ΠΟΛΗ

Η επαναλειτουργία του Κινηματογράφου ΑΒ σημαίνει ζωή

Το θρυλικό θερινό σινεμά των Πατησίων άνοιξε ξανά φέτος το καλοκαίρι τις πόρτες του μετά από 31 χρόνια. Ο πρόεδρος της Τεχνόπολης, Κωνσταντίνος Δέδες μάς διηγείται την ιστορία του και υπογραμμίζει τη μεγάλη σημασία της επαναλειτουργίας του για την πόλη.
Με τον πολιτισμό να ζει ένα ακόμα, δεύτερο κατά σειρά, δύσκολο καλοκαίρι ελέω πανδημίας, μία από τις ευχάριστες και αισιόδοξες ειδήσεις ήταν η επαναλειτουργία ενός θρυλικού θερινού σινεμά της Αθήνας. Ο Κινηματογράφος ΑΒ της οδού Θεοτοκοπούλου στα Άνω Πατήσια άνοιξε ξανά φέτος το καλοκαίρι τις πόρτες του μετά από 31 χρόνια και προστέθηκε στον πολιτιστικό χάρτη της πρωτεύουσας, φιλοξενώντας εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. 

Προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για τον ιστορικό αυτό κινηματογράφο της πόλης, απευθυνθήκαμε σε έναν από τους ανθρώπους που συνέβαλε στην επαναλειτουργία του, τον πρόεδρο της Τεχνόπολης Κωνσταντίνο Δέδε. Μας διηγείται την ιστορία του Κινηματογράφου ΑΒ και το χρονικό του ανοίγματός του και εύχεται να μην υπάρξει ξανά «πολιτιστικό διάλειμμα».

Για τον Κωνσταντίνο Δέδε η επαναλειτουργία του Κινηματογράφου ΑΒ σημαίνει ζωή
Technopolis
Cinema AB

Ο Κινηματογράφος ΑΒ γέμισε και πάλι ζωή και δημιουργία μετά από τρεις ολόκληρες δεκαετίες σιωπής. Να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και να μου διηγηθείτε την ιστορία του; 

Πράγματι, τα φώτα στον Κινηματογράφο ΑΒ άναψαν ξανά μετά από τόσα χρόνια και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για το γεγονός αυτό καθώς τόσο ο κινηματογράφος όσο και η παρακείμενη «Βίλλα Θεοτοκοπούλου» αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αστικής ιστορίας των Αθηνών.

Η ιστορία θέλει το εντυπωσιακό κτίριο να έχει χτιστεί από μάστορες του Τσίλλερ και τους Βιτάληδες, ιδιοκτήτες του σπιτιού από τη Νάξο που το κατοίκησαν πολλά κι ευτυχισμένα χρόνια, να έρχονται στην Αθήνα στις αρχές του 1900. Λίγο πριν το 1970, ο Αριστείδης Βιτάλης είχε την ιδέα να μετατρέψει μέρος του υπέροχου κήπου σε κινηματογράφο, έναν από τους ωραιότερους της Αθήνας, και να του δώσει την ονομασία του από τα αρχικά του δικού του ονόματος. Κάπως έτσι, 50 χρόνια πριν, το καλοκαίρι του 1971 είχαμε την πρώτη παράσταση. Η λειτουργία του ΑΒ σταμάτησε το 1990. Η οικογένεια πούλησε το προγονικό σπίτι τη δεκαετία του 1990 και ο Δήμος Αθηναίων αγόρασε το σύνολο της ιδιοκτησίας από τους νέους ιδιοκτήτες το 2005. Φτάνοντας στο σήμερα, ο ανανεωμένος Κινηματογράφος ΑΒ έχει γίνει ξανά ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού που είναι εδώ για να χαρίσει ξεχωριστές εμπειρίες και βραδιές σε όλους μας.


