Δέκα νέοι που αξίζει να γνωρίσεις καλύτερα
Δέκα νέοι με όραμα, δέκα νέοι που αξίζει να γνωρίσεις καλύτερα. Οι νικητές του Προγράμματος "World of Difference", του Ιδρύματος Vodafone, μοιράζονται τις σκέψεις και τους στόχους τους με τους αναγνώστες του Οneman.
- 2 ΑΠΡ 2019
Λένε πως οι νέοι είναι ο πυρήνας της κοινωνίας. Γι’ αυτό και επιβάλλεται να βγαίνουν μπροστά. Νέοι με όραμα και ιδέες, νέοι με αξίες, νέοι με στόχους, μυαλό και δύναμη. Νέοι με όρεξη που θέλουν μέσα από τη δουλειά τους να κάνουν τον κόσμο λίγο καλύτερο. Όλα αυτά βέβαια με τη βοήθεια της τεχνολογίας που είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.
Δεν αρκεί όμως μόνο ένας άνθρωπος για να αλλάξει τον κόσμο. Χρειάζεται μια ολόκληρη γενιά που “διψά” να κάνει βήματα μπροστά. Δεν είναι δύσκολο. Θα το καταλάβεις αν ρίξεις μια ματιά γύρω σου. Κάπου ανάμεσά μας υπάρχει αυτή η γενιά και είναι έτοιμη να δημιουργήσει πολύ όμορφα πράγματα.
Δέκα από αυτούς τους νέους, με γνώσεις τεχνολογίας και εμπειρία σε τεχνολογικό περιβάλλον, έχουν την ευκαιρία, με τις ιδέες τους και την όρεξή τους για δουλειά, να κάνουν τη διαφορά σε καίρια ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Στην προσπάθειά τους αυτή, στήριγμά τους είναι το Ίδρυμα Vodafone και το πρόγραμμα “World of Difference”. Το εν λόγω πρόγραμμα στηρίζει την κοινωνική απασχόληση νέων ανθρώπων και ενισχύει το έργο των Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών στη χώρα μας, δίνοντας την ευκαιρία σε ευαισθητοποιημένους νέους να εργαστούν για 6 μήνες στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό της επιλογής τους, ενώ την ίδια ώρα το Ίδρυμα Vodafone καλύπτει τον μισθό τους και τις ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές.
Η Ρούλη Χριστοπούλου, Υπεύθυνη Τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ιδρύματος Vodafone Ελλάδας, δήλωσε: “Το World of Difference είναι ένα από τα μακροβιότερα προγράμματα του Ιδρύματος Vodafone στη χώρα μας με πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία. Φέτος, θέσαμε την τεχνολογία στο επίκεντρο του και επιλέξαμε νέους, οι οποίοι θα προσφέρουν έργο σε ΜΚΟ της χώρας μας, ενώ παράλληλα θα ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη απέναντι στην έννοια της προσφοράς και της συλλογικής δράσης με τη χρήση της τεχνολογίας. Άλλωστε, στο Ίδρυμα Vodafone καθημερινά εργαζόμαστε βάσει αυτής της φιλοσοφίας και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που θα έχουμε ακόμη 10 νέους σύμμαχούς μας στο έργο αυτό”.
Με τη σειρά τους, οι δέκα φετινοί νικητές του προγράμματος που συνεχίζεται για 9η χρονιά, μίλησαν στο Oneman για τους στόχους τους, τα όνειρά τους, αλλά και γι΄αυτό που αγαπά περισσότερο ο καθένας στο έργο που έχει αναλάβει.
Τα λόγια τους αξίζουν την προσοχή σου.
Αγγελίνα Μήλα
Η Αγγελίνα Μήλα έχει αναλάβει τη θέση Business Development Coordinator στην “Social Hackers Academy” που αγωνίζεται για την εξάλειψη του αποκλεισμού στην εκπαίδευση.
