Wilson Webb/Apple TV+
ΚΑΡΙΕΡΑ

4 τρόποι για να αποφύγεις την επαγγελματική τοξικότητα

Πώς να απεμπλακείς από το αρνητικό κλίμα που δημιουργείται πολλές φορές στο γραφείο.

Όσο και αν δεν θέλουμε να το αποδεχτούμε, πολλές φορές η κατάσταση στο γραφείο είναι ανυπόφορη. Ειδικά, αν μπεις σε ένα περιβάλλον που όλα λειτουργούν με κλίκες και πισώπλατες μαχαιριές, τα πράγματα είναι σκούρα.

Το πώς θα καταφέρεις να ανταπεξέλθεις σε ένα τέτοιο τοξικό περιβάλλον και θα μείνεις παραγωγικός, όταν όλα δίπλα σου μοιάζουν μάταια, είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει ειδικούς στα θέματα εργασίας, οι οποίοι προσπαθούν να ορίσουν τι εστί κακό επαγγελματικό περιβάλλον ώστε να δημιουργούν όλο και καλύτερες επαγγελματικές σχέσεις.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, όλες οι εταιρείες έχουν συγκεκριμένη πολιτική, η οποία διαφέρει από εργοδότη σε εργοδότη και έτσι απλά τις περισσότερες φορές καλούμαστε να προσαρμοστούμε στην κάθε ξεχωριστή κατάσταση.

Το καλύτερο όμως που μπορούμε να κάνουμε σύμφωνα με τους ειδικούς, για να ανταποκριθούμε σε κάθε περίπτωση, είναι να μάθουμε να παρακάμπτουμε με έξυπνο τρόπο την τοξική πολιτική της κάθε εταιρείας. Αυτές είναι οι 4 συμβουλές που προτείνουν οι ειδικοί στο κομμάτι των επαγγελματικών σχέσεων για μια καλύτερη εμπειρία στους χώρους του γραφείου και για μια πιο αρμονική συνεργασία με την ομάδα ανθρώπων που συνεργάζεσαι άμεσα.

Μην εμπλέκεσαι σε καυγάδες

Εξ ορισμού, η πολιτική στο γραφείο περιλαμβάνει κάποιου είδους παιχνίδια εξουσίας. Αυτό μπορεί να είναι η διάδοση μιας κακόβουλης φήμης από κάποιον για να ανέβει μια θέση ή για να πάρει εκείνος τα εύσημα για τις ιδέες ή τη δουλειά κάποιου άλλου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το πιο συνηθισμένο είναι να παίρνεις αυτόματα θέση.

Ε, λοιπόν, δοκίμασε να μείνεις αμέτοχος. Προσπάθησε να παραμείνεις ουδέτερος, μη συμμετέχοντας σε τοξικές συμπεριφορές, όπως κουτσομπολιά στο γραφείο ή πισώπλατες μαχαιριές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν δεν έχεις γνώση της κατάστασης από πρώτο χέρι ή αν δεν γνωρίζεις όλες τις πλευρές του θέματος.

Φρόντισε να ενεργείς με ακεραιότητα

Ένας καλός τρόπος για να αποφύγεις να εμπλακείς σε τοξικές σκέψεις και συμπεριφορές που συμβαίνουν στο γραφείο είναι να μην είσαι δεκτικός σε αυτές. Να καταστήσεις ξεκάθαρη τη θέση του, ότι δεν ασχολείσαι με μικρότητες.

Με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι που ακολουθούν την τοξική πολιτική θα το σκεφτούν δύο φορές πριν σε συμπεριλάβουν στα σχέδιά τους. Τι σημαίνει όμως να ενεργείς με ακεραιότητα; Σημαίνει να ακολουθείς με συνέπεια ένα σύνολο ηθικών κανόνων, ακόμα και όταν αυτό φαίνεται να είναι το πιο άβολο πράγμα που πρέπει να κάνεις.

Προσπάθησε να είσαι σταθερά ειλικρινής στην επικοινωνία σου και απόφυγε να αποκρύπτεις κρίσιμες πληροφορίες ή να παραπλανάς τους άλλους, ειδικά αν αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την καριέρα τους. Δείξε σεβασμό στα συναισθήματα και τις απόψεις των συναδέλφων σου και όπου χρειαστεί δώσε τις συμβουλές που θα ήθελες να ακούσεις, αν ήσουν στη θέση τους.

Να είσαι φιλικός με όλους

Όχι, δεν εννοώ να απολέσεις εντελώς τον χαρακτήρα σου προκειμένου να τα έχεις με όλους καλά. Αλλά αν μπορείς να φέρεσαι σε όλους στον εργασιακό σου χώρο με τον ίδιο σεβασμό, ευγένεια και επαγγελματισμό, ίσως γλιτώσεις τη σκληρή κριτική και τα κακόβουλα σχόλια όταν έρθει η ώρα σου. Φυσικά, αυτό είναι ευκολότερο να το λες παρά να το κάνεις, αλλά αν το κάνεις με συνέπεια, τότε σε όλη σου την εργασιακή εμπειρία στο γραφείο θα έχεις πολύ λιγότερους μπελάδες.

Μην αναμειγνύεις τα προσωπικά με τα επαγγελματικά

Αν γίνεται μια φορά χαμός με τα κουτσομπολιά στο γραφείο για ψύλλου πήδημα, τότε αντιλαμβάνεσαι το τι θα γίνει σε περίπτωση που μπλέξεις τα προσωπικά σου με τα επαγγελματικά και πολύ χειρότερα το τι θα γίνει εάν όλο αυτό δεν πάει και πολύ καλά.