Φωτογραφίες: Άκης Κατσούδας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Zoe Pre πώς είναι να παίρνεις συνέντευξη από έναν πρώην πρωθυπουργό;

Η 28χρονη creator είδε τα ΜΜΕ να ορμάνε ξαφνικά πάνω της αλλά δε χάνει τη σιγουριά για τον εαυτό της και το διασκεδάζει.

Η Zoe Pre, στα 28 της, βλέπει το κανάλι της στο YouTube να μετρά αισίως τους 146 χιλιάδες subscribers. Μέσα από τις συνεντεύξεις της για το ΚΡΙΜΑ, το οποίο ανεβαίνει και ως podcast στο Spotify, έχει μιλήσει με δεκάδες ανθρώπους, διάσημους και μη, που πάντα έχουν κάτι να πουν. Κάθε πρωί, κάνει εκπομπή από τις 7 μέχρι τις 10 στον Pride με τους Παύλο Χάππιλο και Αργύρη Αγγέλου.

Για τα μεγάλα media βέβαια, η Zoe Pre -όπως πρόσφατα και η Νεφέλη Μεγκ λόγω της συνέντευξης με τον πρωθυπουργό- αποτέλεσε λόγο να ασχοληθούν όταν επισκέφτηκε το ΚΡΙΜΑ ο Αλέξης Τσίπρας.

Ξαφνικά άρχισαν να την καλούν σε εκπομπές και το ίντερνετ γέμισε με άρθρα τύπου «Ποια είναι η Zoe Pre», ενώ μια πλάκα που έκανε η ίδια στον πρώην πρωθυπουργό έγινε τίτλος παντού. Zoe Pre: «Θέλω να με παντρέψει ο Τσίπρας με τη σύντροφό μου».

«Δε θέλω να παντρευτώ, δε με ψήνει αυτή η φάση, ούτε το είχα ποτέ σκοπό. Το μόνο που είπα είναι ότι αν θεσπίσει ο Αλέξης Τσίπρας το γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, θα είχε πλάκα να μας παντρέψει αυτός. Καθαρά για την πλάκα. Μετά το πήραν όλα τα εξώφυλλα και το έκαναν ότι θέλει να με παντρέψει ο Τσίπρας με την κοπέλα μου», εξηγεί η Zoe, η οποία μέχρι τον Οκτώβριο και για 9 ολόκληρα χρόνια πριν από αυτό, εργαζόταν παράλληλα και σε σούπερ μάρκετ, και κάπως έτσι ξεκινά η κουβέντα.


Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τα βίντεο;

Από μικρή ασχολιόμουν πολύ με το κομμάτι του βίντεο, επειδή περνούσα πάρα πολύ χρόνο μόνη μου. Ήθελα να γίνω ηθοποιός βασικά, οπότε άρχισα να κάνω σκετσάκια και να τα γυρίζω μόνη μου, έκανα τις κάμερες, έστηνα green screen, μόνταρα.

Αυτοδίδακτη δηλαδή;

Τελείως αυτοδίδακτη, δεν το έχω σπουδάσει καθόλου το βίντεο, μιλάμε για 15 χρόνια πριν τώρα, τουλάχιστον. Το πρώτο μέσο που χρησιμοποίησα σκέψου για να μοντάρω ήταν το Windows Media Maker. Είχα κάνει ένα vlog από ένα ταξίδι μου στην Αίγινα.

Το YouTube πότε προέκυψε;

Έβλεπα πολλούς ξένους YouTubers, δεν ήξερα ότι έχει αναπτυχθεί τόσο στην Ελλάδα. Ανέβασα κάποια βιντεάκια στα αγγλικά, τα οποία ήταν τραγικά. Και το χιούμορ και το μοντάζ, όλα χάλια. Τότε ξεκίνησα το green screen, επειδή δε μου άρεσε το σπίτι μου, είχα πάρει ένα πανί από το παζάρι και το χρησιμοποιούσα μαζί με τα φωτιστικά του σπιτιού. Όλα με tutorial τα είχα μάθει.

Και πότε ήρθε το επόμενο βήμα;

Όταν έπιασα δουλειά στο σούπερ μάρκετ, με τα πρώτα μου λεφτά αγόρασα μια κάμερα. Τότε ξεκίνησα να ανεβάζω βίντεο πιο κωμικά, με καμένο χιούμορ. Περνώντας τα χρόνια ωρίμασα κι εγώ κάπως και αποφάσισα να ασχολούμαι με πράγματα που αφορούν εμένα περισσότερο και με προβληματίζουν. Έτσι γεννήθηκε και το Podcast μου, το Κρίμα.

