3 φαγητά που πρέπει να αποφεύγεις σύμφωνα με μία επιστήμονα τροφίμων
- 9 ΙΑΝ 2025
Γνωστή στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ως @hydroxide, η δημιουργός περιεχομένου (ινφλουένσερ, ντε) που εστιάζει στο φαγητό, κάνει τα πάντα για να εξηγήσει γιατί αποφεύγει ορισμένα τρόφιμα, με βάση τις εκτεταμένες γνώσεις της επί του θέματος.
Σε δύο από τα πολλά της βίντεο στο TikTok, λοιπόν, μίλησε για τις τροφές που δεν θα άγγιζε ποτέ λόγω των σοβαρών επιπτώσεων που μπορεί να έχουν στην υγεία της.
Ωμές φύτρες
Αν και παραδέχτηκε ότι «περιστασιακά θα τις φάει», η TikToker φρόντισε να τονίσει ότι είναι ένα «πολύ, πολύ, πολύ, πολύ επικίνδυνο τρόφιμο», περιγράφοντας τα τροφικά βακτήρια ως «τους κολλητούς σου στις διακοπές», καθώς αναζητούν κάποιο ζεστό και υγρό μέρος.
Οι φύτρες καλλιεργούνται σε υγρό περιβάλλον, που σημαίνει ότι είναι η ιδανική συνθήκη για να αναπτυχθούν τα βακτήρια. Η Hydroxide εξήγησε ότι δεν θα τις έτρωγε «εκτός αν τις ξεπλύνετε ή τις μαγειρέψετε».
«Όταν χειρίζεστε τρόφιμα υψηλού κινδύνου, η υγρασία που μεταφέρουν όλα αυτά τα βακτήρια θα μπορούσε να φτάσει και στις υπόλοιπες προμήθειες της κουζίνας σας, στους πάγκους σας και στον νεροχύτη σας», είπε.
To rare ψημένο κρέας
Η ειδικός σε θέματα διατροφής μίλησε επίσης για το μοσχαρίσιο κρέας και ότι θέλει πάντα το μπιφτέκι της να είναι ψημένο καλά. Τόνισε επίσης ότι ούτως ή άλλως παραγγέλνει καλοψημένο κρέας, ακόμα και την μπριζόλα, ώστε να αποφύγει κάθε πιθανότητα παρουσίας βακτηρίων.
«Αν υπάρχει ένα μικρό κομμάτι κρέατος που έχει πάνω του E. coli, σαλμονέλα, οτιδήποτε άλλο, ουσιαστικά το παίρνετε και το διανέμετε παντού».
Ωμά στρείδια
Αυτό είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τους λάτρεις των θαλασσινών, καθώς η @hydroxide αναφέρθηκε σε μια μεγάλη παρέα ανθρώπων που προσβλήθηκε από νοροϊό μετά την κατανάλωση ωμών στρειδιών
Το μικρόβιο αυτό προκαλεί ναυτία, διάρροια και πόνους σε όλο το σώμα. Βασικά, θέλετε να το αποφύγετε με κάθε κόστος.
«Ο μόνος έλεγχος ασφάλειας τροφίμων από τον οποίο πρέπει να περάσουν τα ωμά στρείδια είναι για να ελεγχθεί αν τα νερά συγκομιδής από τα οποία προέρχονται είναι ασφαλή για ψάρεμα».
Στη συνέχεια εξήγησε τη διαφορά με το σούσι, καθώς το ιαπωνικό φαγητό υποβάλλεται σε «έντονη κατάψυξη που εξαλείφει τα παράσιτα». Η ασφάλεια των τροφίμων πίσω από το σασίμι, για παράδειγμα, είναι πολύ πιο ουσιαστική από ό,τι ισχύει για τα ωμά στρείδια.
«Καμία ποσότητα καυτερής σάλτσας ή χυμού λεμονιού δεν θα τα θεραπεύσει ή θα τα κάνει ασφαλέστερα για κατανάλωση, δυστυχώς», κατέληξε.