Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: Μια δερματολόγος λύνει βασικές απορίες για τη νόσο
Όλα όσα είπε η δερματολόγος Κορίνα Τζίμα στον συντάκτη υγείας, Γιώργο Σακκά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης.
- 1 ΝΟΕ 2021
Η Ψωρίαση επηρεάζει περισσότερους από 125 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα και την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση. Για τον καθένα από αυτούς, η εμπειρία του με τη νόσο είναι ένα μακροχρόνιο και ταξίδι υγείας, από το οποίο δυστυχώς, δεν λείπουν οι διακρίσεις, ο στιγματισμός και η ψυχολογική επιβάρυνση.
H 29η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών με Ψωρίαση (IFPA). Φέτος γιορτάζεται για 17η χρονιά σε περισσότερες από 50 χώρες, με κεντρικό μήνυμα «Ενωμένοι αναλαμβάνουμε τώρα δράση» (“United-Now Act”), δηλώνοντας ότι οι ασθενείς από κάθε γωνιά του κόσμου ενωμένοι, αναλαμβάνουν δυναμικές δράσεις για να γίνει γνωστό το πραγματικό φορτίο της ψωρίασης και να διεκδικήσουν καλύτερη φροντίδα υγείας.
Με αφορμή την ημέρα αυτή, ζητήσαμε τη γνώμη της ειδικού. Η δερματολόγος, Κορίνα Τζίμα, απάντησε στις ερωτήσεις μας, τονίζοντας πως η ψωρίαση είναι μία σύνθετη νόσος και για το λόγο αυτό χρειάζεται ολιστική προσέγγιση. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι απασχολεί το 2-3% του συνολικού πληθυσμού, το οποίο δεν είναι καθόλου αμελητέο ως ποσοστό.
Δείτε όσα είπε:
Κλειδί για τη σωστή διαχείριση της νόσου είναι η έγκαιρη και σωστή διάγνωση. Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί ασθενείς οι οποίοι αν και έχουν συμπτώματα δεν έχουν πάει στο γιατρό ώστε να γίνει η διάγνωση και να ξεκινήσει και η θεραπευτική αντιμετώπιση. Όσο νωρίτερα γίνει αυτό τόσο, ακόμη και με ήπια συμπτώματα, τόσο νωρίτερα θα έχουμε και τα θεραπευτικά οφέλη.
Δηλαδή πλήρης ύφεση ή και εξάλειψη των συμπτωμάτων, καταπράυνση του αισθήματος του κνησμού και του άλγους. Επίσης μπορούμε να προλάβουμε τις σοβαρές αρθριτικές αλλοιώσεις που μπορεί να συνοδεύουν την ψωρίαση και να βελτιώσουμε πολύ την ποιότητα ζωής του πάσχοντα.
Η θεραπεία που θα χορηγηθεί εξαρτάται από τη βαρύτητα και την έκταση της νόσους. Σε πιο ήπιες περιπτώσεις θα χορηγηθούν οι κλασικές αγωγές που γνωρίζουν και οι περισσότεροι πάσχοντες, ενώ σε βαρύτερες περιπτώσεις επιβάλλεται –καθώς η ψωρίαση είναι ένα πολυσυστηματικό νόσημα- να χορηγηθούν βιολογικοί παράγοντες.
Δηλαδή φάρμακα που έχουμε εδώ και αρκετά χρόνια, άκρως ασφαλή τα οποία μπορούν και μπλοκάρουν τους παράγοντες της φλεγμονής που είναι υπερδιεγερμένοι στον οργανισμό. Το αποτέλεσμα είναι το καθάρισμα και η εξάλειψη της κλινικής συμπτωματολογίας.
Τέλος, η κυρία Τζίμα αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία της επικοινωνίας γιατρού και ασθενούς αλλά και της διατροφής.