Το όνομα πώς σου ήρθε;

Το χρησιμοποιούσα συνέχεια και μου φάνηκε αστείο. Με εκφράζει και σαν λέξη. Στην αρχή ερχόντουσαν κυρίως οι φίλοι μου καλεσμένοι και σιγά-σιγά το εξέλιξα και άρχισαν να έρχονται και πιο αναγνωρίσιμα άτομα.

Και η μεγάλη έκρηξη πότε έφτασε;

Κοινό είχα εξαρχής, ήδη από τα βίντεο στο YouTube, είχα 100 χιλιάδες subscribers σίγουρα, απλά το κοινό των Podcasts είναι πολύ διαφορετικό. Κατάλαβα ότι ξέφυγα από το κοινό του YouTube όταν άρχισαν με προσεγγίζουν δημοσιογράφοι ή να βλέπω άλλους να προσεγγίζουν αυτό το στιλ συνέντευξης. Τις συνεντεύξεις σε βίντεο τις ξεκίνησα μετά την καραντίνα.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας τι έκανες;

Δούλευα non stop στο σούπερ μάρκετ, αρχικά ήμουν στα κεντρικά γιατί τους έκανα τα βίντεο αλλά την περίοδο της καραντίνας μετακινήθηκα στο HR, γιατί κάναμε συνέχεια προσλήψεις. Με το που τελείωσε η καραντίνα, επειδή πέρασα και μια περίοδο κατάθλιψης που δεν είχα όρεξη να ανεβάσω τίποτα και δε με εξέφραζε και τίποτα, είπα να ακολουθήσω αυτό το κόνσεπτ.

Περίμενες να πάει τόσο καλά;

Δεν περίμενα να έχει τόση ανταπόκριση, το έκανα για μένα, όπως κάνω και με όλα μου τα πρότζεκτ. Ποτέ δεν ήθελα να ακολουθήσω κάποια μόδα απλά για να φέρω κόσμο, ούτε έχω φωνάξει κάποιον καλεσμένο που δε συμπαθώ απλά επειδή είναι όνομα.

Αγαπημένος σου καλεσμένος;

Όνειρο ζωής ήταν να έρθει ο Γιώργος Καπουτζίδης. Είναι ό,τι καλύτερο αυτός ο άνθρωπος, δεν περίμενα ποτέ ότι θα έχω τη δυνατότητα να συζητήσω τόσο πολύ μαζί του. Έχω φυσικά πολλούς ακόμη αγαπημένους, γιατί από τον καθένα τους κάτι μαθαίνω, μέσα από τον καθένα βλέπω τη ζωή με διαφορετικό τρόπο.

Από την Κάθριν Ράιλι, την τρανς εκπαιδευτικό, την sex therapist sexethos (Μαρίνα Αρβανιτάκη), τον schoolmarius (Μάριος Μάζαρης) που είναι δάσκαλος σε σχολείο, τον Γιάννη Βίτσο που έχει οπτική αναπηρία, από όλους έχω πάρει κάτι.

Άνθρωποι που δυσκολεύονται να βρουν βήμα σε πιο mainstream μέσα.

Το ίντερνετ έχει αυτό το καλό. Παίρνουν οι δημιουργοί το περιεχόμενο στα χέρια τους οπότε όποια ανησυχία έχουμε και όποιο μήνυμα θέλουμε να περάσουμε, έχουμε τη δύναμη.

Αισθάνεσαι ποτέ και μια ευθύνη που έχεις αυτό το βήμα;

Εννοείται, αλλά αυτό το κατάλαβα μεγαλώνοντας. Πάντα έβρισκα τον τρόπο να περνάω τα μηνύματα που ήθελα μέσα από τα βίντεο που έκανα απλά τώρα το κάνω πιο συνειδητά και στοχευμένα.

Θυμάσαι κάποια συνέντευξη που δεν πήγε καλά;

Πριν τη συνέντευξη με τον Μαραβέγια είχα κοπανήσει το κεφάλι μου και έπαθα διάσειση. Την έκανα κανονικά γιατί τον λατρεύω κιόλας, αλλά μετά δε θυμόμουν τίποτα. Έχει τύχει επίσης πριν από συνέντευξη κάποιος να ανάψει μπάφο και όταν δε μίλαγε κάπνιζε, με είχε πιάσει πονοκέφαλος. Υπάρχουν και συνεντεύξεις που έχω ξενερώσει με τον καλεσμένο και έχω μετανιώσει. Υπήρξε μια περίοδος που πίστευα ότι αν δεν καλούσα κάποιον θα παρεξηγηθεί, ειδικά στην αρχή που ήταν πιο μικρό και πειραματικό. Τώρα δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνω αυτό.


