Το κατάλληλο ντύσιμο για την πρώτη μέρα στη νέα σου δουλειά
- 16 ΣΕΠ 2019
Και το Tweet σου ανέβασες, και Facebook status σκεφτόσουν κανένα μισάωρο, και Instagram stories ανέβασες και μόνο δίκο σου social medium δεν έφτιαξες για να δείξεις την ανακούφισή σου που η πρώτη μέρα σχολείου είναι κάτι που δε σε αγχώνει πλέον. Ξέχασες όμως το πιο σημαντικό: ότι απλώνεται μπροστά σου μία από τις πιο σημαντικές κι εξίσου (αν όχι περισσότερο) αγχωτικές μέρες. Η πρώτη μέρα στη νέα σου δουλειά.
Ίσως ξεκινήσαμε κάπως απότομα αλλά πραγματικά σου αξίζουν συγχαρητήρια. Προσπάθησες, δυσκολεύτηκες, αλλά τελικά οι κόποι σου ανταμείφθηκαν και σύντομα θα αποδείξεις ότι αξίζεις. Όλο αυτό όμως θα ξεκινήσει από την πρώτη εντύπωση. Είσαι λοιπόν σίγουρος ότι έχεις φροντίσει όσο θα έπρεπε γι’ αυτήν; Μη βιάζεσαι, ας ξεκινήσουμε από τα πρώτα στάδια, προτού δηλαδή ανοίξεις την ντουλάπα σου κι αρχίζεις να αναρωτιέσαι για κάθε σου επιλογή τα τελευταία χρόνια.
Η πρώτη μέρα στο γραφείο θέλει σωστή οργάνωση και καθαρό μυαλό. Δες την προηγούμενη μέρα ως ψυχοθεραπεία και μία καλή ευκαιρία να κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου: ξεκίνα με ένα καλό κούρεμα και μία βόλτα για καφέ. Αντί να βγεις το βράδυ, προτίμησε να φας κάτι ελαφρύ και να κοιμηθείς νωρίς για να δείχνεις ξεκούραστος. Την επομένη ξεκίνα τη μέρα σου με ένα καλό πρωινό και μία ακόμα καλύτερη playlist. Έπειτα καυτό μπάνιο, βαθύ ξύρισμα κι ενυδατική. Τίποτα δε δείχνει περισσότερο επαγγελματισμό από ένα καθαρό πρόσωπο. Και πλέον φτάσαμε ίσως στο πιο σημαντικό κομμάτι: το outfit.
Υπάρχουν πολλά ρητά που μπορούν να σου δείξουν τον δρόμο. Το “Ντύσου για τη δουλειά που θα ήθελες να έχεις, όχι για τη δουλειά έχεις” δεν είναι ένα από αυτά. Εκτός κι αν υπέγραψες βασικό δεκάρι στη Μίλαν. Το “Να ντύνεσαι καλά είναι δείγμα καλών τρόπων” του Tom Ford είναι ίσως μία καλύτερη έμπνευση. Μην ξεκινήσεις να ψάχνεις για το καλό σου το κοστούμι, δεν εννοώ αυτό. Άλλωστε, αν χρειαζόσουν κοστούμι θα το είχες καταλάβει από την συνέντευξη. Αν βέβαια τα μηνύματα που πήρες για το dress code της εταιρείας δεν είναι ξεκάθαρα, ένα απλό mail στο HR θα σου λύσει κάθε σου απορία.
Τώρα λοιπόν που κάναμε established τα βασικά, έφτασε και η στιγμή να ανοίξεις την ντουλάπα σου και να αντικρίσεις με ψυχραιμία την κατάσταση. Έτοιμος;
Παπούτσια
Starting from the bottom (now we’re here – σόρρυ, δεν μπορούσα να μην το πω). Η επιλογή του σωστού παπουτσιού μπορεί να αποδειχθεί tricky, αφού υπάρχουν σταθερές αξίες που μπορείς να βασιστείς, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και σχετικά περιορισμένες επιλογές. Αν η νέα σου εταιρεία είναι κάποια start up που αγαπάει το casual look, τότε ένα λευκό, κλασικό sneaker τύπου Stan Smith (φρόντισε να αστράφτουν) σίγουρα είναι αυτό που χρειάζεσαι. Αν το περιβάλλον σου φώναζε formal από την πρώτη στιγμή, τότε ένα ζευγάρι oxfords είναι η must επιλογή, αφού τα monks ή τα loafers ίσως είναι too much για πρώτη μέρα. Σε περίπτωση όμως που σε λίγη ώρα πρέπει να βρίσκεσαι στο γραφείο κι ακόμα δεν έχεις καταλήξει στο κατάλληλο ύφος, τα chelsea boots θα σε βγάλουν από τη δύσκολη θέση.
Παντελόνι
Πάμε στις εύκολες επιλογές. Τα περισσότερα ανδρικά παντελόνια χαρακτηρίζονται από versatility, δίνοντας σου την επιλογή να περάσεις από casual σε formal με μερικές μόνο προσθήκες. Ένα μπεζ ή ένα γκρι chino για παράδειγμα, θα σε βγάζει πάντα ασπροπρόσωπο. Παρ’ όλα αυτά, αν νιώθεις σίγουρος, προτίμησε το παντελόνι να εκφράζει λίγο περισσότερο το style σου, χωρίς όμως να ξεφύγεις. Αν υπάρχει formal dress code, ένα μάλλινο, γκρι παντελόνι είναι ακριβώς αυτό που ψάχνεις. Σε πιο casual καταστάσεις, ένα μαύρο τζιν σε slim γραμμή χωρίς σκισίματα θα δημιουργήσει μια δυναμική αλλά και chilled εικόνα. Τι άλλο θες;