© Michael Yarish/Netflix
WELLNESS

9 αλήθειες που δυστυχώς μαθαίνεις πολύ αργά στη ζωή

Μπορείς να αλλάξεις τους γονείς σου; Μπορείς να διαβάζεις βιβλία για ψυχαγωγία; Ποιο είναι το νόημα της ζωής; Δίνουμε απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα.

Όταν περνάς το κατώφλι των 30, διαπιστώνεις πώς κάποια πολύ περίπλοκα ερωτήματα που σε απασχόλησαν -ενδεχομένως και να σε στεναχώρησαν- όταν ήσουν νεότερος, ξαφνικά αρχίζουν και μοιάζουν τρομερά απλά.

Επιχειρήσαμε λοιπόν να τα βάλουμε στη σειρά, λαμβάνοντας υπόψη ότι δυστυχώς κάποιες αλήθειες έρχονται πολύ αργά στη ζωή (ενώ θα ήταν τρομερά χρήσιμες να τις γνωρίζεις πολλά χρόνια νωρίτερα).

Οι περισσότεροι δεν κάνουν αυτό που αγαπούν

Ο «συμβιβασμός» είναι μια άσχημη λέξη, η οποία όμως χτυπάει ύπουλα την πόρτα. Θα νιώσεις ότι υποχωρείς στην πίεση και συμβιβάζεσαι, όταν θα ξεκινήσεις να κάνεις μια δουλειά που δε σου αρέσει ιδιαίτερα. Όμως είσαι αναγκασμένος να κάνεις αυτή τη δουλειά, γιατί σου προσφέρει μια αξιοπρεπή (ενδεχομένως και άνετη) επιβίωση, γιατί πληρώνεις το νοίκι και τους λογαριασμούς χωρίς δανεικά. Θα μου πεις εδώ ότι πουλάς την ψυχή στο διάβολο για ένα μισθό, αλλά δεν είσαι ο μόνος που έχει διαβεί αυτή την κυνική κερκόπορτα που λέγεται “real life problems”.

Τα βιβλία δεν είναι μόνο για τις εξεταστικές της σχολής σου

Πήρες το πτυχίο και το πρώτο πράγμα που σκέφτηκες ήταν ότι θα πετάξεις τα βιβλία στην ανακύκλωση και δε θα ξαναδιαβάσεις ποτέ. Μάντεψε: το διάβασμα είναι κάτι που μπορείς να κάνεις για ψυχαγωγία, είναι μια πρόκληση για να ανοίξεις τους ορίζοντες του μυαλού σου και να χαθείς σε μια όμορφη ιστορία. Όχι, κανείς δε θα σε εξετάσει στο τέλος – κάποιες αλήθειες στη ζωή έρχονται χωρίς τίμημα.

Η φράση «καλή επιτυχία» δεν υπάρχει

Ξέρουμε τι σημαίνει «καλή επιτυχία»; Υπάρχει και «κακή επιτυχία»; Τι ξεχωρίζει τη μια επιτυχία από την άλλη; Η μοναδική επιτυχία είναι αυτή που σου δίνει το δικαίωμα να κοιμάσαι ήρεμος τα βράδια και να ξυπνάς το επόμενο πρωί με χαρά. Αυτή είναι η προσωπική σου επιτυχία.

Η προσωπική χαρά δεν εμπεριέχει τις γνώμες των άλλων

Η ζωή σου είναι σαν ένα γλυπτό και ο γλύπτης σε αυτή την περίπτωση είσαι εσύ ο ίδιος. Η  γνώμη των άλλων έχει νόημα όταν εμπεριέχει καλόπιστη, αυστηρή κριτική που θα σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερος. Η επιβράβευση των άλλων συνήθως λίγη αξία έχει, από τη στιγμή που νιώθεις ήδη καλά εσύ ο ίδιος με την προσωπική σου εξέλιξη.

Ο αυθορμητισμός ρίχνει νοκ άουτ την υπέρ-ανάλυση

Μεγαλώνοντας, μαθαίνεις να έχεις πολύπλευρη σκέψη και να αναλύεις κάθε τι που σου συμβαίνει μέχρι τελευταίας ικμάδας. Όταν αυτή η συμπεριφορά αποκτά εμμονικά χαρακτηριστικά, κινδυνεύεις να χάσεις την ουσία των πραγμάτων. Ο αυθορμητισμός της πρώτης σκέψης που γίνεται αμέσως πράξη, είναι αυτό που τελικά αναζητάς.

Δεν μπορείς να αλλάξεις τους γονείς σου

Τους βλέπεις να μεγαλώνουν κάθε μέρα, τους βλέπεις να γίνονται λίγο πιο πιεστικοί σε καταστάσεις που ανέκαθεν σε «στρίμωχναν». Μην προσπαθήσεις να τους αλλάξεις συμπεριφορά. Όταν δείχνεις ωριμότητα, διαλλακτική διάθεση και παραδέχεσαι πώς αυτοί είναι και δεν αλλάζουν, τότε στο τέλος εκείνοι με τη σειρά τους μπορούν να αντιληφθούν μόνοι τους κάθε λάθος συμπεριφορά προς το μέρος σου. Αυτή είναι μια πρώτη νίκη της ωριμότητας σου κόντρα σε παιδικο-εφηβικές συμπεριφορές που δεν οδηγούν κάπου.

Αυτοί που σε αμφισβήτησαν, αργότερα θα αναζητήσουν τη βοήθειά σου

Όταν έχεις πετύχει στο να αποδείξεις στους γύρω σου πως είσαι υπεύθυνος άξιος της εμπιστοσύνης τους, αυτή η φήμη θα διαδοθεί με ρυθμούς τόσο γρήγορους που δεν μπορείς να τους διανοηθείς. Αυτή η νέα κατάσταση θα φέρει ακόμα και τους «εχθρούς» σου, εκείνους που σε έβαλαν απέναντι τους, λίγο πιο κοντά σου. Θα τους αποδεχθείς χωρίς μνησικακία, για να αναδείξεις ακόμα μια φορά το μεγαλείο σου.

Είσαι ο καθρέφτης των 5 πιο κοντινών σου ανθρώπων

Ο κύριος Κίτσος, ο διευθυντής του Σπύρου Παπαδόπουλου στους Απαράδεκτους, του έλεγε συνεχώς πως «η σύζυγος είναι ο καθρέφτης του συζύγου!» και ο Βλάσης από την άλλη πλευρά, του θύμιζε πως μάλλον πρέπει να αλλάξει καθρέφτη. Ποιοι είμαστε εμείς που θα διαφωνήσουμε με τον κύριο Κίτσο και τις αλήθειες που μοίραζε απλόχερα; Ο άνθρωπος με τον οποίο έχεις επιλέξει να ζεις μαζί του, όπως και οι φίλοι σου, πάντα αντικατοπτρίζουν τον χαρακτήρα σου.

Ποιο είναι το νόημα της ζωής;

Αυτή είναι μια ερώτηση που θα μπορούσε να έχει βγει από τα χείλη του Γιάννη των Απαράδεκτων μαζί με το «Ποιος δημιούργησε το σύμπαν;». Για τη δεύτερη απορία δεν έχουμε ακόμα χειροπιαστές αποδείξεις, αλλά ως προς το νόημα της ζωής, αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από το να είσαι ο εαυτός σου, να ορίζεις ακάθεκτος την πορεία σου και να προβάλεις απερίσπαστη την αξία σου στον κόσμο που σε περιβάλλει.