Σου προτείνει θέματα ο κόσμος;

Πολλοί μου στέλνουν για να μου προτείνουν καλεσμένο, αλλά θέλω να ταυτιστώ κι εγώ. Θα ήθελα πολύ να φέρω έναν ράπερ ας πούμε, αλλά με δυσκολεύει γιατί δεν έχω παρακολουθήσει πολύ τη σκηνή για να βγει μια ωραία κουβέντα. Θέλω να πάρω το χρόνο μου, όπως κάνω με όλα τα θέματα.

Μελετάς πολύ πριν από κάθε συνέντευξη;

Εννοείται, ευτυχώς πλέον εκτός από τον ηχολήπτη μου, τον Δημήτρη Ντελή, έχω και την Τίνα Καππάτου που με βοηθά στην αρχισυνταξία. Θέλω πολύ να το εξελίξω, δύσκολο, έχει αβεβαιότητα αλλά είμαι αισιόδοξη.

Συμβουλές σου ζητάνε;

Αυτό είναι το πιο ωραίο. Όταν κάποιος παίρνει χρόνο για να σου γράψει ένα μήνυμα, για να σου πει ότι κάτι που είδε τον βοήθησε, είναι πολύ σημαντικό.

Έχεις και hate όμως φαντάζομαι.

Το πιο εύκολο είναι να σε βρίζουν βέβαια, έτσι ξεσπάει ο κόσμος. Όταν συνομιλώ με στρέιτ άντρες έχω το περισσότερο hate. Τύπου, πού πας κοριτσάκι εσύ να μιλήσεις με αυτόν. Το πιο πολύ κράξιμο το έφαγα στο βίντεο με τον Μάκη Παπασημακόπουλο, εντωμεταξύ αν ήξεραν όλοι αυτοί τον Μάκη, θα ήξεραν ότι είναι ο πρώτος που θα τους έκραζε για όλα αυτά που γράφουν. Είναι και φουλ φεμινιστής.

Βέβαια στις συνεντεύξεις πάω πολύ συνειδητά, δεν πάω σαν δημοσιογράφος, δεν πάω με ύφος ότι θα σας μιλήσω εγώ που ξέρω τα πάντα, είμαι ανοιχτή να ακούσω τα πάντα και καταλαβαίνω ότι πολλοί τα λένε λίγο από κόμπλεξ όλα αυτά. Σπάνια με επηρεάζει κάποιο σχόλιο, συνήθως μόνο αν κι εγώ θεωρώ ότι έχω κάνει λάθος. Ο τρόπος βέβαια θα μπορούσε να είναι πιο ευγενικός.

Η συνέντευξη με τον Αλέξη Τσίπρα πώς προέκυψε;

Ήθελα πάρα πολύ να πάρω συνέντευξη από έναν πολιτικό, όχι πολύ αμφιλεγόμενο για τα δικά μου στάνταρ, δε θα φώναζα κάποιον πολιτικό με ακροδεξιές απόψεις. Ούτε κάποιον που έχει ήδη το βήμα που θέλει επειδή ελέγχει τα μέσα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη τα περισσότερα media δικά του, μπορεί να βγει να πει ό,τι θέλει, όπου θέλει. Θα ήθελα όμως να μιλήσω με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, να δω τι έχει να μου πει.

Είχα κάνει την προσέγγισή μου αλλά νομίζω δεν έφτασε ποτέ εκεί που έπρεπε να φτάσει. Μου είχε έρθει πρόταση απ’ έξω απ’ έξω και για τον πρωθυπουργό και απόρησα, με όλα αυτά που έχω γράψει και πει για εκείνον και την αστυνομική βία. Με προσέγγισαν και από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα και εννοείται δέχτηκα.

Βρεθήκατε καθόλου πριν την συνέντευξη;

Όχι, ούτε είχαμε μιλήσει. Το μόνο που είχα πει είναι ότι για να γίνει η συνέντευξη, θέλω να κάνω ερωτήσεις για θέματα που απασχολούν εμένα. Το δέχτηκαν, τους έστειλα τις ερωτήσεις αλλά θεωρώ ότι δεν τις είδε ποτέ, έτσι κι αλλιώς τελικά αυτά που ρώτησα ήταν άλλα. Με εντυπωσίασε όμως, ήταν πολύ ετοιμόλογος, δεν το πολυσκεφτόταν, δεν κόλλησε πουθενά.

