Το μηχανικό ρολόι θα έχει πάντα θέση στον καρπό ενός άντρα
- 1 ΑΠΡ 2021
Με λένε Χρήστο και παρέα θα ανακαλύψουμε τον μαγικό κόσμο των μηχανικών ρολογιών και όχι μόνο. Σε αυτή τη νέα στήλη την οποία ξεκινάμε σήμερα στο OneMan θα δώσουμε έμφαση σε αυτό το πολύ σημαντικό κομμάτι του ανδρικού στιλ, το οποίο τιμήσαμε μεν με ουσιαστικό περιεχόμενο όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς περιοδικότητα δε. Πλέον αποφασίζουμε να αναδείξουμε το ρολόι μέσα από αρθρογραφία, αφιερωματικά κείμενα και ειδησεογραφία.
Σε αυτή τη στήλη θα κάνουμε μία εισαγωγή στις ορολογίες, τους μηχανισμούς και τα διαχρονικά ζητήματα τα οποία απασχολούν τον κόσμο του ρολογιού. Θα έρθουμε κοντά στα brands υψηλής ωρολογοποιίας, θα μιλήσουμε με ωρολογοποιούς και με συλλέκτες, θα σταθούμε σε όσα απασχολούν τους retailers και εκείνους που έρχονται σε άμεση επαφή με κάποιον ο οποίος αναζητά το επόμενό του ρολόι. Θα δώσουμε λόγο σε όλους εκείνους που αγαπούν το μηχανικό ρολόι. Παράλληλα, με την πολύτιμη συνεισφορά της Χριστίνας Φαραζή θα καλύπτουμε την ειδησεογραφία που αφορά το ρολόι, τα λανσαρίσματα των σημαντικότερων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά αλλά και όσα αφορούν την ευρύτερη κουλτούρα του ρολογιού. Η αρθρογραφία μας δεν θα απευθύνεται μόνο σε εκείνους που ήδη γνωρίζουν πολλά για το μηχανικό ρολόι αλλά και σε εκείνους που θέλουν τώρα να κάνουν τα πρώτα βήματα, είτε φορούν ένα μηχανικό ρολόι στο χέρι τους είτε ονειρεύονται να αποκτήσουν το δικό τους dream watch.
Σήμερα, σαν εισαγωγή σε αυτό το νέο εγχείρημα, θα απαντήσουμε στα σημαντικότερα ερωτήματα που θέτει η εποχή στην ωρολογοποιία και είναι τα ερωτήματα τα οποία απαντήσαμε ομόφωνα στο OneMan με αυτή τη στήλη. Γιατί μηχανικό ρολόι; Και γιατί τώρα;
Η εισαγωγή με τις λειτουργίες των smart watches μόνο τυχαία δεν ήταν. Κι αυτό γιατί όλες οι πραγματικά θεαματικές εξελίξεις στον κόσμο των wearables, η ύπαρξη και μόνο σοβαρού ανταγωνισμού για μία θέση στον καρπό ενός ανθρώπου, είναι στοιχεία που δίνουν ακόμα μεγαλύτερη αξία σε μία κατηγορία ρολογιών που δεν σταμάτησε ποτέ να υπάρχει, να πρωτοπορεί και να κερδίζει ολοένα και περισσότερους θαυμαστές.
Στη δεκαετία του 90, το να φοράς ένα καλό μηχανικό ρολόι στο χέρι σου ήταν συνώνυμο του να έχεις ένα σπορ αυτοκίνητο στο γκαράζ σου. Ένα λαθεμένο σύμβολο στάτους και υπεροχής, το οποίο δυστυχώς ταίριαζε στην αισθητική και τα κριτήρια της εποχής. Μπαίνοντας στα 00s ήταν ενδεικτική η αποστροφή μεγάλου μέρους του κοινού προς την υψηλή ωρολογοποιία. Κι αυτό γιατί ο κόσμος ταύτισε το μηχανικό ρολόι με κάτι απαραίτητα πολύ ακριβό και ελιτίστικο. Η άνοδος όμως των wearables και οι περιπέτειες της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα μας, είχαν ένα θετικό αντίκτυπο σε αυτή τη μεριά της αγοράς. Κι αυτό γιατί έφεραν το μηχανικό ρολόι ξανά στην πραγματική του θέση, ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και του στιλ ενός άνδρα.
Με την πάροδο των χρόνων, με την ύπαρξη καλύτερης ενημέρωσης για τα θέματα της ωρολογοποιίας από τους αξιόλογους «γραφιάδες του ρολογιού» που δυστυχώς είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού στην Ελλάδα, με τον κόσμο να ενημερώνεται απευθείας πλέον από τα αγαπημένα του brands μέσω των social, η πλασματική εικόνα για το μηχανικό ρολόι πέρασε ευτυχώς σε δεύτερη μοίρα. Και το ρολόι απέκτησε ένα κοινό το οποίο πραγματικά ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για αυτό, γνωρίζει ότι οι επιλογές για ένα καλό μηχανικό ρολόι δεν βρίσκονται μόνο στη σφαίρα του πλουτισμού και το κυριότερο αγαπά το ρολόι για την απλοϊκή ομορφιά του.
Βλέπεις, όσο κομπλικέ και να είναι ο μηχανισμός σε ένα μηχανικό ρολόι, όσο περίτεχνα και να είναι σχεδιασμένο για να ξεχωρίζει, στην καρδιά του κρύβει κάτι πανέμορφο. Έναν απλό μηχανισμό, φτιαγμένο για να λειτουργεί σε πείσμα του χρόνου και των εξωτερικών συνθηκών. Κι αυτή είναι άλλωστε κι η απάντηση στην ερώτηση «γιατί μηχανικό ρολόι;».
Η μεγαλύτερη χαρά του να βλέπεις τους δείκτες του ρολογιού να κινούνται και του να ακούς τον χτύπο που προέρχεται από τον τροχό διαφυγής, είναι η συνειδητοποίηση ότι η δύναμη που κινεί τους δείκτες, τα γρανάζια και τους τροχούς είναι μηχανική. Ότι ένας ανάλογος μηχανισμός έδινε ζωή στα ρολόγια χειρός πριν από 200 χρόνια. Ότι αυτά τα 38, 42, 46 χιλιοστά κάσας στο χέρι σου κρύβουν ένα μικρό θαύμα της μηχανικής που δεν έχει ανάγκη ηλεκτρικής ή άλλης ενέργειας για να σου χαρίσει με ακρίβεια την ώρα, την ημερομηνία και άλλες ενδείξεις. Ότι όσο και να εξελιχθεί ένα smart watch, δεν θα ξεπεράσει ποτέ την μηχανική αρτιότητα ενός μηχανικού ρολογιού.
Εξερευνώντας σταδιακά τον τρόπο λειτουργίας, τους μηχανισμούς ενός μηχανικού ρολογιού, τους χρονογράφους, τα tourbillon, το πώς λειτουργεί κάθε τι σε ένα ρολόι, θα αντιληφθούμε παρέα γιατί ονομάζουμε τέχνη τη δουλειά ενός ωρολογοποιού και γιατί ο κόσμος αυτός άξιζε να έχει τη δική του στήλη στο OneMan.