ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

O Yolte θέλει να κάνει μουσική για ακουστικά και όχι για ηχεία

Το 2022 ήταν η χρονιά του Yolte. Συναντήσαμε τον νεαρό ράπερ στην Ακαδημία Πλάτωνος και μιλήσαμε για το πώς είναι να κάνεις ραπ από το χωριό σου, το λαϊκοτράπ, την όρεξη για lives ακόμη κι αν έχει 10 άτομα από κάτω και την ισχυρή φιλία του με τον FY.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ

Η συνέντευξη διακόπτεται απότομα. «Yolte, Yolte!». Από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Ακαδημία Πλάτωνος, που αποτελεί τοπόσημο της περιοχής, ακούγονται φωνές. Σε λίγα, μόλις, δευτερόλεπτα πλησιάζει μια ομάδα πέντε παιδιών. Δείχνουν να τον ξέρουν πολύ καλά. Το ίδιο και εκείνος. 

«Αυτά εδώ τα αλάνια που βλέπεις έπαιξαν στο πρώτο video clip που έκανα όταν μετακόμισα στην Αθήνα. Τους είδαμε στον δρόμο, τους είπα να έρθουν και εκείνα δέχτηκαν αμέσως. Ο Αρμάντο πήρε το ποδήλατο κι άρχισε να κάνει σούζες» εξηγεί ο Yolte, ο οποίος έκανε αισθητή την παρουσία του στην ελληνική ραπ σκηνή τη χρονιά που σιγά-σιγά βαδίζει προς το τέλος της. 

Ο 20χρονος ράπερ μετακόμισε στην Αθήνα πριν από έναν χρόνο περίπου και ήδη έχει αρχίσει να συνηθίζει τους ρυθμούς της πόλης. Η ζωή, όμως, εδώ δεν έχει καμία σχέση μ’ εκείνη στο χωριό του, που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα από το Ναύπλιο. 

Με τη μουσική ξεκίνησε να ασχολείται από πολύ μικρός. «Από παιδί με θυμάμαι να κάθομαι και να ακούω τραγούδια του Michael Jackson. Άκουγα φουλ ποπ. Αυτό που μ’ έκανε να θέλω να γίνω ράπερ είναι το lifestyle, δυστυχώς, όμως, δεν ήταν εύκολο να γίνει αποδεκτό σ’ ένα χωριό. Στην αρχή ήμουν έτοιμος να τα παρατήσω -άπειρες φορές. Ερχόταν ο άλλος στο σχολείο και με τραμπούκιζε επειδή έκανα μουσική. Έτρωγα σφαλιάρες από μεγαλύτερους. Αν θες όμως κάτι πολύ, δε σε νοιάζει» συνεχίζει. 

Η πρώτη του επαφή με στούντιο έγινε στο Ναύπλιο. Ωστόσο, η γνωριμία του μ’ έναν επίσης συνομήλικο ράπερ της περιοχής αποτέλεσε σημείο καμπής. «Μόλις τον γνώρισα, ενθουσιάστηκα. Πήγαινα κάθε μέρα σπίτι του και έγραφα. Ήθελα πολύ να κυνηγήσω τα όνειρά μου. Ήμουν σίγουρος πώς κάποια στιγμή, θα τρέξει η φάση». Όπως και έγινε.

Η απογείωση έγινε με το Fantastic, ένα κομμάτι του που σήμερα συγκεντρώνει περισσότερα από ενάμιση εκατομμύριο streams στο Spotify. «Είναι τρομερό αυτό που συνέβη με αυτό το τραγούδι. Η πρώτη που το είχε ακούσει και της άρεσε πολύ ήταν η μάνα μου. Εκείνη με προέτρεψε να το βγάλω. Το αξιοπερίεργο ήταν πως έκανε blow up ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του. Εγώ κατάλαβα πως θα γινόταν επιτυχία όταν το τραγουδούσαν όλοι, χωρίς να καταλαβαίνουν τι λέει το ρεφρέν» συμπληρώνει o Yolte. 

