ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου θυμάται ακόμα την ομιλία του Γιάννη Μπεχράκη

Ο ιδρυτής του TEDxAthens ξέρει πόσα λεπτά διαρκεί η τέλεια ομιλία. Και τι θα έλεγε αν ανέβαινε ο ίδιος για 18 λεπτά στη σκηνή.

Το Σάββατο 2 Ιουνίου στο ΚΠΙΣΝ, ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου θα δει για 9η φορά το TEDxAthens σε πλήρη ανάπτυξη. Ομιλίες, workshops, συζητήσεις με ομιλητές και μια σειρά εκπλήξεων, σε ένα event που μεγαλώνει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, κάθε χρόνο. Ο ιδρυτής του TEDxAthens βρέθηκε στο Ραδιόφωνο 24/7 και θυμήθηκε την πιο συγκλονιστική ομιλία που άκουσε ποτέ.

Αυτά είναι τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης:

“Είμαστε μία ομάδα 58 ανθρώπων που έχουν εθελοντική δράση μέσα απ’ το TEDxAthens, δεν πληρώνονται γι’ αυτό που κάνουν. Η ομάδα έχει πολύ μεγάλη ηλικιακή διαφορά, αλλά και μεγάλη διασπορά από πλευράς επαγγελματικών κατευθύνσεων. Αυτή νομίζουμε πως είναι διαχρονικά η δύναμή μας. Αυτό το event είναι η αποτύπωση της ταυτότητας όλων αυτών των ανθρώπων ξεχωριστά και του συνόλου μαζί”.

“Ένας από τους λόγους που το φετινό TEDxAthens έχει τον τίτλο ‘Ordinary’ είναι ότι βρισκόμαστε σε μια φάση που επανεφευρίσκουμε και πειραματιζόμαστε με πολλά και διαφορετικά πράγματα. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε φέτος για τα πιο κανονικά, καθημερινά, φυσιολογικά πράγματα, δίνοντας τους προφανώς μια πολύ ιδιαίτερη οπτική”.

“Οι καλύτερες ομιλίες πρέπει να διαρκούν 12-15 λεπτά. Να είναι ασταμάτητες, καταιγιστικές, να μη σε αφήνουν να καθίσεις πίσω στη θέση σου, να ταξιδέψεις με τον ομιλητή”.

“Έχουμε πολλούς λόγους να ανυπομονούμε για τις 2 Ιουνίου. Ο πρώτος είναι ένας ομιλητής που ονομάζεται Benjamin von Wong. Είναι γνωστός για μοναδικά κόνσεπτ, τα οποία έχουν εξαιρετικό virality στο διαδίκτυο. Φέτος μιλάει μέσα από τα έργα του για το πού πάνε τα γκάτζετ μας όταν τα πετάμε. Προσπαθεί να μιλά, όπως λέει ο ίδιος, με extraordinary τρόπο για πολύ ordinary ζητήματα. Δημιουργεί ολόκληρες κατασκευές με βάση υλικά όπως αυτά που αναφέραμε, γκάτζετ που δεν χρησιμοποιούμε πια”.

“Ο Σωτήρης (σ.σ. Κοντιζάς) δίνει το στίγμα του ανθρώπου με μια δική του κοσμοθεωρία που ξεφεύγει από την κουζίνα. Μάλλον, η κοσμοθεωρία του προκύπτει και στην κουζίνα, παρά το αντίθετο. Θα μας μιλήσει για τα δικά του rituals που ακολουθεί καθημερινά και του κάνουν πιο βατή την καθημερινότητα. Ο Σωτήρης είναι ξεκάθαρα σε μία ομάδα ανθρώπων που αποτελούν τη νέα γαστρονομική εικόνα της Αθήνας, σε έναν χάρτη που αλλάζει και αναπτύσσεται”.

Ακούστε ολόκληρο το Rec με τον Δημήτρη Καλαβρό-Γουσίου:

 

“Το πρώτο TEDxAthens έγινε στα γραφεία της Microsoft. Ήταν τρεις ομιλητές, μια ομάδα εθελοντική τεσσάρων ανθρώπων και είχαμε ένα μπάτζετ με τριψήφιο νούμερο. Πληρώσαμε δύο κάμερες σταθερές και αυτή ήταν η παραγωγή μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε εξακάμερο HD και φέτος θα βάλουμε και 4Κ. Έχει εξελιχθεί όλο αυτό”.

“Υπάρχουν δύο metrics για το πού κινείται κάθε event. Το πόσα views έχουν οι ομιλίες του event στο Youtube και το πόσο μεγάλο είναι το event αυτό καθεαυτό. Από το 2010, το TEDxAthens τοποθετούνταν κάπου μεταξύ 15 και 20. Από το 2012 και μετά, είμαστε στην πρώτη πεντάδα των events όλου του κόσμου, μαζί με τα TEDxTokyo, TEDxSingapore και TEDxAmsterdam”.

“Η πιο συγκλονιστική ομιλία που είδα ποτέ ήταν του Γιάννα Μπεχράκη, το 2013. Έκανε μια προσωποκεντρική ομιλία γύρω από μια εμπειρία που είχε στη Σιέρα Λεόνε ως φωτογράφος του Reuters. Θυμάμαι τον κόσμο να κλαίει από κάτω, εμένα να κλαίω στα παρασκήνια. Ο Γιάννης δεν έκανε ομιλίες. Έβλεπα ότι είχε πολλή ενέργεια στη σκηνή, αλλά ήταν στηλωμένος. Οπότε του λέμε κουνήσου, δείξε την οθόνη, κούνα τα χέρια σου, δώσε το συναίσθημα της στιγμής. Και το αποτέλεσμα ήταν καταιγιστικό”.

 

“Αν έπρεπε να πω εγώ να πω μια ιστορία μέσα σε 18 λεπτά, θα μιλούσα για το πώς είναι να ξεκινάς με την αφέλεια του νέου. Και μέσα από δικά μου μικρά παραδείγματα, για το πώς με όπλισε αυτή η αφέλεια και το άγνωστο στο να πάρω κάποια ρίσκα που υπό άλλες συνθήκες, θα τα σκεφτόμουν δεύτερες και τρίτες φορές. Παράλληλα, θα έλεγα πόσα πολλά σου δίνει κάτι που φαινομενικά δεν σου δίνει τίποτα, μιλώντας για το TEDxAthens και τον εθελοντισμό. Δεν έχω βγάλει χρήματα από αυτά, αλλά έχω γίνει πλούσιος σε πράγματα που δεν μπορούσα να σκεφτώ στην αρχή”.

Το Rec με τον Δημήτρη Καλαβρό-Γουσίου μεταδόθηκε το Σάββατο 5 Μαΐου στο Ραδιόφωνο 24/7.

Exit mobile version