Κινηματογράφος ΑΒ | Φορέας υλοποίησης και λειτουργίας: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Πώς οδηγηθήκαμε τελικά στην επαναλειτουργία του;

Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις στις οποίες καλείται σήμερα να απαντήσει μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα αλλά και, ταυτόχρονα, στις ανάγκες που προέκυψαν με το ξέσπασμα της πανδημίας, ξεκίνησε εδώ και κάποιους μήνες την υλοποίηση ενός μεγάλου σχεδίου, διάρκειας 3 ετών, για τον πολιτισμό της Αθήνας. Για να εφαρμοστεί αυτό, συνεργάζονται ο Δήμος, οι δύο πολιτιστικοί φορείς του, η Τεχνόπολη και ο ΟΠΑΝΔΑ, μαζί με την Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.

Ένας βασικός στόχος και άξονας του τριετούς αυτού σχεδίου είναι η αναβάθμιση και η ανάδειξη του κτιριακού αποθέματος που διαθέτει ο Δήμος. Θα ανοίξουμε σημαντικά ιστορικά κτίρια που μέχρι σήμερα ήταν κλειστά, θα δημιουργήσουμε νέα μουσεία για την πόλη – όπως, για παράδειγμα, το Μουσείο «Μαρία Κάλλας» στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Μητροπόλεως 44, θα δημιουργήσουμε νέες κοιτίδες πολιτισμού στο κέντρο και στις γειτονιές. Ο κινηματογράφος ΑΒ είχε ούτως ή άλλως ενταχθεί σε αυτό το σχέδιο αλλά καθώς και φέτος –για 2η χρονιά- η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν η στήριξη του πολιτισμού, καλλιτεχνών και εργαζομένων στον κλάδο, χρειαζόμασταν έναν χώρο για να εντάξουμε περισσότερες εκδηλώσεις στο πρόγραμμα στήριξης (που έτσι τελικά έφτασαν τις 100!). Ο ΑΒ λοιπόν ήταν ιδανικός! Ανοίγοντάς τον, θα τον συστήναμε στο κοινό ώστε, του χρόνου που θα λειτουργήσει ξανά ως κινηματογράφος, ο κόσμος να τον αγκαλιάσει πιο εύκολα, ενώ, παράλληλα, το άνοιγμά του θα έδινε μια τονωτική «ένεση πολιτισμού» στη γειτονιά που τόσο την είχε ανάγκη.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να γίνει αυτή η ριζική ανανέωση μέσα σε αυτό τον πρωτόγνωρο ενάμιση χρόνο που ζήσαμε, λόγω της πανδημικής κρίσης;

Φυσικά, δεν ήταν καθόλου εύκολο. Η ανανέωσή του ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Φέτος, κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να μπορεί ο κινηματογράφος να είναι επισκέψιμος ξανά, να είναι ένας χώρος ευχάριστος, ικανός να φιλοξενήσει όλα τα δρώμενα που θα πραγματοποιούνταν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης. Ωστόσο, ένα είναι βέβαιο: ότι θα δουλέψουμε σκληρά ακόμα περισσότερο ώστε ο κινηματογράφος ΑΒ να ανανεωθεί ριζικά και να λειτουργήσει πάλι του χρόνου ως θερινό σινεμά, να μεταμορφωθεί ξανά σε ένα meeting point για την περιοχή, σε ένα από τους πιο όμορφους κινηματογράφους της πόλης.


Κινηματογράφος ΑΒ | Φορέας υλοποίησης και λειτουργίας: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Technopolis
Cinema AB

Με ποια κριτήρια καταρτίστηκε το πρόγραμμα εκδηλώσεων του, μιας και η λειτουργία του δεν είναι αμιγώς κινηματογραφική αλλά καλύπτει ένα ευρύ πολιτιστικό φάσμα παραστάσεων;

Όπως ανέφερα ήδη, και αυτό το καλοκαίρι νούμερο ένα στόχος του Δήμου είναι η στήριξη του πολιτισμού και των εργαζομένων του, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά όπως αυτή που διανύουμε. Με αυτό το όραμα και με αυτό το κριτήριο στήθηκε και η ραχοκοκαλιά του καλλιτεχνικού προγράμματος στον ΑΒ, ο οποίος άνοιξε για να φιλοξενήσει μια σειρά από εκδηλώσεις που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα όλων των τεχνών. Από τις 2 Ιουλίου που ξεκίνησε το πρόγραμμά του μέχρι τις 29 που ολοκληρώνεται, οι θεατές έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν εντυπωσιακά χορευτικά δρώμενα, από tango και flamenco μέχρι πειραματικές performances σύγχρονου χορού, μουσικές παραστάσεις αλλά και ένα ειδικά επιλεγμένο μουσικό και θεατρικό πρόγραμμα για τους μικρούς μας φίλους και τις οικογένειές τους.