“Ξέραμε για το Ίδρυμα Vodafone και τη στήριξη που δίνει σε MKO μέσω του World of Difference. Είδαμε ότι αυτό που κάνουμε στον οργανισμό, η εκπαίδευση προσφύγων, ανέργων και μεταναστών, είναι σχετικό με το κομμάτι της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης και ταιριάζει στο πρόγραμμα. Το είδαμε ως ευκαιρία να μπούμε στο δίκτυο επαφών του Ιδρύματος Vodafone για να μπορούμε μέσω ενός βασικού μισθού, γιατί όπως και να το κάνουμε και οι απολαβές παίζουν μεγάλο ρόλο, να μεγαλώσουμε τη δράση και να τρέξουμε περισσότερα προγράμματα, εκπαιδεύοντας περισσότερα άτομα. Το focus του οργανισμού είναι η εκπαίδευση στην τεχνολογία με σκοπό να εισάγουμε όσους συμμετέχουν στα προγράμματα, στην αγορά εργασίας και στη συνέχεια να ενταχθούν σε αυτήν.
Αυτό που αγαπώ περισσότερο είναι ο λόγος για τον οποίο μπήκα στον οργανισμό τον Μάιο. Η εκπαίδευση, η σημασία του να είναι αυτή προσβάσιμη σε όλους και το πώς μπορεί κάποιος που έχει έρθει από άλλη χώρα να νιώσει included. Μου αρέσει να έχουν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες για να ενταχθούν στην κοινωνία και να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι, ειδικά οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες”.
Αυτό που αγαπώ περισσότερο είναι ο λόγος για τον οποίο μπήκα στον οργανισμό τον Μάιο. Η εκπαίδευση, η σημασία του να είναι αυτή προσβάσιμη σε όλους και το πώς μπορεί κάποιος που έχει έρθει από άλλη χώρα να νιώσει included. Μου αρέσει να έχουν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες για να ενταχθούν στην κοινωνία και να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι, ειδικά οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες”.
Αριστέα Μπισμπίκη
Η Αριστέα Μπισμπίκη εργάζεται ως Υπεύθυνη Διεξαγωγής των εργαστηριών στην KINITRO, και συγκεκριμένα στο «Labyrinth of Senses», που είναι ένα βιωματικό εργαστήρι εξοικείωσης με την αναπηρία.
“Ο στόχος και ο προσωπικός αλλά και ο συλλογικός, ως οργάνωση, είναι να μπορέσουμε να εντάξουμε περισσότερα τεχνολογικά Μέσα στα βιωματικά εργαστήριά μας, ώστε και ο αντίκτυπος να αυξηθεί αλλά και να μπορούν τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες να αλληλεπιδράσουν και με ένα ακόμη Μέσο. Δηλαδή πέρα από τα απλά παιχνίδια και να αξιοποιήσουμε και τεχνολογικά εξοπλισμένα εργαστήρια.
Αυτό που αγαπώ περισσότερο είναι πολύ ξεκάθαρο. Κατά τη διάρκεια των workshops, επειδή έχει να κάνει με τις αισθήσεις και με την προσωρινή δέσμευση κάποιας αίσθησης, βλέπουμε τους ανθρώπους – με πολύ διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχουν συνηθίσει – να ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους και υπάρχει στα μάτια τους αυτή η παραπάνω λάμψη που λέγεται “aha moment”. Είναι η στιγμή της ανακάλυψης, όταν αντιλαμβάνεσαι ότι μπορείς με έναν τρόπο που δεν είχες σκεφτεί ποτέ σου να φτάσεις στο ίδιο επίπεδο καθημερινών ικανοτήτων. Ο στόχος είναι να φτιάξουμε μια κοινωνία όπου ο σεβασμός και η ισότητα θα υπερισχύουν και η προσβασιμότητα θα είναι κοινός τόπος, δεν θα είναι μια ουτοπία”.
Δημήτρης Πανέλης
Ο Δημήτρης Πανέλης έχει αναλάβει τη θέση του Υπεύθυνου Ανάπτυξης/ Δικτύωσης και Ανεύρεσης πόρων, στον οργανισμό “ΟN HOLD /ΣE ΑNAMONH”, που έχει στόχο να στηρίξει τις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας που επλήγησαν από την οικονομική κρίση.
