8 ιαπωνικές συνήθειες του λεπτού που θα κάνουν τη ζωή σου λίγο καλύτερη
- 8 ΙΑΝ 2025
Η Ιαπωνία είναι γνωστή για την πειθαρχία και την ισχυρή της πολιτιστική κληρονομιά, και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στις καθημερινές συνήθειες που ενσωματώνει ο λαός της. Από τους πεντακάθαρους δρόμους, μέχρι τις τεχνολογικές επαναστάσεις, οι Ιάπωνες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μπόρεσαν να επανακαθορίσουν τη νοοτροπία και τον τρόπο ζωής τους και να γίνουν παράδειγμα για όλους μας.
Πολλές καθημερινές τους συνήθειες, αν και φαίνονται απλές, έχουν τη δύναμη να βελτιώσουν την υγεία και την ευημερία και για αυτό είναι ένας από τους λαούς με τη μεγαλύτερη μακροζωία. Από το ζεστό νερό το πρωί έως το να τρώμε αργά και συνειδητά, αυτές οι ιαπωνικές πρακτικές μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας και να μας φέρουν πιο κοντά σε μια ισχυρότερη σωματική και ψυχική ευεξία.
Ξεκίνημα της ημέρας με ζεστό νερό
Οι περισσότεροι από εμάς αγαπάμε τον καφέ, αλλά μερικές φορές είναι υπερβολικός για το στομάχι μας όταν ξυπνάμε. Ακόμη και όσοι πίνουμε περισσότερους από δύο τη μέρα, πολλές φορές δυσκολευόμαστε. Αν έχεις παρόμοια εμπειρία, το να ξεκινάς τη μέρα σου με «σαό» (ζεστό νερό) μπορεί να γίνει μια εξαιρετική εναλλακτική. Το ζεστό νερό σε βοηθά να παραμείνεις ενυδατωμένος και να ζεσταθείς, ειδικά τον χειμώνα. Επιπλέον, ενεργοποιεί το πεπτικό σύστημα και σε κάνει να νιώθεις χαλαρός.
Δώσε σημασία στο πρωινό σου
Αν έχεις μείνει σε ξενοδοχείο στην Ιαπωνία, ξέρεις πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι το πρωινό για τους ντόπιους. Οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό τακτικά είναι γενικά πιο ευτυχισμένοι και θετικοί. Παραδοσιακό ιαπωνικό πρωινό περιλαμβάνει: λευκό ρύζι, σούπα, ψητό ψάρι, natto, τουρσιά, ομελέτα και άλλα. Είναι θρεπτικό, υγιεινό και χορταστικό, γνωστό για το ότι ενισχύει την ενέργεια και προάγει τη μακροβιότητα.
Φάε ισορροπημένα με τη σωστή γνώση
Πολλοί τουρίστες προτιμούν να τρώνε έτοιμα φαγητά στην Ιαπωνία, αλλά οι Ιάπωνες δεν το κάνουν αυτό συνήθως. Τα έτοιμα φαγητά περιέχουν συχνά πρόσθετα και λείπουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Από μικρή ηλικία, οι Ιάπωνες μαθαίνουν τη διατροφή και τη σημασία των ισορροπημένων γευμάτων στο σχολείο. Για τον λόγο αυτό κάνουν και μαθήματα μαγειρικής από την ηλικία των 10 ετών στο σχολείο.
Φάε αργά
Οι Ελληνίδες μάνες συχνά επιμένουν ότι πρέπει να τρώμε αργά, αλλά δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα επηρεασμένες από την ιαπωνική κουλτούρα. Παρ’ όλα αυτά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της και για αυτό ακόμα και το street food, το απολαμβάνουν.
Το να τρως αργά, βοηθά το στομάχι να νιώσει πιο χορτάτο και αποτρέπει την υπερφαγία. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να απολαύσεις το φαγητό σου, χωρίς να σκάσεις.
Φυσικά, το πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι και το matcha έχουν εξαιρετικά οφέλη για την υγεία. Οι Ιάπωνες τείνουν να πίνουν πιο συχνά πράσινο τσάι, παρά matcha, επειδή είναι πιο οικονομικό, πιο γρήγορο και πιο εύκολο στην προετοιμασία. Η όλη διαδικασία πάντως δεν αφορά μόνο τα οφέλη της υγείας, αλλά πρόκειται για μια στιγμή γαλήνης και εσωτερικής ισορροπίας.
Ο κανόνας του 80%
Στην Ιαπωνία λένε «Χαρά Χάτσι Μπου» (Hara Hachi Bu), που σημαίνει να τρως μέχρι να νιώσεις 80% πλήρης. Αυτό θεωρείται ένα μυστικό για μια μακροχρόνια και υγιή ζωή. Βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, αποτρέποντας την υπερκατανάλωση τροφής που μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία πέψης και να προκαλέσει γρήγορη γήρανση λόγω της οξείδωσης των κυττάρων.
Χρησιμοποίησε μικρά πιάτα και φάε λίγο από όλα
Είναι κοινό στην Ιαπωνία να σερβίρονται τα φαγητά σε μικρά πιάτα και μπολ που ονομάζονται «κομπάτσι» (Kobachi). Αυτό βοηθά το σώμα να απορροφήσει διάφορα θρεπτικά συστατικά από διαφορετικές πηγές και αποτρέπει την υπερφαγία.
Αν και αυτό πρακτικά σημαίνει περισσότερα πιάτα για να πλύνεις και πολλές παρασκευές για να ετοιμάσεις, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να απολαύσεις μια ποικιλία γεύσεων.
Σκέψου πριν και μετά το φαγητό
Πριν από το φαγητό, λένε «Ιταντακίμασου» (Itadakimasu) και μετά «Γκοτσισόσαμα» (Gochisousama). Και οι δύο φράσεις εκφράζουν ευγνωμοσύνη για το γεύμα, αλλά με βαθύτερο νόημα. Ευχαριστούν το άτομο που μαγείρεψε, τον αγρότη που καλλιέργησε τα υλικά και τις ζωές των φυτών και των ζώων που συνεισέφεραν στο γεύμα. Είναι ένας φυσικός τρόπος να εκφράσουμε ευγνωμοσύνη και έτσι να νιώσουμε τυχεροί.