ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Shaq για πάντα

Στο πρώτο NBA All-Star Game της μετά-Shaq εποχής, θυμόμαστε μερικούς από τους λόγους που μας είχαν κάνει να λατρέψουμε τον τεράστιο σέντερ.

Σαββατοκύριακο με All-Star στο ΝΒΑ, που σημαίνει ότι θα δούμε πολλά τρίποντα, εντυπωσιακά καρφώματα, δύο ομάδες να αγωνίζονται και επισήμως χωρίς αμυντικούς στόχους, τον Shaquille O’Neal να καρφ– εχμ, όχι, το τελευταίο αυτό σβήστε το. Φαίνεται όμως απλά λάθος: Σε όλη την τελευταία 20ετία, μόλις σε 4 τέτοια weekends δεν ήταν παρών. Ο τεράστιος Shaq μπορεί το καλοκαίρι να αποχώρησε από την ενεργό δράση, όμως εμείς δεν θα τον ξεχνάμε, όσο υπάρχουν τα All-Star Games. Και να γιατί:

Ε, καταρχάς είναι όντως τεράστιος

Γιγαντόσωμος, ψηλός, αυθεντικά χοντρός, ο Shaquille δεν έμοιαζει να έχει ποτέ ανάγκη το διαρκές κυνήγι της τελειότητας ώστε να είναι ο καλύτερος. Απλά ήταν. Ο μέγας Phil Jackson είχε δηλώσει σε ανύποπτη στιγμή πως ο Shaq “είχε σε όλη του την καριέρα χαμηλότερη απόδοση από αυτή που έπρεπε”. Ίσως υστερούσε σε αθλητικά στάνταρ, να μην ήταν ο πιο σκληρός εργάτης, να έκανε προπονητές να αφρίζουν (και το έκανε, πολλάκις στην καριέρα του μάλιστα), όμως ακόμα κι έτσι, μες στο γήπεδο δεν είχε αντίπαλο. Ασταμάτητος. Ακόμα κι έτσι; 6ος σκόρερ όλων των εποχών.

 

Αγαπημένος του κόσμου

Σε μια καριέρα 19 σεζόν, έχει επιλεγεί για 15 All-Star Games. Είναι πρακτικά συνώνυμό τους. Μα φυσικά: Δε θα μπορούσε να λείπει ο Shaq από το μεγαλύτερο show του αθλήματος. Πρώτον γιατί ήταν σταθερά μες στους καλύτερους και δεύτερον γιατί η εξωγηπεδική του παρουσία δεν έπαυε να είναι απολαυστική.

Ήξερες ότι πάντα θα τσακωθεί με κάποιον (όπως πχ τον συμπαίκτη του σε 3 πρωταθλήματα, Kobe Bryant, τον οποίον για μια ολόκληρη σεζόν προσποιείτο σε συνεντεύξεις πως δεν αναγνωρίζει το όνομά του), θα κοροϊδέψει με πολιτικώς μη ορθό τρόπο (είχε πετάξει κάτι “τσινγκ τσανγκ τσι” αναφερόμενος στον Yao Ming και του την είχαν πέσει τότε οι πάντες), θα κάνει κήρυγμα-πρόκληση (έκραζε πάντα όποιον αντίπαλό του έκανε θέατρο για να κερδίζει φάουλ από αυτόν), θα προσβάλλει μια αντίπαλη ομάδα (τους Kings του Σακραμέντο τους αποκαλούσε “Queens”). Δεν είναι καθόλου περίεργο που από φέτος κατέχει ρόλο σχολιαστή στις μεταδόσεις του καλωδιακού ΤΝΤ.

Έκανε και κάτι ταινίες κι έβγαζε και κάτι ραπ άλμπουμ, αλλά επειδή τον αγαπάμε δε θα μιλήσουμε για αυτά καθόλου.

Η ραπ του έλεγε αλήθειες

Ή μάλλον ας μιλήσουμε λίγο. Η μουσική του μπορεί να θάφτηκε από τους πάντες, όμως μέσω αυτής έβγαλε ψυχούλα. Αναφέρθηκε ας πούμε στον πατέρα του, με τον οποίον δεν έχει μιλήσει ποτέ στη ζωή του, επειδή μπήκε φυλακή πριν ο μικρός Shaq γεννηθεί, και όταν βγήκε δεν τον επισκέφθηκε ποτέ. Ή υπάρχει ένα άλλο κομμάτι που μιλάει για τον διαλυμένο του γάμο (διήρκησε κοντά μια δεκαετία και του άφησε 4 παιδιά). Ή καμιά φορά μπορεί να κάνει freestyle κράζοντας τον Kobe. Ντάξει, τα γνωστά.

 

Ο Shaq κι ο Kobe

Όμως πριν την έχθρα, που ήταν μάλλον κι ο λόγος που τελικά αποχώρησε από τους Lakers μετά από 8 χρόνια και 3 πρωταθλήματα, είχε έρθει η μαγεία. Ο Shaq πήγε στο Λος Άντζελες, σήκωσε στις υπεράνθρωπα τεράστιες πλάτες του τον πεσμένο θρύλο, και με την έλευση του Phil Jackson και την άνοδο του Kobe, τους οδήγησε σε 3 σερί τίτλους, όντας MVP και στους 3 αυτούς τελικούς. Το ότι μια από τις δύο μεγάλες ιστορικές δυναστείες κυριάρχησε ξανά στα ‘00s, το οφείλει στον Shaq όσο το οφείλει και στον Kobe.

A, κι έχει και χιούμορ ο άτιμος: Έκλεισε την καριέρα του στους Boston Celtics.

Αυτή η φάση

Με αυτό το alley-oop οι Lakers καθάρισαν την πρόκριση στον πρώτο από τους 3 συνεχόμενους τελικούς τους στις αρχές των ‘00s. Ο Blake Griffin μάλλον μεγάλωσε βλέποντας αυτό το κάρφωμα του Shaq ξανά και ξανά.

Κράτησε την υπόσχεση στη μητέρα του

Στο ΝΒΑ πέρασε (ως #1 στο draft φυσικά) μετά από 3 χρόνια στο κολέγιο του LSU. Όμως το είχε υποσχεθεί στη μητέρα του και το έκανε πράξη: Στη διάρκεια της σεζόν του πρώτου του πρωταθλήματος με τους Lakers, τελείωσε τη χρονιά που χρώσταγε και πήρε πτυχίο, αμέ. Και αργότερα πήρε και ντοκτορά. (Μπορείς να τον αποκαλείς Dr. Shaq.) Κι όλα αυτά ενώ έπαιζε σε τοπ επίπεδο. “Ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί μια μέρα να μην κρατάω πια μια μπάλα και να πρέπει να δουλεύω 9 με 5,” είχε δηλώσει.

Άσε μας ρε Shaq.

Στον ελεύθερο χρόνο του χρόνο έκανε και συλλήψεις

Όχι, αλήθεια. Ήταν μέλος του αστυνομικού σώματος στο Λος Άντζελες και φρόντισε να κάνει το ίδιο και όταν μετακόμισε στο Μαϊάμι για 2μιση χρόνια. Το Δεκέμβριο του 2005 βοήθησε το σώμα να συλλάβει τους υπαιτίους για μια επίθεση μίσους που κατέληξε σε ξυλοδαρμό. Σε άλλα νέα,

Αυτή είναι η νυν του

Καθόλου άσχημα για διαζευγμένο πατέρα 5 παιδιών.

Αλλά βασικά είναι όσο winner πάει

Ο άνθρωπος δεν ξέρει τι θα πει “δεν διαγωνίζομαι”. Αν βγάλεις την πρώτη του σεζόν στο ΝΒΑ (για την οποία κέρδισε rookie of the year φυσικά) βρέθηκε στα πλέι-οφ κάθε μία από τις υπόλοιπες χρονιές της καριέρας του, πλην μίας. Πρωταθλητισμός από τα 20 μέχρι τα 40. Είναι ένας από τους 3 παίχτες στην ιστορία που βγαίνει MVP, MVP Τελικών και MVP All-Star Game την ίδια χρονιά.

Αλλά κυρίως, τα δαχτυλίδια. Έχει 4. Έχει πάει σε τελικό με 3 διαφορετικές ομάδες – τους Magic τους οδήγησε εκεί για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Τους Lakers του ανέστησε οδηγώντας τους σε 3 συνεχόμενα. Με τους Heat συνέβαλε ώστε να πάρουν το πρώτο τους. Πήγε στο Κλίβελαντ και έφτασε με τον LeBron στον τελικό περιφέρειας. Με Suns και Celtics, πάλι πλέι-οφ.

Το πράγμα είναι απλό. Αν είχες τον Shaq για συμπαίκτη, το πιθανότερο είναι πως αργά ή γρήγορα θα φτάνατε στο σημείο να βρίζεστε. Αλλά εξίσου πιθανό θα ήταν να έβρισκες δόξα στο ΝΒΑ. Όσο για τους φανς; Εμείς απλώς τον απολαμβάναμε.

Exit mobile version