Christos Kalohoridis/USA Network/NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images/Ideal Image
WELLNESS

10 ψυχολογικά τρικ για να ελέγχεις κάθε κατάσταση

Για να έχεις μεγαλύτερη εξουσία πάνω σε οποιαδήποτε κατάσταση, πρέπει να εμβαθύνεις στην κατανόηση του τι μπορείς να ελέγξεις και τι όχι.

Αν προσπαθείς να ελέγξεις καταστάσεις οι οποίες δεν είναι στο χέρι σου, τότε είναι πολύ πιθανό να χάσεις τον έλεγχο και της δικής σου ζωής. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν την πλήρη έκταση των πραγμάτων που μπορούν να επηρεάσουν, με αποτέλεσμα να μην αντιδρούν θετικά σε γεγονότα που δεν μπορούν να αλλάξουν.

Για να έχεις μεγαλύτερη εξουσία πάνω σε οποιαδήποτε κατάσταση, πρέπει να εμβαθύνεις στην κατανόηση του τι μπορείς να ελέγξεις και τι όχι. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχεις τη δύναμη να φέρεις μια κατάσταση στα μέτρα σου.

Ακολουθούν 10 ψυχολογικά τρικ για να επηρεάζεις -στο μέτρο του δυνατού- τις καταστάσεις γύρω σου.

Ψάξε στην τσέπη σου

Η τσίχλα μειώνει το άγχος. Το να μασάς τσίχλα αρκετά συχνά έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του άγχους σε σχέση με το να μασάς, για παράδειγμα, το καλαμάκι του καφέ σου. Με λίγα λόγια, αυτό που βρίσκεται στην τσέπη ή την τσάντα σου, θα σε βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος και το στρες χωρίς να δώσεις πολλά χρήματα. Κάθε φορά που πρόκειται να αντιμετωπίσεις μια όχι και τόσο ευχάριστη κατάσταση, μάσα μερικές τσίχλες για να ηρεμήσεις τον εγκέφαλό σου.

Η σημασία της παύσης

Ας υποθέσουμε ότι μόλις έκανες σε κάποιον μια ερώτηση, αλλά δεν είσαι ικανοποιημένος με την απάντησή του. Μην τον διακόψεις. Μείνε σιωπηλός και περίμενε για μία ακόμη απάντηση. Οι πιθανότητες να επεκταθεί και να δώσει μια πιο ολοκληρωμένη απάντηση όταν δε λες τίποτα, είναι πολλές.

Δίνοντας μερικά επιπλέον δευτερόλεπτα στο άλλο άτομο για να σκεφτεί, του επιτρέπεις να διατυπώσει μια καλύτερη απάντηση. Επίσης, αυτό λειτουργεί εξαιρετικά καλά και στις διαπραγματεύσεις.

Άφησε τους άλλους να μιλήσουν για τον εαυτό τους

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences αποκάλυψε ότι το να μιλάμε για τον εαυτό μας ενεργοποιεί τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που λειτουργούν όταν τρώμε καλό φαγητό ή όταν -όχι εμείς, πάντα οι άλλοι- κάνουν ναρκωτικά. Αν θέλεις οι άνθρωποι να συνδέσουν αυτή τη νευρολογική έξαρση με την παρουσία σου, άφησέ τους να σου πουν για τον εαυτό τους.

Ό,τι δίνεις, παίρνεις (αλλά όχι ακριβώς)

Όταν θέλεις κάτι από κάποιον που δε γνωρίζεις, μην το ζητάς ευθέως. Είναι προτιμότερο να το περάσεις στον άλλο ως ευκαιρία ή να το κάνεις να μοιάζει με προσφορά αντί να το ζητήσεις ευθέως. Όταν διαμορφώνεις τα αιτήματά σου σε αγνώστους ως ευκαιρία γι’ αυτούς, είναι πιο πιθανό να είναι δεκτικοί, επειδή τους δείχνεις ότι κάτι έχουν να κερδίσουν αν σε βοηθήσουν.