Ένας από τους πρώτους ανθρώπους που τον βοήθησαν όταν ήρθε στην Αθήνα ήταν ο FY, με τον οποίο είναι φίλοι εδώ και χρόνια. «Τον άκουγα από πολύ μικρός. Μου είχε βάλει ένας συμμαθητής μου ένα κομμάτι του που είχε 2 χιλιάδες views. Αν δεν κάνω λάθος ήταν το Burger. Του έστειλα μήνυμα και του είπα: “είσαι πολύ καλός, θα μπεις στην Capital”. Από τότε είχαμε πάρε δώσε. Όταν χρειάστηκε να του στείλω κάποια demos μου, έκλεισε. Μου είπε: “μαλάκα, γαμάς. Έλα να γράψουμε». 

« Δεν μπορώ ούτε να ακούσω λαϊκοτράπ. Μου την σπάει τέρμα».

Το πρόγραμμά του πλέον έχει πολύ στούντιο, lives και λίγη ξεκούραση. «Κοιμάμαι αργά, ξυπνάω αργά. Προσπαθώ, όμως, όσο μπορώ να προσέχω την υγεία μου» λέει. Όπως εξηγεί ο ίδιος, η φάση των lives είναι μαγική. «Είναι ψιλoδύσκολο να ζήσεις από το Spotify στην Ελλάδα. Το YouTube πεθαίνει, πιστεύω, οπότε τα περισσότερα έσοδα έρχονται από τα lives. Εκεί είναι όλη η δουλειά. Εκεί θα δεις πόσο ενεργό κοινό έχεις, ποιος θα ‘ρθει να σε ακούσει. Εμένα μου αρέσει να κάνω τρέλες. Θέλω να ανεβώ στη σκηνή και να βγάλω το παντελόνι μου. Δεν έχω όρια. Όλοι βάζουν όρια στο πόσο gangsta πρέπει να δείχνεις, πόσο σκληρός» προσθέτει. 

Ο Yolte είναι πολύ χαρούμενος που το drill αρχίζει να πέφτει στην Ελλάδα. «Δεν ήμουν ποτέ fan του. Ο μόνος που μου άρεσε ήταν ο Pop Smoke, που τον άκουγε όλος ο πλανήτης. Τώρα θεωρώ πως πάει παγκοσμίως προς το pop, αλλά στην Ελλάδα αυτό μεταφράζεται σε λαϊκοτράπ. Δεν μπορώ ούτε να το ακούσω αυτό το είδος. Μου την σπάει τέρμα» προσθέτει.

«Φτιάχνουν τραγούδια για ηχεία και όχι για ακουστικά. Όλοι σκέφτονται πώς θα παίξουν στα clubs. Δε σκέφτονται πως θα χτίσουν ένα κοινό. Προσπαθούν να βγάλουν το μεγάλο hit. Κάτσε ρε φίλε και δούλεψε με τον κλασικό τρόπο. Βγάλε τα άλμπουμ σου, εργάσου για να σε μάθει το κοινό». 

Ο ίδιος γνωρίζει πως δεν είναι ακόμη γνωστός, ωστόσο, πιστεύει ότι με σκληρή δουλειά θα ανταμειφθεί η δουλειά του. «Δε με επηρεάζει πραγματικά καθόλου πόσο κόσμο έχουν τα lives μου. Πρέπει να κάνεις τη δουλειά σου και είτε παίζεις σε 10 είτε σε 100 άτομα. Δεν πρέπει να ξενερώνεις. Είσαι καλλιτέχνης». 

Πριν από μερικές εβδομάδες κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο Νεαρός. Κάπως έτσι τον αποκαλούν τα παιδιά της γειτονιάς που ήρθαν να τον χαιρετήσουν. «Το να είσαι νεαρός σημαίνει να είσαι αληθινός, να θες να βοηθάς, να αγαπάς πραγματικά, να μην είσαι ψεύτης. Να είσαι κουλ» καταλήγει. 

Η κουβέντα μας κάπου εδώ τελειώνει. Χαιρετά τα παιδιά και φεύγει προς το σπίτι του. Εκείνα μένουν πίσω. Έχουν να παίξουν μπάλα μ’ ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι.