© iStock
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτό το μπαχαρικό προστατεύει την καρδιά και βοηθά τους μυς

Δεν είναι καυτερό παρότι κατακόκκινο, αν και είναι μπαχαρικό έχει λεμονάτη γεύση.

Σουμάκ. Να μία λέξη που σε στέλνει, μέσα από λίγες μόλις συλλαβές, κατευθείαν στα παζάρια της Κωνσταντινούπολης ή του Μαρακές. Ένα μπαχαρικό που είναι συνώνυμο των εξωτικών, μεσανατολικών και βορειοαφρικανικών προορισμών. Εκεί, δηλαδή, που χρειάζεται απλά μία βόλτα στα σουκ για να ξεχάσεις τελείως ότι ζεις στον 21ο αιώνα.

Για κάποιους είναι μία τελείως άγνωστη λέξη, άλλοι δε θα το δοκίμαζαν ποτέ καθώς το μωβ-κόκκινο χρώμα του δείχνει τρομερά καυτερό στη γεύση, ενώ όσοι το αγαπούν δεν το αλλάζουν με τίποτα.

Η δεύτερη, μάλιστα, κατηγορία κάνει ένα τρομερό λάθος: το σουμάκ δεν είναι καθόλου καυτερό, αντίθετα μπαίνει στα φαγητά για να τους δώσει μία ενδιαφέρουσα, λεμονάτη γεύση.

Τι άλλο όμως προσφέρει εκτός από μία γεύση Μέσης Ανατολής στα πιάτα;

Τι είναι

Μπαχαρικό σουμάκ © Yoksel Zok / Unsplash

Η λέξη «σουμάκ» έχει φτάσει σε εμάς από την αντίστοιχη αραβική λέξη, κάνοντας πρώτα μία στάση στα Λατινικά και στη συνέχεια στα μεσαιωνικά Γαλλικά. Τι ακριβώς θα πει η αρχική της σημασία; Το πολύ προφανές: κόκκινο.

Δεν πρόκειται όμως για ένα άγνωστο φυτό στον ελληνικό χώρο, παρότι δε χρησιμοποιούμε το μπαχαρικό στην παραδοσιακή μας μαγειρική.

Το σουμάκ βγαίνει από το φυτό με την παράξενη, επίσημη ονομασία ρους, το οποίο ευδοκιμεί σε εύκρατες περιοχές και είναι πολύ διαδεδομένο στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Στα Ελληνικά, το φυτό είναι πιο γνωστό ως βυρσιά. Οι αποξηραμένοι καρποί της γίνονται σκόνη και έτσι κατασκευάζεται το σουμάκ.

Τι ιδιότητες έχει

μπαχαρικό σουμάκ © Mahz Alam / Unsplash

Στο φαγητό το συναντάμε ως ιδανικό topping για τη μελιτζανοσαλάτα και το χούμους, στην Τουρκία μπαίνει πάνω σε κεμπάμπ ή αρνίσιες συκωταριές και στο Ιράν στα πιλάφια.

Επίσης, στο Μαρόκο χρησιμοποιείται και ως χρωστική ουσία δίνοντας κάποια από τα πλέον χαρακτηριστικά δερμάτινα. Όσα είναι ψεκασμένα με «σουμάκι» είναι εύκαμπτα, ελαφριά στο βάρος και έχουν το χαρακτηριστικό του μωβ-κόκκινο χρώμα.

Εκείνο, όμως, που μάλλον κανείς δεν περίμενε είναι ότι, όπως έχουν δείξει σχετικά πρόσφατες έρευνες, μπορεί να κάνει καλό στην υγεία μας και μάλιστα στην καρδιά.

Είναι κάτι που ήταν γνωστό στην παραδοσιακή ιατρική των περιοχών που το χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική της, φαίνεται όμως ότι και η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει τις προστατευτικές του ιδιότητες.

Η έρευνα που αναφέρουμε πιο πάνω έχει δείξει ότι το σουμάκ μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά απέναντι σε καρδιαγγειακές διαταραχές, και πιο συγκεκριμένα την υπερλιπιδαιμία.

Κλείνοντας, έρευνα του 2016 έχει δείξει πως το σουμάκ είναι ικανό να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου των μυών ύστερα από έντονη άσκηση.