7 λόγοι που ίσως σε κάνουν να σκέφτεσαι υπερβολικά
Η σκέψη κάνει καλό. Η υπερβολική σκέψη, όμως, όχι.
- 24 ΦΕΒ 2024
Ζούμε σε μια εποχή με έντονο στρες και μεγάλες πιέσεις. Καθημερινά καταναλώνουμε άπειρο χρόνο και ενέργεια προκειμένου να σκεφτούμε και, στην καλύτερη περίπτωση, να λύσουμε τα προβλήματα που μας απασχολούν. Είτε οι σκέψεις αυτές έχουν να κάνουν με την εργασία μας, είτε με την οικογένειά μας, είτε με τους φίλους μας. Τα τελευταία χρόνια, όμως, υπάρχει ένας όρος που έχει αρχίσει να γιγαντώνεται.
Πια, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναφέρονται στο overthinking. Την τάση, με λίγα λόγια, πολλών από εμάς να υπεραναλύουμε την κατάσταση που βρισκόμαστε σε τέτοιο σημείο που τελικά να χάνουμε το νόημα. Ποιοι είναι, όμως, οι πραγματικοί λόγοι που έχουν οδηγήσει στην ένταση του συγκεκριμένου φαινομένου και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε; Ας δούμε αναλυτικά:
Απομεινάρια από την παιδική ηλικία
Σύμφωνα με έρευνες, οι περισσότεροι άνθρωποι που σκέφτονται υπερβολικά επί ενός θέματος, ανέπτυξαν αυτή τους τη συνήθεια από την παιδική ηλικία. Κι αυτό γιατί τότε ήταν ο μόνος τρόπος προκειμένου να αντιληφθούν τι συμβαίνει γύρω τους, καλό ή κακό. Έτσι, λοιπόν, καλό θα ήταν κανείς να αναζητήσει την προέλευση αυτής της συνήθειας στο παρελθόν και να αναρωτηθεί εάν και κατά πόσο το overthinking αυτό έχει πλέον λόγο ύπαρξης.
Η ψευδαίσθηση του ελέγχου
Πολλές φορές είναι στη φύση μας να βοηθάμε. Ειδικά όταν πρόκειται για αγαπημένους κοντινούς ανθρώπους, όπως τα παιδιά, τους γονείς ή τους συντρόφους μας. Θέλουμε με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε. Ωστόσο, αυτή μας η ικανότητα είναι συχνά πολύ πιο περιορισμένη απ’ ό,τι θα θέλαμε να πιστεύουμε. Το μόνο που καταφέρνουμε είναι να γεμίζουμε άγχος για μεγάλο χρονικό διάστημα και να μη νιώθουμε ποτέ ήρεμοι.
Η ψευδαίσθηση της βεβαιότητας
Ίσως πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές αιτίες που οδηγούν σε overthinking. Οι άνθρωποι, πέραν όλων των υπόλοιπων, έχουν την τάση να πιστεύουν πως έχουν την απόλυτη βεβαιότητα σχετικά με το συμβαίνει γύρω τους.
Έτσι, πολλοί νιώθουν απόλυτα σίγουροι για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και δημιουργούν μοτίβα, τα οποία απομακρύνονται σταδιακά από την πραγματικότητα. Η μόνη λύση σε αυτό είναι να απευθυνθεί κάποιος σε ανθρώπους που θεωρεί κοντά του και να εκφράσει τις ανησυχίες του. Ίσως τότε καταλάβει πως τίποτα στη ζωή δεν είναι βέβαιο.
Τελειομανία
Υπάρχει μια σύγχυση σχετικά με το τι είναι πραγματικά η τελειομανία. Η τελειομανία δε σημαίνει να επιδιώκεις να είσαι τέλειος, αλλά να νιώθεις τέλεια. Πολλοί άνθρωποι, λοιπόν, δυσκολεύονται να προχωρήσουν, επειδή δεν αισθάνονται «τέλεια» με αυτό. Πρόκειται, όμως, για μια ψευδαίσθηση. Όταν κανείς το αντιληφθεί, ίσως βρει την «πηγή του κακού».
Δευτερογενή οφέλη
Το overthinking μπορεί, υπό ορισμένες συνθήκες, να είναι μια καλή δικαιολογία για την αποφυγή λήψης αποφάσεων. Αν πείτε, δηλαδή, στον εαυτό σας ότι δεν μπορείτε να πάρετε μια απόφαση επειδή ίσως δεν το έχετε σκεφτεί αρκετά, τότε δεν μπορείτε ποτέ να κατηγορηθείτε για τη λήψη μιας κακής απόφασης.
Επίσης, αυτός είναι ένας τρόπος προκειμένου ορισμένοι χειριστικοί άνθρωποι να καταφέρνουν να κεντρίζουν την προσοχή των γύρω τους. Ίσως, γιατί θεωρούν ότι τα προβλήματά τους είναι πιο σημαντικά από των άλλων.
Υπεργενίκευση
Επειδή κάποιος μπορεί να είναι εξαιρετικά έξυπνος σε ορισμένες πτυχές της ζωής του, όπως για παράδειγμα στην εργασία ή τις σπουδές του, δε σημαίνει πως αυτό θα συμβαίνει παντού και πάντα. Η κάθε συνθήκη είναι διαφορετική και χρειάζεται άλλη αντιμετώπιση.
Ο φόβος της σύγκρουσης
Οι περισσότεροι από εμάς δεν απολαμβάνουμε ιδιαίτερα τις συγκρούσεις. Και έτσι, όπως είναι κατανοητό, τείνουμε να τις αποφεύγουμε όταν είναι δυνατόν. Ορισμένες φορές φτάνουμε στο σημείο να τις φοβόμαστε. Ο υπερβολικός φόβος της σύγκρουσης οδηγεί σε πολλές περιττές σκέψεις.