“Ο στόχος που έχουμε θέσει είναι μέσω της εφαρμογής “ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ” που έχουμε δημιουργήσει και έχουμε “τρέξει” πιλοτικά μέχρι τώρα, να ψηφιοποιήσουμε όλες τις επιχειρήσεις της Αττικής που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, έτσι ώστε όλος ο κόσμος που θα κατεβάσει την εφαρμογή εντελώς δωρεάν να γνωρίζει που υπάρχουν αυτές οι επιχειρήσεις όπου κι αν βρεθεί στην Αθήνα. Επίσης, θέλουμε ένας άνθρωπος, ο οποίος χρειάζεται αυτό το προϊόν, με τη χρήση της τεχνολογίας να μπορεί είτε να αφήσει αυτό το προϊόν είτε να το λάβει.
Επίσης, σε περιπτώσεις που συναντάμε έναν άστεγο στον δρόμο και δεν ξέρουμε πώς να τον στηρίξουμε, να τον βοηθήσουμε, με τη χρήση αυτής της εφαρμογής θα μπορούμε να τσεκάρουμε πού υπάρχει ένα μαγαζί που είναι “ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ” κοντά μας, έτσι ώστε να πάρουμε ένα προϊόν και να του το προσφέρουμε ή να στείλουμε τον ίδιο στο συγκεκριμένο μαγαζί.
Αυτό που αγαπώ περισσότερο είναι το αίσθημα της προσφοράς. Όταν νιώθεις ότι έχεις βάλει ένα λιθαράκι κι εσύ για να καλυτερέψεις τις συνθήκες ζωής ενός ανθρώπου που βιώνει δύσκολα στην καθημερινότητά του”.
Ειρήνη Παγίδα
Η Ειρήνη Παγίδα έχει αναλάβει τη θέση με τίτλο Εκπαιδεύτρια – Σχεδιασμός online εκπαιδευτικού προγράμματος στον οργανισμό “Jane Goodall’s Roots & Shoots Greece”.
“Μέσα από τη συμμετοχή μου στο “World of Difference” θέλω να συνεισφέρω στον οργανισμό μου, “Jane Goodall’s Roots & Shoots Greece”, αναπτύσσοντας μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα βοηθήσει ανθρώπους από όλο τον κόσμο που έχουν εμπνευστεί από το έργο της Jane Goodall και θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Roots & Shoots, τα εργαλεία του και τη μεθοδολογία του για να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο και να κάνουν δράσεις υπέρ της προστασίας των ζώων, του περιβάλλοντος και της καταπολέμησης των κοινωνικών διακρίσεων που υφίσταται ο άνθρωπος.
Επειδή είμαι και εκπαιδευτικό στέλεχος, αγαπώ τη μάθηση, το να μαθαίνεις καινούργια πράγματα και να έχεις ευκαιρίες πρόσβασης στη μάθηση. Χαίρομαι πολύ που μέσω αυτού του project θα βοηθήσω μέσω της τεχνολογίας. Επειδή το Internet… πάει παντού, θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα για το “Jane Goodall’s Roots & Shoots Greece”, άνθρωποι από όλη την Ελλάδα και από δυσπρόσιτες περιοχές”.
Παρασκευάς Σελίμ
Ο Παρασκευάς Σελίμ έχει αναλάβει τη θέση Εκπαιδευτή Διαχειριστή του Προγράμματος «Ενάντια στη Σχολική Διαρροή» στο Κέντρο Νεότητας Ρομά Δενδροποτάμου-“Φάρος του κόσμου”.
“Ο στόχος του προγράμματός μου είναι να αντιμετωπίσω την αυξημένη σχολική διαρροή στα σχολεία όπου έχουν μεγάλο ποσοστό μαθητών Ρομά. Αυτό που αγαπώ στο πρόγραμμα αυτό και γι΄αυτό το επέλεξα είναι να εμπνέω νέους. Επειδή έχω βρεθεί και ίδιος στη θέση τους στα παιδικά μου χρόνια και το έχω αντιμετωπίσει, μπορώ να το μεταδώσω και σε άλλους. Με την παρουσία του “Φάρου του Κόσμου” στη ζωή μου, αυτή έχει αλλάξει. Το όνειρό μου για το μέλλον είναι να γίνω αστυνομικός και στη συνέχεια να ενταχθώ στο τμήμα εγκληματολογίας”.