Πίσω από τις κάμερες πώς ήταν;

Πολύ κουλ, τον συμπάθησα πάρα πολύ, έδειξε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για μένα, ανθρώπινο, όχι ψεύτικο.

Τις αντιδράσεις μετά πώς τις είδες;

Είχε τα θετικά του σχόλια, είχε και αρνητικά.


Τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην Νεφέλη Μεγκ την είχες δει; Είχες διαβάσει τις αντιδράσεις;

Δεν την είχα δει όχι, συνειδητά δεν τις βλέπω για να μην επηρεάζομαι. Αυτό το κάνω και με τους καλεσμένους μου, δεν διαβάζω παλιότερες συνεντεύξεις τους για να μην κάνω τις ίδιες ερωτήσεις. Επίσης τον Αλέξη Τσίπρα τον είχα κανονίσει πρώτη, οπότε ξενέρωσα γιατί θα μας έλεγαν ότι την αντιγράψαμε. Δε φοβήθηκα καθόλου πάντως τις αντιδράσεις, όταν αποφασίσω να κάνω κάτι είμαι πολύ σίγουρη και δε θα με επηρέαζε κανένα σχόλιο.

Η συζήτηση πήγε και στα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών. Πώς τη βλέπεις γενικά την κατάσταση στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά γενικά τα δικαιώματα;

Τα πράγματα έχουν ξεφύγει δυστυχώς. Η αστυνομική βία όσο πάει χειροτερεύει, δίνουμε λεφτά σε περιπολικά και όχι στην υγεία και την παιδεία, κάθε χρόνο η Ελλάδα καίγεται και δεν έχουμε πυροσβέστες. Έχουμε μόνο αστυνομία για να μας δέρνει όταν διαδηλώνουμε ειρηνικά.

Εσύ θα ασχολιόσουν με την πολιτική;

Όχι, γιατί δεν έχω τις γνώσεις. Δεν ξέρω τους νόμους, πώς λειτουργεί η οικονομία. Πρέπει να το έχεις ψάξει από όλες τις πλευρές, να είσαι σίγουρος για όσα λες και κάνεις.

Το ραδιόφωνο πώς προέκυψε;

Ήταν κάτι που πάντα μου άρεσε, με τον αδερφό μου όταν ήμασταν μικρά κάναμε εκπομπές και συνεντεύξεις σε κασετόφωνο. Μεγαλώνοντας, επειδή κι ο άντρας της αδερφής μου και η αδερφή μου έκαναν ραδιοφωνική εκπομπή, το είχα πάντα στη ζωή μου. Ακούω πάρα πολύ ραδιόφωνο από μικρή και το θεωρώ μαγικό.

Με προσέγγισαν πέρσι από τον Pride, όταν ήταν ακόμη online και μου εξήγησαν ότι θέλουν να κάνουν κάτι διαφορετικό, να ασχοληθούν με το κομμάτι των ανθρώπινων δικαιωμάτων και να δώσουν φωνή σε άτομα που δεν θα έδινε κάποιος. Στον σταθμό έχουμε ας πούμε την Άννα Μπαλάν που είναι άτομο με οπτική αναπηρία, πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, έχουμε και στρέιτ. Αυτό που μοιραζόμαστε όλοι είναι ότι θέλουμε να περάσουμε διαφορετικά μηνύματα.

Η εκπομπή με τον Παύλο Χάπιλλο και τον Αργύρη Αγγέλου πώς είναι;

Νομίζω ότι όλα με οδήγησαν στο να γνωρίσω αυτούς τους ανθρώπους και να τους έχω στη ζωή μου. Και να σταματήσουμε το ραδιόφωνο δε θα χωριστούμε. Του Παύλου του πήρα συνέντευξη για το ΚΡΙΜΑ όταν βγήκε από το MasterChef και μετά αρχίσαμε να κάνουμε παρέα. Τον Άργυρη τον ήξερα εννοείται από το Πάρα 5 που το έβλεπα σαν τρελή, δεν περίμενα ότι θα είναι τόσο καλός άνθρωπος, πλέον μένω από κάτω του. Περνάμε τέλεια, δεν υπάρχει μέρα που να έχουμε τσακωθεί. Δε θα ήθελα ποτέ να τους χάσω από τη ζωή μου.

Θες να μάς πεις κάτι που ετοιμάζεις για το τέλος;

Δεν έχω κάτι καινούργιο, θέλω απλά να γίνεται το Κρίμα όλο και καλύτερο όσο περνάει ο καιρός και να το εξελίξω.

Exit mobile version