίου, ο Balenciaga έδωσε στη δημοσιότητα τη νέα, χριστουγεννιάτικη καμπάνια του με τίτλο Balenciaga Gift Shop, όπου εμφανίζονταν παιδιά να κρατούν λούτρινα αρκουδάκια-τσάντες, ντυμένα με σαδομαζοχιστικά αξεσουάρ. Πέντε ημέρες μετά, είδε το φως της δημοσιότητας μία δεύτερη καμπάνια με τη συμμετοχή σταρ του Χόλιγουντ και supermodels να φωτογραφίζονται με την τσάντα Balenciaga x adidas Hourglass σε ένα γραφείο όπου μεταξύ των props υπήρχε και ένα δικαστικό έγγραφο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 2008 για υπόθεση διαδικτυακής παιδικής πορνογραφίας.

Για να μην μακρηγορούμε, παρά το hashtage #cancelbalenciaga που τρένταρε για μέρες στο Twitter, δεν άνοιξε ρουθούνι. Η ευθυνοφοβική στάση των ιθυνόντων του Balenciaga ήταν το λιγότερο εξοργιστική -τελικά, μετά από μέρες ανέλαβαν εξολοκλήρου την ευθύνη με τον Demna να παραμένει ακλόνητος στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή-, η μούσα του οίκου, Kim Kardashian αρκέστηκε σε μία μετριοπαθή δήλωση, η Bella Hadid σε ένα απλό delete στο Instagram και γενικά, το σκάνδαλο φάνηκε σαν να πέρασε και να μην άγγιξε. Βασικά, σαν να μην έγινε ποτέ. Γιατί όταν ευαγγελίζεσαι ότι είσαι ο σύγχρονος προβοκάτορας της μόδας όλα επιτρέπονται, ακόμα και οι παιδόφιλες αναφορές.