Νικόλαος Δούμπας
Ο Νίκος Δούμπας εργάζεται ως Υπεύθυνος Προγράμματος Επιστήμης των Πολιτών “Σε ξενίζει…. Μοιράσου το μαζί μας!!!”, στην Περιβαλλοντική Οργάνωση “iSea” που ερευνά και προστατεύει τα υδάτινα οικοσυστήματα.
“Στόχος μας είναι να γίνει γνωστό το πρόβλημα των ξενικών ειδών, δηλαδή των ειδών που έχουν φτάσει στις θάλασσές μας μέσα από τη Διώρυγα του Σουέζ, που είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει χρόνια, αλλά αυξάνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Θέλουμε να έρθει η επιστημονική κοινότητα πιο κοντά στον πολίτη. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα η επιστημονική πληροφορία θα πηγαίνει και στους χρήστες των social media. Παράλληλα, αυτοί οι χρήστες, που είναι χρήστες θάλασσας, μας δίνουν πίσω δεδομένα, είτε από φωτογραφίες, είτε με πληροφορίες. Αναρτούν τα δεδομένα στο γκρουπ στο Facebook και έτσι υπάρχει μια επαφή ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αυτό είναι η Επιστήμη των Πολιτών και μέσα από αυτό τη μέθοδο κερδίζει και το πρόγραμμα και ο πολίτης και η χώρα.
Αυτό που αγαπώ περισσότερο είναι η επαφή με τους ερασιτέχνες και με όλους τους χρήστες της θάλασσας. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα προσπαθώ να μιλήσω για το πρόβλημα των ξενικών ειδών, αλλά και να τους μεταλαμπαδεύσω την καλή και ορθή χρήση της ερασιτεχνικής αλιείας και παράλληλα να προστατέψω το θαλάσσιο περιβάλλον, ειδικά τη Μεσόγειο που έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα”.
Δανάη Μπερσή
Η Δανάη Μπερσή έχει αναλάβει τη θέση της Υπεύθυνης Ψηφιακών Δράσεων και Προώθησης στο “Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου Ευταξία”.
“Στόχος μου είναι να βελτιώσω την υπάρχουσα πλατφόρμα που έχω φτιάξει “Εικονικό Μουσείο και Προσβασιμότητα”, να την αναπτύξω και να πάμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους οργανισμούς και ανθρώπους από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Θέλουμε να βγούμε και εκτός Αθήνας. Μπορούμε να πάμε σε νησιά, σε δομές φιλοξενίας προσφύγων που θα ήθελα πολύ. Θέλω να απασχοληθώ και να επενδύσω στο κομμάτι της προβολής και της προώθησης των δράσεων του Μουσείου, κάτι που έχει μεγάλη σημασία. Τέλος, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα τεχνολογία, θέλουμε να φτιάξουμε κι άλλες δράσεις όπως “περιήγηση στα γκράφιτι της Αθήνας”. Υπάρχει η ιδέα να γίνει 3D printing επιλεγμένων αντικειμένων του μουσείου για να γίνεται απτική ξενάγηση για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.
Η καλύτερη στιγμή μου μέχρι τώρα ήταν τον Ιούνιο την ημέρα που πήγαμε στο Χατζηκυριάκειο και κάναμε την πρώτη παρουσίαση του εικονικού Μουσείου. Ήταν περίπου 20 κορίτσια Δημοτικού και η αντίδρασή τους και πριν φορέσουν τα γυαλιά και όταν τα έβαλαν ήταν πολύ συγκινητική και μου έδωσε κίνητρο για να προχωρήσω και να βελτιωθώ”.
Ευδοκία Πεχλιβανίδη
Η Ευδοκία Πεχλιβανίδη εργάζεται ως Project Manager για το Πρόγραμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον οργανισμό “Dogs’ Voice” που στηρίζει 88 φιλοζωικές πανελλαδικά.
