Ο Έλληνας που έκανε τη Φουκουσίμα και τον Αμαζόνιο να χορεύουν Τσαϊκόφσκι
- 24 ΔΕΚ 2015
Την μουσική την είχε μέσα του. Και δεν τον πρόδωσε ποτέ. Από τα 7 του χρόνια, ξεκίνησε τα μαθήματα πιάνου και δεν άργησε να ξεχωρίσει από τους συμμαθητές του. Γεννημένος στην Κρήτη το 1982, ο κλασικός πιανίστας και συνθέτης Πάνος Καράν, οικοδόμησε με πολλή μελέτη και επιμονή μία καριέρα γεμάτη επαίνους και διακρίσεις, αφού πρώτα ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Royal Academy of Music. Η μουσική τον έκανε καλύτερο, η μουσική τον ταξίδεψε στο TEDx και τελικά, η μουσική άλλαξε τη ρότα της ζωής του.
Οι μελωδίες του έχουν ήδη ακουστεί σε κάθε μεριά του πλανήτη, σε πολυτελείς αίθουσες και αμφιθέατρα. Έχουν φτάσει στα αυτιά ανθρώπων που αγαπούν την κλασική μουσική, που ξέρουν να εκτιμούν την αρμονία του Lizst και την ευρηματικότητα του Chopin. Το μουσικό του ντεμπούτο έγινε στο Λονδίνο, σε ηλικία 19 ετών στο South Bank Centre. Το 2004 εμφανίζεται στο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου στην Βαλένθια της Ισπανίας, όπου τιμάται με βραβείο. Το 2009 γίνεται πραγματικότητα το πρώτο του άλμπουμ. Κι ενώ ήδη κερδίζει το χειροκρότημα κάθε λάτρη του πιάνου, εκείνος αναζητά πρωτότυπα μουσικά μονοπάτια και όχι την κλασική καριέρα ενός διακεκριμένου Έλληνα σολίστ.
Η στιγμή που αναρωτήθηκε γιατί να παίζει μουσική αποκλειστικά και μόνο για εκείνους που μπορούν να αγοράσουν ένα εισιτήριο, ήταν η στιγμή που άλλαξε η ζωή του. Το δευτερόλεπτο που τον έκανε να κλείσει σε βαλίτσες ελάχιστα ρούχα με προορισμό όλες τις άγνωστες γωνιές του πλανήτη, αλλά και η μαγική περίοδος που τον μετέτρεπε σε ξεχωριστό παράδειγμα προς μίμηση προς όλους τους καταξιωμένους πιανίστες της ίδιας ηλικίας και αντίστοιχου μουσικού βεληνεκούς.
Στην ομιλία του στο TEDx Athens το 2013, ο Πάνος Καράν έκανε γνωστό στο ελληνικό κοινό το πιο εναλλακτικό μουσικό εγχείρημα που είχε ακουστεί ποτέ στην Ελλάδα και όχι μόνο. Και το χειροκρότημα στο τέλος της ομιλίας ήταν δύο φορές πιο ζεστό από εκείνο που λάμβανε μετά τις μουσικές παραστάσεις. Μέσα από το Κeys of Change, ο Πάνος Καράν απέδειξε ότι μπορεί να συνεπάρει εκατομμύρια κόσμου με τη δύναμη της θέλησής του. Ο Πάνος Καράν θα μπορούσε να αρκεστεί στα χρήματα και τη δόξα του πιάνου. Όμως δεν το έκανε. Αντιθέτως, έβαλε πλώρη να αλλάξει τον κόσμο, με την μουσική του. «Και όταν πιστεύεις κάτι τόσο δυνατά, μπορείς να το καταφέρεις», επαναλαμβάνει συχνά.
Το Keys of Change είναι στην πραγματικότητα μία φιλανθρωπική οργάνωση που αποτελείται από ανθρώπους με διαφορετικά πολιτιστικά background. Στόχος της οργάνωσης είναι να βελτιώσει τις ζωές εφήβων μέσα από τη μουσική εκπαίδευση. Μέσα από την πρωτόγνωρη εμπειρία μίας ζωντανής μουσικής παράστασης. Και η τετραετής πορεία της οργάνωσης μέχρι στιγμής, του έχει επιτρέψει όχι μόνο να ταξιδέψει σε διάφορα μέρη του πλανήτη (από την Φουκουσίμα, μέχρι τον Αμαζόνιο και τη Σιέρα Λεόνε), χαρίζοντας μαγικές μουσικές στιγμές σε παιδιά που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν έρθει σε επαφή με την εμπειρία της μουσικής.
Ο Πάνος Καράν δεν περιόρισε τα όνειρά του σε μία συναυλία. Η αγάπη που είχε ανέκαθεν για τη μουσική, το πάθος για την προσφορά, αλλά και η ανάγκη να μοιράζει χαμόγελα, τον έφτασε στο υψηλότερο βάθρο της κοινωνικής (όχι μόνο μουσικής) καταξίωσης. Μέσα από το Keys of Change άλλωστε, ο ίδιος φροντίζει ώστε στα μέρη που επισκέπτεται να χτίζεται μία βάση την οποία οι ίδιοι οι άνθρωποι της εκάστοτε κοινότητας να μπορούν να την αξιοποιήσουν προς όφελός τους. Χαρίζοντας μουσικά όργανα, προτρέποντας δασκάλους να είναι σε επαφή με την κοινότητα, σπονσοράροντας ώρες διδασκαλίας σε παιδιά που δείχνουν να μπορούν να ηγηθούν μιας προσπάθειας στη δική τους μικρή απομακρυσμένη κοινότητα.
Ο ίδιος αντλεί ενέργεια στην ευχαρίστηση που προσφέρουν τα δεκάδες παιδικά χαμόγελα. Αυτό αποτελεί για αυτόν και την οργάνωσή του την μοναδική αχτίδα ελπίδας. «Βλέποντας την έκπληξη στα μάτια των παιδιών μετά από το άκουσμα μελωδιών, τελικά πιστεύω ότι η αλλαγή σε αυτόν τον κόσμο μπορεί να έρθει πολύ πιο εύκολα από όσο νομίζουμε».
Ο Πάνος Καράν δεν είναι διάσημος μόνο για τις συνθέσεις του. Ο κυριότερος λόγος είναι γιατί έκανε τη μουσική – όχημα για να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Έχοντας μία βαθιά κατανόηση του ρόλου της μουσικής στην καθημερινότητα και την εκπαίδευση, έκανε χιλιάδες παιδιά να έρθουν πιο κοντά σε αυτή και να αντιληφθούν τις ευεργετικές της δυνατότητες. Γι’ αυτό και έφτασε στα βάθη του Αμαζονίου με ένα μικρό αρμόνιο να παίζει Μπαχ!