Boreout: Τι είναι, ποια η διαφορά με το burnout και πώς μπορεί κυριολεκτικά να σε αρρωστήσει
Δύο ειδικοί εξηγούν τα πάντα γύρω από το σύνδρομο, που περιγράφτηκε για πρώτη φορά με τον συγκεκριμένο όρο το 2007.
- 19 ΣΕΠ 2024
Ζούμε στην εποχή, όπου το «έχω φτάσει στα όρια μου» στη δουλειά αναγνωρίζεται πλέον, εδώ και χρόνια, και από την ιατρική κοινότητα ως πραγματικότητα – το ότι «έχεις “κάει”», δηλαδή, δεν είναι της φαντασίας σου. Υπάρχει επιστημονικός όρος για αυτό. Δέκα να ρωτήσεις και οι δέκα τον γνωρίζουν, μη σου πω ότι τους έχει συμβεί κιόλας.
Το burnout ή αλλιώς η εργασιακή εξουθένωση είναι, όπως αναφέρει ο Dr. Jeff Foster, γιατρός και ιατρικός διευθυντής, «το σύνδρομο της συναισθηματικής, ψυχικής και σωματικής εξάντλησης, η οποία προκαλείται από υπερβολικό και παρατεταμένο στρες, εξαιτίας των επαγγελματικών υποχρεώσεων, του όγκου δουλειάς». Μιλώντας στο indy100, εξηγεί ότι «τα κοινά συμπτώματα τείνουν να είναι το αίσθημα της κούρασης, της ευερεθιστότητας, της ανικανότητας, του στρες και της απόγνωσης, αλλά και η αϋπνία, ακόμα και η μειωμένη σεξουαλική διάθεση».
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το burnout εκδηλώνεται στο εργασιακό περιβάλλον με εξάντληση, κυνισμό και μειωμένη απόδοση.
Εκτός όμως από το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης, υπάρχει κι ένα άλλο σύνδρομο, που κακώς υποτιμάται και συγχέεται με το burnout και το οποίο μπορεί να είναι εξίσου καταστροφικό σε ψυχικό/πνευματικό και σωματικό επίπεδο.
Τι είναι το boreout
Ο Dr. Foster σημειώνει: «το σύνδρομο πλήξης είναι μια ψυχολογική διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει σωματική ασθένεια και προκαλείται κυρίως από ψυχική υποφόρτιση στον χώρο εργασίας λόγω έλλειψης επαρκούς, είτε ποσοτικού, είτε ποιοτικού φόρτου εργασίας».
Περιγράφτηκε με αυτό τον όρο για πρώτη φορά το 2007 στο βιβλίο Diagnose Boreout των Peter Werder και Philippe Rothlin, δύο Ελβετών συμβούλων επιχειρήσεων. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι αρχικά, το 1991 είχε χαρακτηριστεί από τον Αμερικανό δάσκαλο Barry A. Farber ως “Underchallengeed Burnout”.
Με το boreout, αυτό που συμβαίνει ουσιαστικά είναι ότι το παρατεταμένο αίσθημα έλλειψης πρόκλησης και πνευματικής διέγερσης σε μία δουλειά που κάνεις κάθε μέρα τα ίδια και τα ίδια χωρίς καμία προοπτική να γίνεις καλύτερος, οδηγεί αρχικά σε βαρεμάρα και εκείνη με τη σειρά της σε αδιαφορία, χαμηλά επίπεδα ενέργειας, αναξιότητα, ματαιότητα, ακόμα και σε κατάθλιψη.
Η Paula Allen, Ανώτατος Αντιπρόεδρος στο τμήμα έρευνας και ευεξίας των εργαζομένων σε εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού τονίζει ότι όσοι τηλεργάζονται κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν boreout, καθώς σταδιακά αποστειρώνονται στο περιβάλλον του σπιτιού και δυσκολεύονται να διατηρήσουν τα εργασιακά τους κίνητρα».
Ποια είναι η διαφορά με το burnout
Ο βασικός παράγοντας διάκρισης, σύμφωνα με τον Dr. Foster, μεταξύ της επαγγελματικής εξουθένωσης και της επαγγελματικής πλήξης είναι ότι στην πρώτη περίπτωση παθαίνεις με απλά λόγια υπερκόπωση, που σωματοποιείται, ενώ στη δεύτερη ότι νιώθεις να σε κατακλύζει το αίσθημα του ανικανοποίητου, του ανεκπλήρωτου, από το οποίο επίσης ελλοχεύει ο κίνδυνος του να αρρωστήσεις ψυχικά και σωματικά.
Πώς μπορούν να ανακουφιστούν τα συμπτώματα
Παρά τις διαφορές τους, η αντιμετώπιση των δύο συνδρόμων, είναι αρκετά παρόμοια, αν και η ανακούφιση των συμπτωμάτων του burnout είναι αναμφισβήτητα πιο δύσκολη.
Η Allen σημειώνει ότι «στην περίπτωση του boreout, νέες και ενδιαφέρουσες προκλήσεις στην εργασία, αναγνώριση των προσόντων και των ταλέντων και αξιοποίησή τους μπορούν να βοηθήσουν και να αναζωπυρώσουν τον ενθουσιασμό, πάντα σε συνάρτηση με το να υπάρχει μία καλή ισορροπία ανάμεσα σε επαγγελματική και προσωπική ζωή» και συνεχίζει, τονίζοντας: «Το κλειδί για να συμβούν όλα αυτά βέβαια είναι να υπάρχει καλή επικοινωνία μεταξύ προϊστάμενων και υφιστάμενων, ενσυναίσθηση και μία πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση στον χώρο εργασίας».