© Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Για την Ελευθερία Τσέλιου, η Αθήνα σήμερα είναι πολλές διαφορετικές πόλεις σε μία

Η ιδιοκτήτρια της ομώνυμης γκαλερί δίνει βήμα στη σύγχρονη τέχνη, πιστεύει στη δυναμική που αναπτύσσει στην πρωτεύουσα και -το πιο σημαντικό- την κάνει προσβάσιμη σε όλους.
Ο εγκέφαλός μας είναι ένας μυς, επομένως πρέπει να τον χρησιμοποιήσουμε για να παραμείνει ευέλικτος και ικανός. Όσο περισσότερες είναι οι διανοητικές προκλήσεις στις οποίες εκθέτεις τον εαυτό σου μέσω της τέχνης, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ικανότητά σου να ασχοληθείς με το άγνωστο, το δύσκολο και το περίπλοκο. Η τέχνη μπορεί να βελτιώσει την ενσυναίσθηση μέσα σου επειδή σε βοηθά να δεις τα πράγματα από την οπτική γωνία του άλλου. Ίσως, αυτός είναι και ένας από τους σημαντικότερους λόγους που τη θέλουμε στη ζωή μας. Γιατί το να μαθαίνεις να κατανοείς μια διαφορετική προοπτική μέσω της τέχνης είναι κάτι πολύτιμο. Η σημασία του να είναι η τέχνη προσβάσιμη στο ευρύ κοινό, λοιπόν, είναι μεγάλη και αν κάτι μάς δίδαξε η ζωή μέσα στην πανδημία, είναι πόσο φτωχή ήταν η καθημερινότητά μας χωρίς αυτή.

Μιλώντας για πρόσβαση στην τέχνη, η Eleftheria Tseliou Gallery υπηρετεί από την εν λόγω φιλοσοφία από το 2013, όταν ιδρύθηκε, θέτοντας στο επίκεντρο τη σύγχρονη τέχνη. Στεγασμένη σε έναν μίνιμαλ χώρο στην οδό Ηρακλείτου στο Κολωνάκι, η γκαλερί της Ελευθερίας Τσέλιου εκπροσωπεί το έργο 15 καλλιτεχνών – ανάμεσά τους οι Αντωνάκης, Ηλίας Κοέν, Μαργαρίτα Μυρογιάννη, Δαυίδ Σαμπεθάι και Ρένα Παπασπύρου.

Το εικαστικό όραμα της Ελευθερίας Τσέλιου


Η Ελευθερία Τσέλιου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, έφυγε στην Αμερική για να σπουδάσει Οικονομικά στο NYU και Ιστορία της Τέχνης και αφού εργάστηκε για κάποια χρόνια στη Νέα Υόρκη με αντικείμενο τη μοντέρνα τέχνη, επέστρεψε πάλι στην πόλη της. Η Ελευθερία είναι μια υπέροχη οικοδέσποινα, που ενώ έχει άριστη γνώση του αντικειμένου της και μπορεί να μιλά για ώρες για τους καλλιτέχνες και τα έργα τους, δίνει στους επισκέπτες τον χώρο και τον χρόνο να συνδεθούν μαζί τους.

«Πέρα από τις ατομικές εκθέσεις, οργανώνουμε μια σειρά εκθέσεων που αφορά στο έργο κάθε φορά μιας ή ενός καλλιτέχνη που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της νεοελληνικής τέχνης. Μια άλλη σειρά εκθέσεων επικεντρώνεται στα διαφορετικά εικαστικά μέσα και στη σχέση τους με τη σύγχρονη παραγωγή» εξηγεί η ίδια.


Βασικός άξονας του προγράμματος της γκαλερί είναι και οι θεματικές εκθέσεις που αντλούν από την ιστορία της τέχνης, όπως η έκθεση που έρευνα την τοπιογραφία και που ετοιμάζεται αυτές τις ημέρες, με τον τίτλο The Landscape Show”. Συχνά μάλιστα προγραμματίζονται και εκθέσεις όπου δύο καλλιτέχνες συνεργάζονται πάνω σε ένα κοινό θέμα.

«Η μεγάλη παύση της προηγούμενης χρονιάς λόγω της πανδημίας ήταν πρωτόγνωρη. Μας έδωσε όμως τον χρόνο να σκεφτούμε πολλές νέες ιδέες που τις υλοποιούμε από τότε που μας επιτράπηκε ξανά να λειτουργούμε. Οι χρόνοι έχουν αμβλυνθεί και τα δεδομένα έχουν αλλάξει καθώς η πανδημία συνεχίζεται, έχουμε όμως καταφέρει να παρουσιάσουμε πρόσφατα εκθέσεις όπως αυτές του Απόστολου Καραστεργίου και της Ρένας Παπασπύρου».


Έχοντας επιλέξει να επιστρέψει στην Αθήνα και να ακολουθήσει το όνειρό της ανοίγοντας μια γκαλερί, η Ελευθερία σίγουρα δεν αγνοεί τις δοκιμασίες αυτής της απόφασης. Για την ίδια όμως, η Αθήνα είναι πολλά πράγματα, πολλοί διαφορετικοί κόσμοι και με δεδομένα άλλων χωρών, όπως λέει, πολλές διαφορετικές πόλεις σε μία.

«Αγαπώ πολλά χαρακτηριστικά της και δεν αντέχω μερικά άλλα. Το μόνο σίγουρο είναι πως πάντα έχω κάτι καινούργιο να ανακαλύψω σε αυτή, ακόμη και από την ιστορία της που την παίρνουμε για δεδομένη.  Η σύγχρονη τέχνη στην Αθήνα είναι παρούσα και πολύ δυναμική. Αν κάποιος θέλει, μπορεί να ασχοληθεί συστηματικά και να ανακαλύψει καλλιτέχνες και χώρους που έχουν πολλά να δείξουν».

Exit mobile version