ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Γρηγόρης Σουβατζόγλου δεν ξέρει να το βάζει κάτω

Λίγους μήνες πριν τον μεγάλο τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος XTERRA στη Χαβάη, ο σπουδαίος τριαθλητής αναλύει την τακτική του στο Oneman.

Πώς είναι να κολυμπάς στον Ειρηνικό ωκεανό; Πώς είναι να κάνεις ποδήλατο γύρω από το ηφαίστειο Maui; Πόσο αντέχει ένα κορμί στη συνεχή και μεταβαλλόμενη καταπόνηση του τριάθλου; Πώς μπορεί να βοηθηθεί η εξάπλωση του τριάθλου, ενός αθλήματος κομμένου και ραμμένου για το ‘ελληνικό τερέν’;

Ο Γρηγόρης Σουβατζόγλου δεν έχει ακόμα την απάντηση για κάθε μία από τις παραπάνω ερωτήσεις, αλλά προετοιμάζεται σκληρά για να τις έχει σύντομα. Η Χαβάη άλλωστε τον περιμένει.

Πριν μερικές εβδομάδες εξασφαλίσατε την πρόκριση για τον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος XTERRA που διεξάγεται τον Οκτώβριο στη Χαβάη. Τι μεσολαβεί για εσάς μέχρι τότε;

“Προπονήσεις και μόνο προπονήσεις. Αρκετά διαφορετικές από αυτές που έχω συνηθίσει μέχρι σήμερα, προσαρμοσμένες στις δύσκολες συνθήκες της Χαβάης. Είναι καλό που μεσολαβεί το καλοκαίρι γιατί θα μπορέσω να προσαρμοστώ στο ζεστό κλίμα με την υγρασία και τον αέρα. Έχω ξεκινήσει ήδη εντατική δουλειά σε όλους τους τομείς  και σε βάθος λεπτομέρειας”.

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας για την αποστολή στη Χαβάη;

“Καλούμαι να αγωνιστώ σε πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες. Κολύμπι στα κύματα του Ειρηνικού, mountain bike γύρω από το ηφαίστειο στο Maui και trail running σε δύσκολα μονοπάτια, σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες και αντίθετες καιρικές συνθήκες. Ο βαθμός δυσκολίας του συγκεκριμένου αγώνα σίγουρα ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη. Οι φιλοδοξίες όμως θα πρέπει να είναι «προσγειωμένες». Το γεγονός ότι θα βρεθώ ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου με ενθουσιάζει και με κάνει να θέλω να ξεπεράσω τα όρια και τον εαυτό μου. Έχω να κερδίσω πολλά σε εμπειρία, σαν αθλητής αλλά και σαν προσωπικότητα”.

Ποια είναι η δυναμική του 3άθλου στην Ελλάδα;

“Υπάρχει ραγδαία ανάπτυξη του τριάθλου παγκοσμίως. Την ανάπτυξη αυτή ακολουθεί με πιο αργό ρυθμό βέβαια και η Ελλάδα. Είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε εξαιρετικές συνθήκες, κλιματολογικές αλλά και φυσικό περιβάλλον. Η τριαθλητική περίοδος ξεκινάει Μάρτιο και τελειώνει Νοέμβριο. Κάθε χρόνο προστίθενται νέες διοργανώσεις σε όλη τη χώρα. Έχει ανέβει πολύ το οργανωτικό επίπεδο αλλά και ο αριθμός των συμμετεχόντων κάθε χρόνο αυξάνεται. Σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο πλέον υπάρχει και ένας αγώνας Multisport και δεν είναι λίγοι εκείνοι που τολμούν να λάβουν μέρος, είτε ατομικά είτε σαν ομάδα με την οικογένεια ή φίλους”.

Δεδομένου ότι είστε δρομέας, ποδηλάτης και κολυμβητής, είστε από τους πιο fit συμπολίτες μας; Μπορείτε να ανεβοκατεβαίνετε 4όροφη πολυκατοικία χωρίς να λαχανιάσετε;

“Ως καθαρά αερόβιο άθλημα, το Τρίαθλο βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και την αντοχή. Στις προπονήσεις και στους αγώνες μαθαίνεις να δουλεύεις σε υψηλή ένταση για περισσότερο από 1 ώρα στις μικρές – sprint αποστάσεις, ενεργοποιώντας σχεδόν όλες τις μυϊκές ομάδες. Οπότε για κάποιον που ασχολείται με το Τρίαθλο, η 4όροφη πολυκατοικία είναι μάλλον κάτι εύκολο”!

Ποιο είναι το εβδομαδιαίο πρόγραμμα προπονήσεών σας;

“Καθημερινά κάνω δύο ή τρεις ώρες προπόνηση. Κολυμπάω νωρίς το πρωί πριν τη δουλειά και το απόγευμα έχω ποδήλατο ή τρέξιμο ή συνδυασμό. Κάποιες μέρες κάνω ενδυνάμωση και κάποιες άλλες φυσικοθεραπεία. Το πρόγραμμα από τα πρώτα μου βήματα στο τρίαθλο, επιμελείται ο Νίκος Σπυριδαντωνάκης,  κορυφαίος προπονητής στην Ελλάδα τον οποίο εμπιστεύομαι 100%”.

 

“Στο τρίαθλο δε μπορείς να βαρεθείς με τίποτα. Στην πισίνα είναι αμέτρητες οι ώρες ως κολυμβητής. Στο τρίαθλο προπονείσαι στο βουνό, στο δρόμο, στο γυμναστήριο… παντού”.  Μοιάζει να ταιριάζει στον Έλληνα. Αν περνούσε από το δικό σας χέρι, τι θα κάνατε ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη απήχηση (δεδομένου ότι έχετε σπουδάσει Marketing);

“Θα έλεγα ότι ταιριάζει περισσότερο στον ανήσυχο Έλληνα! Στον  Έλληνα που θέλει να απολαμβάνει τη φύση. Που χαίρεται να βρίσκεται έξω, που δεν επαναπαύεται, που θέλει να κάνει ένα βήμα παραπάνω, να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό.  

Για περισσότερη απήχηση θα έβαζα ‘μικρές προκλήσεις – παιχνίδι’ στα παιδιά στο σχολείο. Θα είχαν έτσι την ευκαιρία να το γνωρίσουν και οι γονείς. Θα άρχιζα από το σχολείο, το τοπικό γήπεδο, στάδιο, αθλητικό κέντρο. Σε άλλες χώρες όπως Αγγλία, Δανία κτλ σκεφθείτε ότι η κολύμβηση είναι υποχρεωτική στα σχολεία.

Οι Έλληνες δεν φημίζονται πολύ για την αθλητική τους κουλτούρα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια τα δείγματα είναι πολύ καλά. Δείτε τι συμβαίνει με το τρέξιμο και τους αγώνες δρόμου. Μπορούν να γίνουν πολλές αλλαγές, αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη ευκαιρία, τα σωστά πρότυπα, καλή ενέργεια, θετική διάθεση και ομαδικό πνεύμα. Στο τρίαθλο μπορούν όλοι να συμμετέχουν, την πρώτη φορά ίσως σε σκυταλοδρομία, κάνοντας το σκέλος που νοιώθουν πιο άνετα”.

Exit mobile version