5 μύθοι για το ανθρώπινο σώμα που έχεις πιστέψει κι εσύ
Ο μύθος λέει ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% της εγκεφαλικής μας δύναμης κάθε φορά. Είναι, όμως, αλήθεια κάτι τέτοιο;
- 6 ΦΕΒ 2025
Το ανθρώπινο σώμα είναι ένα μυστήριο, με ορισμένες βιολογικές λειτουργίες του να είναι πραγματικά αινιγματικές. Για παράδειγμα, ακόμα δεν ξέρουμε ακριβώς τον λόγο που ονειρευόμαστε ή γιατί κλαίμε όταν είμαστε συναισθηματικά φορτισμένοι και όχι, δεν έχει να κάνει με τον ονειροκρίτη.
Άλλες λειτουργίες όμως έχουν δημιουργήσει μερικούς επίμονους όπως αποδείχτηκαν μύθους, παρά τις δεκαετίες διάψευσης από τους επιστήμονες. Ακολουθούν μερικές μόνο κοινές πεποιθήσεις για το ανθρώπινο σώμα που ίσως σε εκπλήξουν ότι δεν είναι αληθινές.
Έχουμε πέντε αισθήσεις
Τον τέταρτο αιώνα π.Χ., ο Αριστοτέλης αναγνώρισε πέντε -και μόνο πέντε- αισθήσεις: την όραση, την όσφρηση, τη γεύση, την ακοή και την αφή. Τα τελευταία 2.000 χρόνια, όμως, μάθαμε πολλά περισσότερα για την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε και να επεξεργαζόμαστε το περιβάλλον μας.
Ορισμένοι ερευνητές έχουν προτείνει ότι έχουμε 21 ή περισσότερες αισθήσεις με βάση τους τύπους των υποδοχέων που περιέχονται στα αισθητήρια όργανά μας. Για παράδειγμα, έχουμε μηχανική αντίληψη, η οποία περιλαμβάνει την αίσθηση της ισορροπίας, αντίληψη της θερμής και της ψυχρής θερμοκρασίας, υποδοχείς για τη γεύση πικρών, γλυκών, αλμυρών, ξινών γεύσεων, ακόμα και υποδοχείς για την αντίληψη της αρτηριακής πίεσης και του πνευμονικού φουσκώματος.
Δεν μπορούμε να αναγεννήσουμε εγκεφαλικά κύτταρα
Οι άνθρωποι γεννιούνται με περίπου 100 δισεκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα. Μέχρι τη δεκαετία του 1990, οι περισσότεροι επιστήμονες πίστευαν ότι τα 100 δισεκατομμύρια ήταν όλα όσα θα είχαμε ποτέ.
Στη συνέχεια, μια μελέτη του 1998 βρήκε ενδείξεις ότι οι άνθρωποι μπορούσαν να δημιουργήσουν νέα κύτταρα στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, μια περιοχή που σχετίζεται με τη μάθηση και τη μνήμη. Πιο πρόσφατες μελέτες έχουν υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό την ιδέα και δείχνουν ότι μπορεί να είμαστε σε θέση να δημιουργούμε έως και 1.500 νευρώνες την ημέρα.
Χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας
Ο μύθος λέει ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% της εγκεφαλικής μας δύναμης κάθε φορά. Αυτό πιθανότατα προέκυψε από ένα άρθρο του 1907 για το περιοδικό Science του William James, ενός από τους θεμελιωτές της σύγχρονης ψυχολογίας. «Σε σύγκριση με αυτό που θα έπρεπε να είμαστε, είμαστε μόνο οι μισοί. Χρησιμοποιούμε μόνο ένα μικρό μέρος των πιθανών διανοητικών και φυσικών μας πόρων», έγραψε. Βέβαια, δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση για την πεποίθηση αυτή.
Τα 8 ποτήρια νερού την ημέρα
Η ήπια αφυδάτωση μπορεί να μας κάνει νωθρούς, ενώ μια σοβαρή περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη οργάνων. Αλλά υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που δείχνουν ότι 8 ποτήρια νερού την ημέρα είναι η ιδανική ποσότητα για τη διατήρηση της υγείας μας. Αυτός ο γνωστός μύθος προέκυψε πιθανότατα από ένα κυβερνητικό δελτίο υγείας του 1945, το οποίο ισχυριζόταν ότι «η κατάλληλη ποσότητα νερού για τους ενήλικες είναι συνήθως 2,5 λίτρα ημερησίως.
Σήμερα, οι διατροφολόγοι λένε ότι η βέλτιστη ποσότητα νερού που προσλαμβάνεται ημερησίως διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά ότι το μεγαλύτερο μέρος της πρέπει να προέρχεται από πηγές τροφίμων, όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Το κρύωμα από τις χαμηλές θερμοκρασίες
Οι χαμηλές θερμοκρασίες από μόνες τους δεν μπορούν να μας αρρωστήσουν – χρειάζεται ένας ιός γι’ αυτό. Πρώτον, οι ιοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα είναι πιο ενεργοί και ανθεκτικοί το χειμώνα σε πολλά μέρη του κόσμου.
Δεύτερον, οι χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες κρατούν περισσότερους ανθρώπους μέσα στο σπίτι, όπου μπορεί να κολλήσουμε τον ιό κάποιου άλλου.
Τρίτον, ο κρύος καιρός μπορεί επίσης να επιβραδύνει τις φυσιολογικές ανοσολογικές μας αντιδράσεις. Όλα αυτά τα σενάρια καταλήγουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εκτεθούμε σε έναν ιό που έχει περισσότερες πιθανότητες να μας αρρωστήσει.