ΡΟΛΟΙ

Το Tudor Pelagos FXD δεν είναι ένα συνηθισμένο καταδυτικό ρολόι

Το μοντέλο που σχεδιάστηκε για τους βατραχανθρώπους του γαλλικού ναυτικού μοιάζει με μια πιο λιτή εκδοχή του κλασικού Pelagos, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα πολυεργαλείο με συγκεκριμένη αποστολή.

Τέσσερις δεκαετίες έχουν περάσει από τότε που η Tudor παρέδωσε στο γαλλικό ναυτικό τα τελευταία ρολόγια για τους κομάντο του. Ήταν μια συνεργασία που είχε διαρκέσει περίπου 30 χρόνια, με τη μαμά Rolex πρακτικά να δίνει στους Γάλλους βατραχανθρώπους κάποιες πιο «οικονομικές» εκδοχές των περίφημων Submariners της, σφραγίζοντάς τα με το λογότυπο της Tudor. Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, η Tudor έχει σχεδόν αυτονομηθεί από τη Rolex και έχει αρχίσει να παρουσιάζει ρολόγια που γίνονται σημεία αναφοράς στους τομείς τους. Ειδικά το καταδυτικό της μοντέλο, το Pelagos, θεωρείται ένα από τα κορυφαία ρολόγια στο είδος του -σίγουρα το καλύτερο στην κατηγορία κόστους του.

Ωστόσο, η επιστροφή της συνεργασίας μεταξύ Tudor και Commando Hubert (όπως λέγεται το τάγμα των βατραχανθρώπων του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού) δεν ήρθε απλά ως μια κίνηση μάρκετινγκ για να θυμίσει την προϊστορία των δύο και να εξελίξει το κλασικό Pelagos σε κάποια ειδική έκδοση που θα κυκλοφορούσε με μια αυξημένη τιμή για τους συλλέκτες.

Πιστή στο πνεύμα της αρχικής τους συνεργασίας, η Tudor δημιούργησε ένα ρολόι που είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των Γάλλων κομάντο, στερώντας το από κάποια τεχνολογικά επιτεύγματα που θα βρεις στα υπόλοιπα Pelagos. Από τη στιγμή, βέβαια, που το μοντέλο θα πωλείται κανονικά και στο κοινό, κάποιος μπορεί να το δει σαν μια πιο φτηνή, πιο υποβαθμισμένη έκδοση Pelagos. Αλλά είναι μάλλον λάθος να το θεωρήσουμε ως κάτι τέτοιο…

Ας πάμε στις επιμέρους διαφορές, για να καταλάβουμε καλύτερα περί τίνος πρόκειται. Αρχικά στη στεγανότητά του. Οι βατραχάνθρωποι δεν είναι καταδύτες. Δεν έχουν ανάγκη να φτάσουν σε τεράστια βάθη. Οι υποβρύχιες αποστολές τους είναι στην ουσία ένας τρόπος να κρύβονται λίγο κάτω από το νερό για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Συνεπώς η θεωρητικά μικρή στεγανότητα του Pelagos FXD στα 200 μέτρα είναι υπεραρκετή γι’ αυτούς -αλλά και για οποιονδήποτε ερασιτέχνη καταδύτη. Επίσης, δεν χρειάζεται βαλβίδα διαφυγής ηλίου και σε αυτό το χαρακτηριστικό δεν ακολουθεί τα πιο high-end Pelagos.

Μερικές διαφορές ακόμα

Tudor Pelagos FXD

Στην ίδια λογική, και η χρήση της στεφάνης του FXD είναι διαφορετική από ενός καταδυτικού ρολογιού. Περιστρέφεται και προς τις δύο κατευθύνσεις και ο σκοπός της δεν είναι να δίνει μια εύκολη μέτρηση του χρόνου που ο καταδύτης βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά να τον βοηθά να πλοηγείται κάτω από το νερό με ακρίβεια προς τον στόχο του. Πώς γίνεται αυτό; Περιληπτικά, οι κομάντο των Γαλλικού Ναυτικού είναι εκπαιδευμένοι να κολυμπούν σε ζεύγη, με μια συγκεκριμένη ταχύτητα, και να χωρίζουν την απόσταση σε κολυμβητικά κομμάτια του ενός λεπτού. Μια στεφάνη που εύκολα τους δίνει την αντίστροφη μέτρηση που χρειάζονται, παρέα με μια πυξίδα στο άλλο χέρι, για να μην αποκλίνουν της πορείας τους, είναι τα δύο εργαλεία που τους βοηθούν να φτάνουν στο στόχο τους χωρίς να χρειαστεί να βγουν στην επιφάνεια της θάλασσας για να δουν πού βρίσκονται.

Η τρίτη σημαντική διαφορά έρχεται στα μπράτσα του ρολογιού, που είναι έτσι φτιαγμένα ώστε να μπορούν να φορέσουν στρατιωτικά λουράκια (συνήθως ιμάντες αλεξίπτωτων). Η λογική είναι ότι ο κάθε κομάντο μπορεί να προσαρμόσει τον ιμάντα που τον βολεύει στο ρολόι και πάνω από την καταδυτική του στολή. Το ρολόι, βέβαια, θα βγει και στο εμπόριο, γι’ αυτό και πωλείται κανονικά με ένα λουράκι από καουτσούκ εκτός από τον νάιλον, υφαντό ιμάντα που προορίζεται για στρατιωτική χρήση.

Με την αισθητική της οικογένειας Pelagos

Tudor Pelagos FXD

Από ’κει και πέρα, στα υπόλοιπα στοιχεία του το FXD ακολουθεί την υπόλοιπη οικογένεια Pelagos. Έχει κάσα από τιτάνιο, διαμέτρου 42 χιλιοστών και πάχους 12,75 (κατά ενάμισι χιλιοστό πιο λεπτή απ’ αυτή του Pelagos με τη βαλβίδα διαφυγής ηλίου -κάτι που θα αρέσει σε πολλούς). Το καντράν του είναι μπλε, για να συνδεθεί με την τελευταία σειρά ρολογιών που είχε παραδώσει η Tudor στο Commando Hubert και οι ενδείξεις και δείκτες έρχονται σε λευκό χρώμα, που φωσφορίζει προφανώς υπό συνθήκες χαμηλού φωτός. Οι δείκτες είναι σε σχήμα χιονονοφάδας. Ο μηχανισμός του είναι ο κλασικός MT5602 που κατασκευάζει η ίδια η Tudor, με εντυπωσιακή αυτονομία κουρδίσματος 70 ωρών, απλά για το FXD η εταιρεία έχει επιλέξει να μη δώσει παράθυρο ημερομηνίας.

Με την τιμή του στα 3.650 ευρώ, πάνω από 600 ευρώ πιο χαμηλή από ένα Pelagos 500m., το FXD είναι μια σχετικά οικονομική επιλογή για όποιον αναζητά ένα στιβαρό καταδυτικό ρολόι, χωρίς να είναι επαγγελματίας καταδύτης και να χρειάζεται την τεχνολογία αιχμής του ανώτερου μοντέλου. Δεν πρόκειται για μια περιορισμένη έκδοση, ωστόσο τα πρώτα μοντέλα που θα κυκλοφορήσουν, θα φέρουν στην πλάτη της κάσας την ένδειξη Μ.Ν.21 (Marine Nationale 2021) που αργότερα θα αλλάξει σε M.N.22 και ούτω καθ’ εξής. Κάτι που σημαίνει ότι αυτά με το 21 θα είναι σαφώς λιγότερα από αυτά που θα βγουν με άλλες χρονολογίες (πόσα να προλάβει η Tudor να φτιάξει σε ένα μήνα;) -κάτι που θα τα κάνει «κάπως» συλλεκτικά…