5 ψυχολογικά τρικ που πραγματικά λειτουργούν
Πώς να πάρεις το πάνω χέρι σε μια διαπραγμάτευση όταν συναισθηματικά φαίνεται να χάνεις.
- 23 ΔΕΚ 2024
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο λαμπρός Ούγγρος μαθηματικός Abraham Wald ανέλαβε, για λογαριασμό των ΗΠΑ, να σώσει μέσω της επιστήμης του βομβαρδιστικά αεροπλάνα. Ο στρατός τότε, του έδειξε αεροπλάνα γεμάτα τρύπες από σφαίρες και τον ρώτησε για το πού θα έπρεπε να προσθέσουν θωράκιση.
Οι περισσότεροι άνθρωποι θα έλεγαν: «Καλύψτε τα σημεία με τις περισσότερες τρύπες». Εκείνος είπε το αντίθετο: «Θωρακίστε τα σημεία χωρίς τρύπες από σφαίρες». Τελικά, όπως φαντάζεσαι, η ιδέα του λειτούργησε. Μερικές φορές, το σωστό είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που νομίζεις. Και αυτό ακριβώς θα γνωρίσουμε σήμερα: Μερικά κόλπα ψυχολογίας που φαίνονται απλά αλλά αναποδογυρίζουν την πραγματικότητα.
Το φαινόμενο «Δεν ενδιαφέρομαι»: Πώς η αδιαφορία σας κάνει πιο ελκυστικούς
Το κυνήγι των ανθρώπων δεν αποδίδει ποτέ. Ούτε στην αγάπη, ούτε στη φιλία, ούτε καν στις επιχειρήσεις. Σκέψου το. Όλους μας ελκύει εκείνο το άτομο που είναι σκληρό, μυστηριώδες ή λίγο αδιάφορο και προφανώς αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι ψυχολογία. Όταν είσαι αδιάφορος, παρουσιάζεις αυτάρκεια. Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι είσαι πολύτιμος επειδή δεν ζητάς απεγνωσμένα την προσοχή τους.
Πώς να εφαρμόσεις την αδιαφορία
- Σταμάτα να εξηγείς και να δικαιολογείς υπερβολικά τον εαυτό σου.
- Επικεντρώσου στους δικούς σου στόχους και τα δικά σου πάθη. Άσε την περιέργεια να έρθει σε εσένα.
- Να θυμάσαι ότι η έλλειψη αυξάνει την αξία.
Η δύναμη της σιωπής
Το να μη λες τίποτα μπορεί να κερδίσει κάθε διαφωνία. Υπάρχει πάντα εκείνη η διαφωνία όπου οι λέξεις συνεχίζουν να πετάνε πέρα δώθε χωρίς να υπάρχει λύση. Αυτό για το οποίο κανείς δεν μιλάει είναι το σιωπηλό όπλο: η ίδια η σιωπή. Σε τεταμένες καταστάσεις, η σιωπή μπορεί πάντα να δώσει τη λύση. Ο άλλος συχνά γεμίζει το κενό, αποκαλύπτοντας τα αληθινά του συναισθήματα ή τα ελαττώματα στο επιχείρημά του.
Πώς να χρησιμοποιήσεις τη σιωπή
- Αντί να αντιδράσεις συναισθηματικά, κάνε μια παύση.
- Κοίταξε όσους σε φέρνουν ένταση και μείνε ψύχραιμος.
- Στη συνέχεια απλά πάρε τον έλεγχο της κόντρας μέσω της σιωπής σου.
Μην αφήνεις την όποια ενοχή σου να σε χειραγωγήσει
Πόσες φορές έχεις κάνει κάτι απλά και μόνο επειδή ένιωσες ενοχές; Οι χειραγωγοί το γνωρίζουν αυτό. Χρησιμοποιούν την ενοχή ως ένα αδύναμο αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο για να διαστρεβλώσουν τα συναισθήματά σου και να πάρουν αυτό που θέλουν. Μην αφήνεις λοιπόν τις ενοχές να κυριαρχούν στη ζωή σου περισσότερο απ’ όσο παραδέχεσαι. Τα σημάδια ότι κάποιος προσπαθεί να σου περάσει την ενοχή είναι τα εξής: Κάποιος σου υπενθυμίζει συνεχώς πώς σε «βοήθησε» και σε κατηγορεί πάντα για τον καυγά.
Τι πρέπει να κάνεις για να αποφύγεις την ενοχοποίηση
- Εντόπισε πότε η ενοχή χρησιμοποιείται ως όπλο.
- Θέσε σαφή όρια.
- Σταμάτα να ζητάς υπερβολικά συγγνώμη. Αυτό δίνει στους χειριστές μεγαλύτερη επιρροή.
Οι άνθρωποι σε κρίνουν περισσότερο για τις αδυναμίες σου παρά για τα δυνατά σου σημεία
Όλοι γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι θυμούνται τα ελαττώματά μας καλύτερα από τις επιτυχίες μας. Αλλά είναι η ανθρώπινη φύση. Οι αδυναμίες ξεχωρίζουν επειδή είναι εύκολο να τις δεις και να τις κριτικάρεις. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το πώς χειρίζεσαι τις αδυναμίες σου.
Τι μπορείς να κάνεις για αυτό
- Αποδέξου τις ατέλειές σου. Αυτό σε κάνει απρόσβλητο από τους επικριτές.
- Μην υπεραναπληρώνεις γιατί αυτό δείχνει ανασφάλεια.
- Χρησιμοποίησε την αυτογνωσία ως όπλο. Αυτό σηματοδοτεί δύναμη.
Θέσε ξεκάθαρα όρια
Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να λες «όχι» ειδικά στους πιο κοντινούς σου ανθρώπους, όμως λέγοντας παντού «ναι», τότε στην ουσία ρίχνεις τον εαυτό σου και χάνεις την ευκαιρία να θέσεις τα όριά σου στους γύρω σου. Μόλις όμως αφήσεις τους άλλους να περάσουν τα όριά σου, θα συνεχίσουν να το κάνουν ξανά και ξανά. Γιατί; Επειδή τους έμαθες ότι είναι εντάξει. Ήταν δικό σου λάθος από την αρχή και όσο πιο νωρίς το διορθώσεις, τόσο το καλύτερο.
Πώς να δημιουργήσεις ακλόνητα όρια:
- Να είσαι ευθύς και ασυμβίβαστος. Ένα απλό «δεν μπορώ να το κάνω αυτό» λειτουργεί και δεν χρειάζονται εξηγήσεις.
- Βάλε λογικές συνέπειες όταν οι άνθρωποι υπερβαίνουν τα όριά σου και περιόρισε την πρόσβασή τους σε εσένα.