“Ο βασικός μου στόχος είναι ουσιαστικά να επεκτείνουμε την τεχνολογία την οποία έχει φτιάξει ο οργανισμός για την προστασία και διαχείριση αστικής πανίδας σε περισσότερους δήμους. Τώρα είμαστε σε τέσσερις, θέλουμε μέχρι το τέλος Ιουλίου να είμαστε 16 δήμους. Θέλουμε επίσης να συνδυάσουμε τεχνολογία και κουλτούρα, ώστε να αλλάξουμε τη νοοτροπία που υπάρχει στους δήμους και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη κοινωνία με πολίτες που θα σέβονται τα ζώα και τα δικαιώματά τους.
Αυτό που μου δίνει κίνητρο είναι το γεγονός πώς βλέπω ότι ουσιαστικά ο κόσμος έχει αρχίσει και “ξυπνάει” με το ζήτημα της προστασίας των ζώων και όταν μιλάμε είτε με δήμους είτε με πολίτες, είτε τη φιλοζωική θέλουν να συνεργαστούν και είναι πρόθυμοι να δείξουν τι ξέρει ο καθένας, ώστε να μπορέσουμε όλα αυτά να τα φέρουμε μαζί για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κάτι καλύτερο. Όταν βρεις ένα αδέσποτο στον δρόμο δεν φταίει ούτε ο δήμος, ούτε η φιλοζωική. Κάπου το φταίξιμο είναι όλων και αν υπάρχει καλή συνεργασία και ένα σωστό πρόγραμμα και σωστές διαδικασίες δεν θα έχουμε τόσο μεγάλο αριθμό αδέσποτων στον δρόμο”.
Ιορδάνης Καλαντίδης
Ο Ιορδάνης Καλαντίδης έχει αναλάβει τη θέση του Συντονιστή Έργου στην ΚΟΙΝΣΕΠ “Επανεκκίνησις” που αγωνίζεται για την εξάλειψη του τεχνολογικού αναλφαβητισμού στα σχολεία
“Στόχος είναι να αναπτύξουμε ένα λειτουργικό πρόγραμμα αρκετά ελαφρύ ώστε να μπορούμε να αξιοποιήσουμε περισσότερους παλιούς υπολογιστές που λαμβάνουμε από δωρεές και κατ’ αυτόν τον τρόπο να μπορούμε να δίνουμε σε περισσότερα σχολεία εξοπλισμό για να γίνονται καλύτερα τα μαθήματα πληροφορικής.
Αυτό που αγαπώ είναι η δυνατότητα να συνεργάζομαι με νέους ανθρώπους που έχουν πολλές ιδέες για το πώς να κάνουν καλύτερο και το εργασιακό περιβάλλον και το περιβάλλον των σχολείων και γενικότερα της κοινωνίας”.
Νικόλ Κακαντούση
Η Νικόλ Κακαντούση έχει αναλάβει τη θέση Communications & Digital Μarketing Μanager στον οργανισμό “Civil Act” που έχει θέσει ως στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων
“Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να καλύψουμε το μεγάλο κενό που υπάρχει σε ό,τι αφορά την πρόσβαση ατόμων που θέλουν να δουλέψουν σε ΜΚΟ προκειμένου να μπορέσουν να βρουν εργασία. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα φτιάξουμε θα συνδέει τις ΜΚΟ, τον χώρο της κοινωνίας των πολιτών με άτομα που θέλουν να δουλέψουν σε αυτό τον τομέα, να προσφέρουν εθελοντική εργασία. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μεγάλο κενό στην πρόσβαση, το να δει δηλαδή κάποιος που μπορεί να δουλέψει.
Μου αρέσει να βλέπω ότι μπορώ να βοηθώ άτομα που ίσως να μην έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με εσένα. Αυτό με παρακινεί να συνεχίζω. Μπορεί να μην μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, αλλά ακόμη και ένα άτομο να μπορείς να βοηθήσεις με τη δουλειά σου, αυτό για μένα μετράει πολύ”.
Μου αρέσει να βλέπω ότι μπορώ να βοηθώ άτομα που ίσως να μην έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με εσένα. Αυτό με παρακινεί να συνεχίζω. Μπορεί να μην μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, αλλά ακόμη και ένα άτομο να μπορείς να βοηθήσεις με τη δουλειά σου, αυτό για μένα μετράει πολύ”.
Mπορείς να τους γνωρίσεις καλύτερα στο video που ακολουθεί:
Photo Credits: Thalia Galanopoulou.