Όσο για την κινηματογραφική λειτουργία του χώρου, η αυλαία στον ΑΒ θα πέσει φέτος… αμιγώς κινηματογραφικά, με μια ιδιαίτερη προβολή από το Athens Open Air Film Festival που «κλείνει το μάτι» για την επαναλειτουργία του χώρου ως σινεμά από την επόμενη χρονιά.

Technopolis
Cinema AB

Τι σημαίνει η επαναλειτουργία του Κινηματογράφου ΑΒ τόσο για την περιοχή των Πατησίων, όσο και για την πόλη εν γένει;

Σημαίνει πολιτισμός, ψυχαγωγία, παιδεία, σημαίνει ζωή. Αυτός είναι άλλωστε και ο ρόλος του πολιτισμού στη γειτονιά ειδικότερα και στην πόλη γενικότερα, να αναβαθμίζει δηλαδή το επίπεδο της ζωής των κατοίκων, να ανοίγει νέους ορίζοντες, να δημιουργεί εμπειρίες, συναισθήματα, αναμνήσεις. Η ανάπλαση της Βίλλας Θεοτοκοπούλου μέσα από την επαναλειτουργία του ΑΒ έρχεται για να ομορφύνει την περιοχή, να την επανατοποθετήσει στον πολιτιστικό χάρτη, να τη «φωτίσει» μέσα από εκδηλώσεις για όλους ανεξαιρέτως, να ενισχύσει το αίσθημα της γειτονιάς, να προσελκύσει επισκέπτες, να μοιράσει χαμόγελα. Πρόκειται για έναν χώρο πολύ αγαπημένο, τον οποίο οι κάτοικοι θυμούνται με νοσταλγία και αδημονούν να χαραχτεί στις αναμνήσεις των παιδιών τους. Το άνοιγμα του ΑΒ, λοιπόν, είναι καθοριστικό για τη γειτονιά και την πόλη.

Και βέβαια, μην ξεχνάμε ότι η επαναλειτουργία του σινεμά συμπίπτει με τη ριζική αναμόρφωση του γειτονικού πάρκου Κλωναρίδη – Φιξ, δύο καθοριστικοί άξονες που αναβαθμίζουν τη γειτονιά των Πατησίων τόσο πολιτιστικά όσο και περιβαλλοντικά, καθιστώντας την ταυτόχρονα φάρο πολιτισμού και πνεύμονα πρασίνου.

Technopolis
Cinema AB

Έχετε κάποια προσωπική ανάμνηση από τον συγκεκριμένο χώρο που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Αυτό είναι το μαγικό που έχει καταφέρει ο Δήμος. Για μένα ο ΑΒ είναι μια ιστορία, μια περιγραφή από άλλους που δεν την είχα ζήσει εγώ. Κάποια στιγμή, πέρασα από τον ΑΒ πριν μια 8ετία και δεν κατάλαβα καν ότι υπήρχε κάποτε εκεί θερινός κινηματογράφος, σαν να είχε σβήσει… Και ξαφνικά, όλες οι περιγραφές που είχα ακούσει, οι προβολές που γίνονταν, τις είδα μπροστά μου! Αναβίωσε προσωπικά μια ιστορία που μόνο την είχα ακουστά. Δεν είχα προλάβει να τον ζήσω, αλλά τον ζω τώρα στη δεύτερη, και ίσως καλύτερη, περίοδό του.

Εύχομαι οι επόμενες γενιές να τον προλάβουν ανοιχτό, να μην υπάρξει ξανά «πολιτιστικό διάλειμμα», να μην υπάρξει ξανά διακοπή για τον ιστορικό αυτό θερινό κινηματογράφο της Αθήνας.

Exit mobile version