Μην έχεις μεγάλες προσδοκίες

Ο ταχύτερος τρόπος για να γίνεις δυστυχισμένος είναι να έχεις μεγάλες προσδοκίες από τους γύρω σου. Όπως είπε ο Επίκτητος, όσο περισσότερο προσπαθείς να ελέγξεις τα εξωτερικά γεγονότα, τόσο περισσότερο θα χάσεις τον έλεγχο της ζωής σου. Το να έχεις μηδενικές προσδοκίες είναι το απόλυτο μυστικό για να μειώσεις την απογοήτευση που θα νιώσεις αν κάτι στραβώσει.

Το τεστ χαρακτήρα

Αν θέλεις να καταλάβεις το πώς πραγματικά είναι ένα άτομο, παρατήρησε τον τρόπο που συμπεριφέρεται σε ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα να του προσφέρουν. Ένας σωστός άνθρωπος θα συμπεριφερόταν σε όλους το ίδιο, ανεξάρτητα από το τι έχουν να του δώσουν. Ένας καλός χαρακτήρας, θεωρεί ότι όλοι αξίζουν σεβασμό.

Δίδαξε ό,τι μαθαίνετε

Ο Jim Kwik, επιχειρηματίας και συγγραφέας του best-seller βιβλίου Limitless, είπε κάποτε: «Αν θέλεις να μάθεις κάτι πολύ πιο γρήγορα, μάθε το με την πρόθεση να το διδάξεις σε κάποιον άλλο». Ο γρηγορότερος και καλύτερος τρόπος για να μάθεις οτιδήποτε είναι να το κάνεις με την πρόθεση να χαρίσεις αυτή τη γνώση σε κάποιον άλλον. Αυτό θα αυξήσει το κίνητρό σου, αφού δεν θα θέλεις να πεις κάτι το οποίο δεν ισχύει στους ανθρώπους που απευθύνεσαι.

Η σωστή στάση σώματος και το χαμόγελο

Μια μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, διαπίστωσε ότι η στάση του σώματος επηρεάζει την ψυχική υγεία. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, το να καμπουριάζεις είναι μια κλασική αμυντική στάση και υιοθετώντας αυτή τη στάση συχνά, υποσυνείδητα λέμε στον εαυτό μας ότι δεν είμαστε ασφαλείς. Από την άλλη, αν χαμογελάς περισσότερο, θα είσαι πιο ευτυχισμένος και υιοθετώντας μια καλή στάση σώματος, θα σε κάνει να δείχνεις και να αισθάνεσαι πιο σίγουρος.

Χρησιμοίησε το «επειδή»

Ο Αμερικανός ψυχολόγος Robert Cialdini έδειξε στο βιβλίο του «Influence» (Επιρροή) ότι έχεις περισσότερες πιθανότητες για κάτι καλό όταν παρέχεις στους ανθρώπους έναν λόγο μετά από κάθε χάρη που ζητάς. Οι άνθρωποι αντιδρούν θετικά στη λέξη «επειδή», ακόμη και αν ο λόγος δεν έχει νόημα ή είναι άσχετος με αυτό που ζητάς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν γιατί τους ζητείται να κάνουν αυτό που κάνουν.

Δώσε στους άλλους τον έλεγχο

Το να λες σε κάποιον τι να κάνει, πυροδοτεί αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν ψυχολογική αντίδραση, την αντίδραση δηλαδή του εγκεφάλου μας σε μια απειλή για την ελευθερία μας. Αυτό μπορεί να τους παρακινήσει να επαναστατήσουν ή να νιώσουν δυσάρεστα συναισθήματα απέναντί σου.

Μια καλύτερη λύση είναι να δίνεις στους ανθρώπους επιλογές για να τους κάνεις να νιώθουν ότι έχουν τον έλεγχο των αποφάσεών τους. Για παράδειγμα, αντί να πεις στο παιδί σου ότι ήρθε η ώρα να φάει, ρώτησέ το αν θέλει δημητριακά ή σάντουιτς. Αυτό υπονοεί ότι είναι ώρα για φαγητό, αλλά τους δίνει την ελευθερία να διαλέξουν τι θέλουν να φάνε.