5 πράγματα που συμβαίνουν στον εγκέφαλό σου όταν διαβάζεις
- 26 ΦΕΒ 2024
Όλοι γνωρίζουμε ότι το διάβασμα μπορεί να μας διδάξει, ας πούμε, διάφορα ιστορικά γεγονότα και ότι η γνώση, γενικότερα, μας κάνει αν όχι πιο έξυπνους, σίγουρα πιο ενημερωμένους πάνω σε ένα ζήτημα.
Για παράδειγμα, σε ελάχιστες περιπτώσεις ένα επιτυχημένο άτομο δεν θα μιλήσει για το πόσες ώρες έχει περάσει στην πολυθρόνα του κρατώντας ένα βιβλίο και πόσο τον βοήθησε στο να πετύχει τον στόχο του.
Σύμφωνα με τη νευροεπιστήμη, το διάβασμα (όχι μόνο το εμμονικό), δεν προσφέρει στον εγκέφαλό μόνο χρήσιμες πληροφορίες, αλλά στην πραγματικότητα αλλάζει και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Προς το καλύτερο. Το κρατάμε αυτό. Το κρατάμε και περνάμε στο τι συμβαίνει όταν κάποιος έχει βάλει στην καθημερινότητά του το διάβασμα.
Ενισχύει τις συνδέσεις στον εγκέφαλό σας
Το διάβασμα διευκολύνει τις νέες συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών τμημάτων του εγκεφάλου. Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι η ανάγνωση ενός μυθιστορήματος αύξησε την επικοινωνία μεταξύ των τμημάτων του εγκεφάλου που ελέγχουν την επεξεργασία της γλώσσας. Δημιούργησε επίσης μακροπρόθεσμες αλλαγές στον αμφίπλευρο σωματοαισθητικό φλοιό, το τμήμα του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις αισθητηριακές πληροφορίες, όπως είναι η όραση ή η ακοή.
Η ανάγνωση αποτρέπει τη γνωστική παρακμή που σχετίζεται με την ηλικία
Η προσοχή και η μνήμη είναι οι δύο πτυχές της γνωστικής λειτουργίας που είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από την ηλικία. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανάγνωση μπορεί να μειώσει τη γνωστική «έκπτωση» που σχετίζεται με την ηλικία (όσο μεγαλώνουμε) και να προστατεύσει τη γνωστική λειτουργία.
Το διάβασμα μειώνει τα επίπεδα άγχους
Εντάξει, αυτό ίσως το γνωρίζεις ήδη. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι το διάβασμα για μόλις 30 λεπτά την ημέρα, μπορεί να μειώσει τα σωματικά και συναισθηματικά σημάδια του στρες. Μία μελέτη με φοιτητές, συνέκρινε τις επιδράσεις της γιόγκα, των χιουμοριστικών βίντεο και του διαβάσματος στα επίπεδα του στρες και διαπιστώθηκε ότι οι φοιτητές που διάβαζαν, παρουσίασαν μείωση των σωματικών δεικτών του στρες, όπως ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση.
Ίσως ζήσεις περισσότερο
Το διάβασμα δεν βοηθάει μόνο στην καλύτερη υγεία του εγκεφάλου, αλλά συνδέεται επίσης με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Η ανάγνωση βιβλίων συνδέεται με 20% μείωση του κινδύνου θνησιμότητας σε σύγκριση με όσους δεν διάβαζαν βιβλία. Το διάβασμα, φυσικά, μπορεί να μη μας κάνει να ζήσουμε περισσότερο από μόνο του, αλλά μπορεί να σχετίζεται με έναν συνολικά υγιεινό τρόπο ζωής και με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Μνήμη και συγκέντρωση
Αν και ο εγκέφαλος δεν είναι μυς, εξακολουθεί να επωφελείται από την άσκηση. Όπως τα βάρη κάνουν το σώμα μας πιο δυνατό, έτσι και το διάβασμα, το οποίο είναι μια γνωστικά απαιτητική διαδικασία, μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Όταν οι άνθρωποι διαβάζουμε, δημιουργούμε έναν νοητικό χάρτη του γραπτού κειμένου και αυτός χάρτης μας βοηθά να επεξεργαστούμε τις λέξεις που διαβάζουμε, άρα και την ανάκληση των γνώσεων. Η τακτική ανάγνωση βοηθά τον εγκέφαλο να εξασκηθεί σε νοητικές διεργασίες που συμβάλλουν στη λειτουργία της μνήμης.